David Pomahač na svojom sólovom debute Do tmy je daleko pracuje s neľahkými témami depresie, pocitu samoty, strát, neschopnosti opätovania lásky aj neustálej snahy o zlepšenie a nachádzanie svetla. V porovnaní s Pomahačovým predchádzajúcim projektom, urban-folkovým duom Kieslowski, značí novinka Do tmy je daleko posun v tvorbe, či už v textoch idúcich na dreň či príklonom k ​​elektronike.

Stvárenenia prvého videoklipu k albumu Do tmy je daleko sa ujala umelkyňa Lída Jakubov. "Lídinu prácu dlhodobo sledujem, dal som jej preto pri prvom klipe svojej sólovej dráhy úplne voľnú ruku, ako s výberom piesne, tak s realizáciou," hovorí k vzniku klipu Za světlem David Pomahač.


"Pieseň Za světlem ma upokojuje a znepokojuje zároveň. Rozprávame o dome plnom svetiel, okien, bytov a prázdnoty zároveň. Každý si občas pripadáme ako cudzinec vo svojom meste či byte, túžime po zdieľaní obyčajných vecí. Za světlem má v sebe silnú poetiku a akúsi rutinu zároveň. Práve tá je vyjadrená pravidelným pohybom v súlade s opakujúcim sa rytmom. Melanchólia je zachytená v tieňoch a svetlách, líniách, odrazoch, vytvárajúcich intimitu a cestu do ľudského podvedomia," dodáva Jakubov.

David Pomahač založil projekt Bez peří, deväť rokov strávil v Houpacích koních, tri roky prežíval večierok sprievodnej kapely Xaviera Baumaxa. Rok 2010 dal vzniknúť duu Kieslowski. Krst albumu Do tmy je daleko prebehol v marci. Pomahača čakajú tiež festivaly, napríklad poličský Colour Meeting alebo Žižkovská noc.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.