V piatok 24. mája sa v bratislavskom V-klube uskutoční šiesty ročník tančiarne Swingový majáles. O živú hudbu sa počas večera, ktorý sa ponesie v duchu hot jazzu a swingu 20. až 40. rokov minulého storočia, postará orchester Fats Jazz Band pod vedením Ladislava Fančoviča.

Súčasťou podujatia bude aj dobová módna prehliadka odevov z 30. rokov minulého storočia na tému Dnes máme prvé randevú, na ktorej sa podieľa moravské združenie Prvorepubliková móda. "Tému módnej prehliadky sme zvolili podľa populárneho dobového šlágru Dnes mám prvé randevú, ktorý nesmrteľne interpretoval František Krištof Veselý, takže sa okrem dobových šiat dozvedia návštevníci aj niečo o tom, ako sa chodilo na rendez-vous pred takmer 100 rokmi," priblížila organizátorka podujatia a speváčka Fats Jazz Bandu Jana Dekánková.

Návštevníci a návštevníčky podujatia sa tiež môžu tešiť na ukážky tancov a workshop tanca collegiate shag, ktoré predvedú lektori tanečnej školy B-Swing. Na Swingovom majálese tiež nebude chýbať tradičný vintage fotokútik, súťaž o najdobovejšie oblečený pár aj vintage bazár, do ktorého budú môcť záujemcovia a záujemkyne priniesť kúsky vhodné na obdobie rokov 1920-1950. Vstupenky na podujatie sú dostupné v predpredaji.

Orchester Fats Jazz Band okrem majálesu čaká tento mesiac aj turné po Slovensku a nahrávanie nového albumu. "Tento rok odohráme vyše 20 koncertov po celom Slovensku a v máji začíname prvými šiestimi v Bernolákove, Vrútkach, Michalovciach, Mníchovej Lehote, Senci a Žiline. Väčšinu z týchto koncertov odohráme v rámci projektu Nebojte sa jazzu, ktorý získal podporu z Fondu na podporu umenia. V máji nás ale čaká aj nahrávanie dlho očakávaného vianočného albumu, aj keď to možno znie smiešne. Vydanie CD je totiž niekoľkomesačný proces a keďže nás čaká nabitá jesenná sezóna, nechceme si to nechávať na poslednú chvíľu, aby sme CD mohli pokrstiť na Swingových Vianociach," prezradil kapelník Fats Jazz Bandu Ladislav Fančovič.

Fats Jazz Band je deväťčlenný swingový orchester, ktorý oživuje tradíciu jazzu a swingu 20. až 40. rokov minulého storočia. Založil ho jeden z najuznávanejších súčasných slovenských klaviristov Ladislav Fančovič. Orchester hrá pôvodnú hot jazzovú a swingovú hudbu, Fančovič totiž odpočutím prepisuje aranžmány z pôvodných starých nahrávok do nôt formou transkripcie. Poslucháči orchestra si tak môžu vypočuť v jeho podaní skladby presne tak, ako ich vo svojej dobe nahrali jazzové legendy. Zrekonštruované hudobné nástroje, dobové oblečenie i celkový prejav orchestra a spevákov sú takisto v úplnej zhode s obdobím, ktoré predstavujú.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/fatsjazzband

Súvisiaci interpreti: FATS JAZZ BAND