Nový pseudonym speváčky Alžbety Ferencovej ste možno zaregistrovali už v roku 2018, kedy ako Zea vydala svoj prvý sólový singel Is This Love?. Minulé leto nasledovala skladba Out Of Touch a teraz prichádza s tretím singlom No Other Way, ktorým dokazuje, že jej ambície vonkoncom nemusia končiť na lokálnom trhu.

Alžbetu Ferencovú si možno niektorí z vás pamätajú vďaka skupine Forsomeone, v ktorej pred pár rokmi začínala. To je však už minulosťou a s umeleckým menom Zea sú spojené skladby, pri ktorých počúvaní "naslepo" by zrejme väčšinu poslucháčov prekvapilo, že ide o slovenskú hudobníčku. Je totiž zjavné, že talentovaná kráska sa rozhodla ísť ťažšou cestou, ktorá jej v našich končinách vonkoncom nezaručuje úspech. Jedných dychom však pri jej tvorbe treba uznať kvality, ktoré slovenskú i českú scénu presahujú.

Podobná hudba sa teší veľkému úspechu napríklad na Britských ostrovoch, kde by rodáčka z Prešova výborne zapadla nielen zvukom ale aj svojim exotickým vzhľadom. Ak by jej novinku No Other Way zaradila na svoj album napríklad Charli XCX alebo Dua Lipa, tak by si skladba určite našla cestu k miliónom poslucháčov. Zvuk 90. rokov, ktorým sú nasiaknuté aj jej predošlé single, sa však v posledných mesiacoch začína čoraz viac dostávať do popredia mainstreamových poslucháčov, a práve Zea môže byť v našich končinách tou, ktorá v správny moment trafila klinec po hlavičke. Podporu tunajších rádií by si rozhodne zaslúžila.

Napriek tomu, že na slovenskej scéne a v Česku, kde aktuálne pôsobí, ešte nevzbudila takú pozornosť, akú by možno očakávala, má niečo, čo jej nikto odoprieť nemôže. Svoju ľahko rozpoznateľnú jedinečnú farbu hlasu a charizmu využila aj v chytľavej R&B novinke. Videoklip si za dva týždne od zverejnenia pozrelo už takmer 50-tisíc ľudí.


"Myšlienka pesničky je, že nás väčšinou lákajú zlé veci a napriek tomu, že sa im bránime, pokúšajú nás a častokrát podľahneme, aj keď sme si predtým miliónkrát povedali - nie," prezradila Zea, ktorá je zároveň autorkou skladby. Hudobne sa na singli podieľali H0wdy, čo je producentský pseudonym známeho jazzového bubeníka Dávida Hodeka, a basgitarista Richard Csino, ktorý len deň pred zverejnením skladby predstavil svoju vlastnú sólovú novinku Nie si tá.

Okrem toho, že sa Zea venuje hudbe, nezanedbáva ani svoju lásku tancu, kvôli ktorej sa pred pár rokmi presťahovala do Prahy. "Hudba a tanec sú môj život. Považujem ich za jedinečný prostriedok vyjadrenia sa a práve skladba No Other Way je pre mňa v tomto období taká pohodová imidžovka, ktorá si vyslovene žiadala aj jednoduchý vizuál v atmosfére, akú  má aj samotná skladba. A tak sme vlastne celý projekt hodili do 90-tych rokov aj s videoklipom. Reakcie sú zatiaľ veľmi pozitívne, čo ma samozrejme teší."

Žáner, ktorému sa Zea venuje, v súčasnosti na Slovensku nemá takmer žiadne hudobné zastúpenie. Ak u nás nejak výrazne uspeje nejaký R&B singel, zvyčajne ide o tvorbu zahraničného interpreta. Ferencová to však považuje za svoju výhodu a v tomto roku sa chce hudbe venovať ešte viac ako doteraz.

Pripomeňte si jej prvé dva videosingle, ktoré majú na Youtube viac než 100-tisíc prehratí:


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/alzbeta.ferencova