Výnimočným koncertným večerom odštartovala 4. februára nová platforma na prezentáciu slovenskej world music doma a v zahraničí. Po troch mesiacoch je tu druhé vydanie, ktoré opäť odprezentuje najvýraznejšie slovenské talenty a projekty v tomto žánri širokej i odbornej verejnosti. Vstupenky na klubový festival s lákavým programom sú už v predaji.

Dlhodobým cieľom platformy World Music from Slovakia je predstaviť slovenských umelcov, ktorí ponúkajú originálny pohľad na tradičnú hudbu z nášho regiónu, na medzinárodných hudobných veľtrhoch a festivaloch. Iniciatíva o.z. Amity, ktorá sa na prelome rokov 2014 a 2015 v prípravnej fáze stretla s pozitívnou odozvou, dostala reálnu podobu premiérovým minifestivalom v bratislavskom Ateliéri Babylon, ktorý prekonal očakávania.

Druhé pokračovanie bolo preto veľkou výzvou a čerstvo zverejnený lineup je opäť dôkazom, že v rámci slovenskej "hudby sveta" je z čoho vyberať. Lístky sú už v predaji na Predpredaj.sk. Priaznivci rôznych podôb ľudovej hudby a jej fúzií s inými žánrami sa tak môžu 26. mája tešiť na kvalitný večer v Ateliéri Babylon, počas ktorého sa predstavia ďalšie špičkové slovenské projekty. Poďme si ich predstaviť:

Pacora Trio

Od svojho vzniku patrí táto skupina medzi špičkové etno-jazzové súbory na Slovensku. Stanislav Palúch (husle), Marcel Comendant (cimbal) a Róbert Ragan (kontrabas) sú skúsení mnohostranní hudobníci, ktorí sa bezpečne pohybujú na poli jazzu, ľudovej hudby aj iných žánrov. Sú vyhľadávaní ako spoluhráči aj ako skladatelia v mnohých projektoch na Slovensku aj v Čechách. Už ich prvý album Pacora Trio vzbudil zaslúženú pozornosť a výborné hodnotenia (4 *BBC Music Magazine, jún 2006).

O všestrannosti tria svedčia ich spolupráce, napríklad s Filharmóniou Brno, so speváčkou Jitkou Šuranskou, ktorá získala českú cenu Anděl za ich spoločný album moravských piesní - Nezachoď slunéčko, ako aj s vokálnym súborom Societas Incognitorum, s ktorým vydali úpravy renesančnej hudby na CD Heroes a mnohé ďalšie. Ich druhý samostatný album s názvom Fugit Hora (2012) vychádzal zo slovenského, rumunského a moldavského folklóru s využitím jazzových prvkov. Pacora Trio s úspechom účinkovalo na mnohých zahraničných festivaloch a podujatiach.


Ornamenty (SĽUK, Pacora Trio a Marek Pastírik)

Zatiaľ posledným vydaným albumom, na ktorom sa Pacora Trio podieľalo, je CD verzia multimediálneho projektu Ornamenty, ktorý originálnym spôsobom prepája slovenský folklór s jazzom, klasickou a etnickou hudbou karpatskej oblasti. V spojení s multinštrumentalistom Marekom Pastírikom a Ľudovou hudbou SĽUK-u tak vzniklo pozoruhodné multikultúrne hudobné dielo. Jedinečný zážitok z jeho koncertného prevedenia podčiarkuje vizuálna stránka projektu - VJing Jána Šicka, ktorý je inšpirovaný ľudovými motívmi a vzormi. Mimochodom, unikátny projekt budete môcť tento rok vidieť naživo aj na Pohode.

Prečítajte si: Ornamenty sú hudobnou ozdobou Slovenska, treba ich zažiť


Balkansambel

V čele tohto zoskupenia stojí vyššie zmienený hudobník a skladateľ Marek Pastírik (saxofón, duduk, kaval, gajda, taragot). Ako uvádza skupina na svojej stránke "Balkansambel je mnohopočetná hudobná formácia, ktorá sa rozhodla vyzvať na súboj všetky krivé rytmy a drkotavé maniere balkánskej ľudovej produkcie". Od vlastných aranžmánov balkánskych piesní sa ich repertoár postupne vyvíja. Pod vedením Mareka Pastírika ako skladateľa, ktorý sa inšpiruje balkánskou hudbou aj slovenským folklórom, skupina nachádza vlastný štýl a obohacuje našu hudobnú scénu o nové prvky.


Folk & Bass Orchestra

Ako napovedá už samotný názov, formácia kombinuje živé hranie na ľudových nástrojoch s elektronických loopmi. Na gajdy a ďalšie ľudové nástroje hrá Juraj Dufek, syntetizátor, teremin, efekty a looper obsluhuje Mišo Veselský.


Druhé vydanie festivalu World Music from Slovakia, ktorý si okrem fanúšikov nenechajú ujsť ani pozvaní zahraniční promotéri, sa koná už o tri týždne - 26. mája v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Reportáž z prvého vydania:

Prehliadka našej world music dopadla na výbornú, Slováci si razia cestu do sveta

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Matúš Lago - Sluk.sk