Slovenská speváčka Zuzana Smatanová oddnes vystavuje v bratislavskej River Gallery svoje kresby známych osobností ako sú napríklad Richard Müller, Ivan Tásler, Peter Cmorik, Peter Nagy, Stanislav Štepka, Kuly alebo Petra Polnišová. Výstava potrvá do 10. mája a v júni ju potom budú môcť navštíviť záujemcovia v Dubnici nad Váhom.

"Nakreslila som štrnásť známych osobností, s ktorými som počas desaťročnej kariéry spolupracovala, alebo sú mi sympatickí a mám ich rada. Pätnásty portrét je tvár môjho otca, ktorý bol maliar a od detstva ma ku kresleniu viedol. Kresleniu sa venujem odmalička. Ako prváčku na základnej škole ma rodičia prihlásili na výtvarný krúžok, ale po roku som odišla. Vedela som, že otec bude pre mňa tým najlepším učiteľom. Portréty kreslím od strednej školy, kde som nakreslila snáď všetky svoje spolužiačky. V poslednom ročníku som z portrétu aj maturovala," uviedla Smatanová.

Spoznala všetky ich vrásky a nedokonalosti

Na kresbách pracovala takmer štyri mesiace. Portréty najprv nakreslila a potom ich dokončovala akvarelom. "Kreslila som celé Vianoce, niekedy až do neskorej noci. Trošku mi trpeli oči a chrbát, ale všetky tváre som si naozaj vychutnávala. Poznám všetky ich vrásky a malé nedokonalosti, ktoré práve tvoria ich osobnosť," prezradila.

"Každý z nich mi ponúkol svoje špecifiká - Richard Müller čierne okuliare, Adela svoj nos, Peter Nagy kučeravé vlasy, Kuly svoj mini-nos a Lukáš Latinák veľké oči, a to všetko ma na nich veľmi bavilo," dodala speváčka, ktorá sa rozhodla dať kresby do dražby. Výťažok z nej pôjde na konto Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

Spokojnosť s vernisážou aj s kresbami

Svoje portréty si na stredajšiu vernisáž prišli pozrieť Ivan Tásler, Kuly, Lucia Hablovičová, Martin "Pyco" Rausch a Michal Hudák, pričom všetci boli s výsledkom spokojní. "Celý tento večer aj tieto kresby sú veľmi príjemné. Ide hlavne o dobrú charitatívnu akciu a pekné ľudské vzťahy, ktoré vznikajú medzi táborom IMT Smile a táborom Zuzany Smatanovej," povedal Ivan Tásler.

"Aj ja som skúšal kresliť. Idú mi tanky, bojové vozidlá a potom ešte medvedíky a snehuliaci. To mám ešte z detstva. Môžem povedať, že takto krásne a takto vážne by som nevedel kresliť," pochválil Smatanovej diela Kuly z Desmodu. "Úžasné, absolútne presné, dokonalé, ako keby som sa pozeral na fotografiu. Neuveriteľné. To bude asi tým, že som poslal fotku starú deväť rokov. Naozaj výstižné kresby. Peter Nagy je perfektný, Pyco úžasný, ja úplne ako cez kopirák. Zuzka je naozaj nesmierny multitalent. Keď sa predvedie ešte ako tanečnica, tak bude úplne dokonalá," dodal moderátor a herec Michal Hudák.

Zuzana Smatanová a Michal Hudák Zdroj: Patrik RatajskýZuzana s Michalom Hudákom - pozrite si viac fotiek z vernisáže

Zdroj: Propaganda House (spracované agentúrou SITA)
Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová