Slovenská pesničkárka Mirka Miškechová na seba nedávno upozornila skladbou Aj ty to tak cítiš, ktorú napísali spoločne s frontmanom kapely Smola a Hrušky Jozefom "Spokom" Kramárom. Pesničkou symbolicky započala novú éru svojej kariéry po návrate na Slovensku, keďže predtým niekoľko rokov žila a pôsobila v Prahe.

Práve počas svojho "českého obdobia" sa Mirka Miškechová výrazne zviditeľnila na oboch stranách rieky Moravy spoluprácou so známym spevákom Xindlom X na duete Cudzinka v tvojej zemi. Nie je teda na hudobnej scéne žiadnym nováčikom a za sebou má už pomerne dlhú hudobnú históriu, ako aj dva autorské albumy - Schizofrenik / Optimista (2015) a My name is Mirka not Miška (2018). Právom sa však môžeme nazdávať, že to najlepšie má ešte len pred sebou.


Hoci zatiaľ nepatrí medzi všeobecne známe mená, vo folkovom prostredí ju poznajú ako jeden z najväčších ženských talentov. Jej piesne majú totiž presne tú magickú prísadu, ktorá dokáže spojiť obyčajné slová a melódie do neobyčajného celku. Okrem toho, že má ľahko rozpoznateľný hlas a píše autentické pesničky, je aj veľmi vtipná, čo dokazuje nielen počas svojich vystúpení, kde vie veľmi ľahko a spontánne zabaviť publikum. Svoj zmysel pre humor predviedla minulý rok aj v šou Petra Marcina Neskoro Večer.


Speváčok, ktoré dokážu podobne komunikovať a písať humorné a zároveň baladické piesne, nie je na Slovensku veľa. Práve preto má veľkú šancu zaujať aj napriek sústavnému prílivu hviezdičiek produkovaných v talentových televíznych súťažiach. Svojim fanúšikom už avizovala príchod tretieho štúdiového albumu a ako prezradila, bude to jej najdospelejšie dielo, textovo aj hudobne. Spolupracuje na ňom s ostravským hudobníkom Jiřím Krhutom, ktorý ju sprevádza aj počas živých vystúpení.

Už predošlé dva albumy boli obsahovo silné a Mirka v nich dokázala, že napriek mladému veku dokáže písať veľmi vyzreté texty. Ako však sama tvrdí, predchádzajúce CD boli len poctivou prípravou na to, čo príde teraz, takže sa máme naozaj na čo tešiť.


Chce zostať na Slovensku

Zo Slovenska ju podľa vlastných slov už neláka odísť, napriek tomu, že vníma jeho nedostatky. "Vôbec ma to neťahá preč a veľmi by ma mrzelo, keby som, napríklad kvôli financiám, bola donútená odísť. To si myslím, že je vec, ktorá by sa mala riešiť - aby mladí ľudia nemuseli odchádzať. Keď si predstavím, že by som musela odísť, je mi až smutno. Fakt to nechcem," vyznala sa Mirka Miškechová v rozhovore pre agentúru SITA.

"Aj po tých rokoch v Prahe sa tu cítim dobre a nemám dojem, že by som na Slovensku nemohla využiť celý svoj potenciál. Myslím, že všetko je o mne a ak je aj niečo inak, ako by som chcela, tak to skôr pramení z môjho osobného zlyhania. Nevnímam to tak, že za to môže táto krajina. Pokiaľ ma nejaké veci robia nespokojnou, tak si to zrejme spôsobujem sama," dodáva speváčka, ktorá aktuálne hosťuje na akustickom turné kapely Smola a Hrušky.

"Môj pocit z koncertov je zatiaľ výborný. Už Spišská Nová Ves, kde sme začínali, bola úžasná. To bol naozaj krásny, slávnostný koncert. Ľudia sa bavili, smiali, vciťovali sa... Napojili sa na nás, myslím, že tam vzniklo niečo naozaj pekné. Mala som pocit, že ma to samu vytrhlo z tej mojej reality, že som zrazu bola niekde úplne inde. To isté sa dialo aj na sobotňajšom koncerte v Púchove, len s tým rozdielom, že už som mala väčšiu sebaistotu. Na prvý koncert som sa síce tešila, no vôbec som nevedela, čo mám čakať, ani či sa nepomýlim v textoch nových pesničiek. Bolo to niečo úplne iné, ako to, na čo som zvyknutá. Teraz je to stále adrenalín, ale ten pocit je už trochu iný, už si to užívam," uznala Miškechová, ktorá pre svojich priaznivcov chystá tento rok veľké prekvapenie.

"Koncom októbra plánujem svoj prvý väčší samostatný koncert v bratislavských Klariskách. Veľmi sa na to teším. Bude tam so mnou vystupovať Jiří Krhut, ktorý ma doprevádza. Možno pozvem aj ďalších muzikantov a chcela by som nejako zaujímavo vymyslieť aj scénu a naozaj to celé poriadne dramaturgicky vystavať a urobiť to také pekné, nech to je taký slávnostný koncert," prezradila speváčka.


Text: Hudba.sk + SITA
Foto: archív speváčky