Americká hip-hopová formácia Public Enemy vyhodila svojho zakladajúceho člena Flavor Flava. Dôvodom je spor po tom, ako sa ostatní členovia rozhodli vystúpiť na predvolebnej akcii Bernieho Sandersa.

Public Enemy "budú pokračovať bez Flavor Flava", oznámila skupina s tým, že mu ďakujú za uplynulé roky a želajú mu všetko dobré. On následne prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter adresoval reakciu lídrovi formácie Chuckovi D. "Ty chceš zničiť niečo, čo sme budovali vyše 35 rokov pre POLITIKU? Som teraz veľmi sklamaný z teba aj tvojich rozhodnutí," napísal.

Konflikt spustil list, ktorý Flavor Flav a jeho právnik v piatok poslali vedeniu Sandersovej kampane a konštatovali v ňom, že počas vystúpenia Public Enemy Radio bez povolenia použili podobu Flavor Flava a jeho ochrannou známkou chránené hodiny. "I keď Chuck, samozrejme, môže slobodne vyjadrovať svoje politické názory, ako uzná za vhodné, jeho hlas nehovorí za celé Public Enemy," napísali v liste. Flavor Flav neskôr v tweetoch konštatoval, že Public Enemy bez neho neexistuje a vyhlásil, že Sandersa nechcel podporiť.

Nástupnícka formácia vydá v apríli nový album

Chuck D sa pritom cez víkend vyjadril, že jeho spor s Flavor Flavom siaha ďaleko do minulosti a jeho "posledná kvapka bola už dávno". Flavor Flav okrem iného zažaloval Chucka D, tvrdiac, že mu už niekoľko rokov nevyplatili tantiémy za hudbu, koncerty a reklamné predmety. Public Enemy Radio - nástupnícka formácia vedená Chuckom D, v ktorej pôsobia aj DJ Lord, Jahi a šestica S1W, bude podľa vyhlásenia pokračovať vo vystupovaní a v apríli vydá nový album.

Public Enemy vznikli v roku 1985. Medzi ich najúspešnejšie albumy patria It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back (1988), Fear Of A Black Planet (1990) alebo Apocalypse 91... The Enemy Strikes Black (1991). Zatiaľ posledná štúdiovka s názvom Nothing Is Quick in the Desert im vyšla v roku 2017. Americký magazín Rolling Stone skupinu zaradil v roku 2004 na 44. priečku v zozname 100 najlepších interpretov všetkých čias. V roku 2013 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA 
Foto: AP Photo/ Steve Ruark

Súvisiaci interpreti: Public Enemy