Billie Eilish spravila krok vpred. Stiahla sa dovnútra a otvorila svet, v ktorom je a zároveň nie je sama. Na komunikáciu využila spôsob, ktorý je pre ňu prirodzený. Nahrala intímnu skladbu Your Power, v ktorej celkom otvorene spieva o pocitoch súvisiacich s mocou a jej zneužívaním, ktoré rezonujú v dnešnej spoločnosti.

"Povedala, že si bol hrdina, zhostil si sa tej úlohy. No za rok si ju zničil. Nepredstieraj, že to bolo náročné. Spala v tvojom oblečení, no teraz už musí isť do triedy. Ako sa opovažuješ? A ako si mohol? Budeš sa cítiť zle len keď na to prídu? Ak by si mohol všetko vrátiť späť, spravil by si to?" spieva Billie Eilish v novinke. "Skús nezneužívať svoju moc. Viem, že sme si nevybrali zmenu. Zrejme nechceš stratiť svoju moc, ale mať ju je také zvláštne," vyznáva sa v refréne.

Na prvé počutie nenápadná skladba, ktorá by u niekoho mohla pokojne zapadnúť medzi podobné pokusy o vysporiadanie sa s tínedžerskými problémami. Your Power má však silu. Nie je depresívna ani sebaľútostná a skôr pôsobí ako očista - ako prvý krok na ceste, ktorá má niekde v nedohľadne svoj šťastný koniec.

Novinka v znamení hudobných aj vizuálnych zmien

Billie Eilish dozrieva a dokazuje, že je výraznou interpretkou s nezameniteľným hlasom, ktorá spĺňa jedno z najdôležitejších (ak nie najdôležitejšie) poslaní speváčky, a to podeliť sa o emóciu. Bez pretvárky odhalí svoje pocity a verí, že nie je sama.

Hudobne je pod skladbou opäť podpísaný speváčkin brat Finneas. Tentokrát však nečakajte žiadne výrazné beaty, krehkú atmosféru skladby, ktorej veľmi pristane krásny, folkový gitarový motív, dotvára len naozaj jemná elektronika.

Ďalšia zmena je viditeľná vo videoklipe. Billie zahodila svoj poznávací znak z uplynulých rokov a namiesto zelených odtieňov jej na vlasoch svieti čistá blond farba. Nový imidž, ktorý podčiarkuje jej ženskosť, ukázala aj v novom vydaní britskej verzie časopisu Vogue, pre ktorý k veľkému rozhovoru nafotila sériu fotografií v pre ňu netypických odvážnych outfitoch a objavila sa aj na jeho titulnej stránke.

V klipe Your Power sedí sama v kalifornskej Simi Valley na vysokej hore, s ktorou vďaka farbe oblečenia takmer splýva. Video pôsobí ako obraz odkazujúci na to, že sa chcela ukryť pred zlom, ktoré si ju však aj tak našlo v podobe veľkej anakondy. Tá sa pomaly obmotáva okolo 19-ročnej interpretky, ktorá nehybne sedí vo vetre a spieva. Klip, v ktorom ukázala, že sa zatiaľ celkom nezriekla akejsi temnej stránky vo svojej tvorbe, si opäť režírovala sama.


Skladba je ďalšou ukážkou z jej dlho očakávaného druhého albumu. Ponesie názov Happier Than Ever a na svet sa dostane 30. júla. Bude obsahovať 16 skladieb, z ktorých predtým ponúkla single Therefore I Am a My Future. O produkciu sa opäť postaral Finneas.

Sedemnásobná držiteľka Grammy okrem názvu a dátumu vydania zverejnila aj obal albumu, na ktorom už nevyzerá ako tínedžerka bojujúca o pozornosť, ale žena, v ktorej pohľade je vidieť, že si už niečo prežila a možno sa aj trocha obáva, čo ju ešte čaká.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/billieeilish