Tridsiaty ročník prestížneho odovzdávania cien Českej hudobnej akadémie - Anděl Coca-Cola 2020 sa uskutoční v sobotu 29. mája. V priamom prenose ho od 21:20 bude vysielať program ČT1. Nominovaní hudobníci nahrali špeciálne živé vystúpenia a predstavia sa aj na odovzdávaní. Súčasťou jubilejného ročníka bude aj pohľad na uplynulé roky tohto hudobného ocenenia.

Ceremoniál však bude patriť hlavne tohtoročným nominovaným a ich vystúpeniam. Počas večera sa predstavia Lenka Dusilová, Jaromír Nohavica, Tata Bojs, Monkey Business, Aneta Langerová, Robert Křesťan & Druhá tráva či jeden z najoriginálnejších českých objavov posledných rokov 7krát3, ktorý vystúpi spolu s Rytmusom. Slávnostný večer bude moderovať Ewa Farna. 

"Pre každé z deviatich hudobných vystúpení vzniká unikátna výtvarná výprava, ktorá reflektuje súčasné trendy v audiovizuálnej tvorbe. V rámci naživo odohraných videoklipov sme sa rozhodli maximálne využiť potenciál scény, svetelnej a kamerovej techniky. Sme radi, že môžeme výnimočnú tvorbu nominovaných podporiť vizuálnou šou, ktorú pripravujeme každému z nich na mieru," približuje Matyáš Vorda, ktorý stojí za kreatívou a vizuálnou podobou Cien Anděl. 

Výnimočnosťou tohtoročného odovzdávania sú aj v histórii domácich hudobných cien netradičné prípravy jubilejného ročníka. Kvôli množstvu nominovaných interpretov a kvalitnej hudby, ktorá na českej scéne v minulom roku vznikla, sa usporiadatelia rozhodli venovať priestor umelcom aj mimo televízny program. Vytvorili na to sériu unikátnych živých vystúpení nominovaných umelcov z rôznych kategórií. Záznamy live sessions zo štúdia v špeciálnej kocke sa postupne objavujú na Facebooku a Instagrame Cien Anděl. Dopĺňajú ich rozhovory, ktoré jednotlivých umelcov aj bližšie predstavujú.

Jaromír Nohavica, Ceny Anděl 2020 Zdroj: František OrtmannJaromír Nohavica, Ceny Anděl 2020

"Radi by sme tohtoročným ročníkom nadviazali na srdečné prijatie netradičnej podoby odovzdávania Andělov v minulom roku, ktorej sa kvôli stále platným hygienickým opatreniam asi nevyhneme ani tento rok. Aj keď nám minuloročné skúsenosti a pozitívne ohlasy ukázali, akým smerom by sme sa mohli uberať, rozhodli sme sa nestáť na mieste a pripraviť nový, originálny a atraktívny program," povedala producentka Cien Anděl Lucie Hájková z usporiadateľskej agentúry Luff Production.

Opäť ocenia aj slovenský album roka

Tento rok hudobní akademici v Cenách Anděl rozhodovali o víťazoch v 14 kategóriách a aj o novom laureátovi Siene slávy. Štyri nominácie od nich získala Lenka Dusilová za svoj piaty sólový album Řeka. Tri nominácie majú Tata Bojs za album Jedna nula a Jaromír Nohavica za album Máma mi na krk dala klíč. Dve nominácie získali mladá pesničkárka Amelie Siba a raperi Viktor Sheen a Yzomandias.

V kategórii Slovenský album, ktorá sa na Cenách Anděl udeľuje druhýkrát, sú nominovaní Katarína Knechtová za album Svety, Le Payaco za album Pohybliví v nehybnomRichard Müller za album Hodina medzi psom a vlkom. Minulý rok v tejto novej kategórii triumfovala kapela Nocadeň s albumom Auróra.

"V druhom kole hlasovalo 394 akademikov, výsledky teraz overuje notár," spresnila Petra Žikovská, riaditeľka Českej národnej skupiny Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu (ČNS IFPI), ktorá ocenenie vyhlasuje. 

Aj tento rok doplní ceny, o ktorých rozhodujú odborníci z Českej hudobnej akadémie, multižánrová cena popularity nazvaná Coca-Cola Cena fanúšikov. Vyhlasuje ju titulárny partner Cien Anděl, spoločnosť Coca-Cola, a o víťazovi rozhoduje verejnosť v online hlasovaní. Vlani získala najviac hlasov skupina Mirai, ktorú Coca-Cola podporila pri tvorbe nového videoklipu sumou 100 000 korún. Kto bude tohtoročným víťazom ceny fanúšikov a dostane finančnú podporu v rovnakej výške, sa dozvieme na vyhlásení všetkých laureátov Cien Anděl 29. mája. Interpret, ktorý sa stane Objavom roka, už tradične získa kampaň v hodnote pol milióna korún od rádia Evropa 2, ktoré je hlavným mediálnym partnerom Cien Anděl 2020.

Nominácie na Ceny Anděl 2020

Album roka:

Lenka Dusilová – Řeka
Jaromír Nohavica – Máma mi na krk dala klíč
Tata Bojs – Jedna nula

Skladba roka:

Lenka Dusilová – Vlákna
Jaromír Nohavica – Máma mi na krk dala klíč
Tata Bojs – Zvony

Skupina roka:

Monkey Business – Freedom on Sale
Tata Bojs – Jedna nula
Zrní – Nebeský klid

Objav roka:

Deaf Heart – Soft Heart Attack
Amelie Siba – Dye My Hair
Kateřina Marie Tichá – Sami

Sólový interpret roka:

7krát3 – I
Dan Bárta & Illustratosphere – Kráska a zvířený prach
Jaromír Nohavica – Máma mi na krk dala klíč

Sólová interpretka roka:

Lenka Dusilová – Řeka
Aneta Langerová – Dvě slunce
Lenny – Weird & Wonderful

Videoklip roka:

Bert & Friends – Piš mi básně / Režie: P. Borovička
Viktor Sheen – Poslední přání / Režie: P. Simon
Yzomandias – Melanž / Režie: J. Ruttner, J. Salavec, P. Vlček, Yzomandias

Slovenský album roka:

Katarína Knechtová – Svety
Le Payaco – Pohybliví v nehybnom
Richard Müller – Hodina medzi psom A vlkom

ŽÁNROVÉ KATEGÓRIE

Alternatíva a elektronika:

Lenka Dusilová – Řeka
Amelie Siba – Dye My Hair
Tábor – Liebe

Folk:

Robert Křesťan & Druhá Tráva – Díl první
Petr Linhart – Nezvěstní
Dagmar Voňková – Archa

Jazz:

Concept Art Orchestra – 100 years
Cotatcha Orchestra – Bigbandová elektronika
Tomáš Liška & Invisible World – Hope

Klasika:

J. Bartoš, J. Hrůša, Symfonický orchestr Českého rozhlasu – Novák: Klavírní koncert, Toman a lesní panna
Karel Dohnal – Czech Music for Clarinet
J. Semerádová, E. Traxler – Händel, Leclair: Chaconne pro princeznu

Rap:

58G – 58 tape vol.1
Viktor Sheen – Barvy
Yzomandias – Prozyum

Rock:

Donnie Darko – Yesterdays
Kurtizány z 25. Avenue – Honzíkova cesta
Povodí Ohře – Dva trámy na kříž

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli PR manažéri Nikol Klevcovová a Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke hudobných cien www.andelceny.cz.

Foto: František Ortmann