Žilinská skupina Landless vydala svoju prvú nahrávku len pred pár rokmi (2015, EP Bluemist), no už stihla narobiť celkom slušné "vlny" doma i v zahraničí. Pred pár dňami zverejnila svoj najnovší videoklip k skladbe Borrowed Time, ktorou opäť dokazuje, že tvrdá melodická gitarová hudba má na Slovensku silných zástupcov. Chalani sa vo svete určite nestratia.

Svedčí o tom fakt, že Landless svoju tvorbu, žánrovo zaraditeľnú do kolonky metalcore, vydávajú na medzinárodnom labeli Dreambound, ktorý má na Youtube viac ako 400-tisíc odberateľov. Aj vďaka tomu majú ich videoklipy desiatky tisíc pozretí, hoci hrajú menšinový žáner. Pod ich videami nie sú výnimkou ani pochvalné komentáre v angličtine. Už dnes tak možno povedať, že ich publikum je naozaj medzinárodné. Pochváliť sa tiež môžu článkami či recenziami v amerických, kanadských či britských rockových a metalových online magazínoch.

Svoju čerstvú novinku Borrowed Time vydali 27. apríla. "Táto skladba je o uvedomovaní si sily času v živote človeka. Čas je niečo, čo nevieme spomaliť, zrýchliť, ani zastaviť. Naše činy tvoria našu budúcnosť a menia naše okolie," približujú mladí hudobníci tému skladby, ktorá aj spolu s vizuálom spĺňa svetové parametre.


Landless majú ambíciu s novou tvorbou zobrať svojich poslucháčov "na cestu plnú úprimnosti, surových emócií a intimity". Na jednej strane zostávajú verní svojim metalovým koreňom, no technickú zložitosť nahrádza emocionálna atmosférická rozmanitosť. "Hudobne sa snažíme byť otvorenejší, resp. pozeráme sa na veci spod ich povrchu. To, ako sa vnútorne vyvíjame a naša hudba sa mení melodicky aj dynamicky, nás priviedlo na miesto, kde sa cítime príjemne a kde naše srdcia a duše našli svoj vnútorný pokoj,” hovorí o progrese kapely za posledných pár rokov spevák Ladislav Mikoláš.

Predchádzajúce hudobné počiny kapely zahŕňajú EP nahrávky Bluemist (2015) a Moonflower (2019) a sedem videosinglov. Kapela mala počas prvých piatich rokov svojho fungovania možnosť zahrať si na niekoľkých významných hudobných festivaloch na Slovensku a v Českej republike, ako sú Rock for People, Pohoda Festival alebo Mighty Sounds. Na klubových a festivalových pódiách sa Landless predstavili po boku skúsenejších a na metalcore/hardcore scéne známych skupín ako Emmure, Kingdom of Giants, Betraying the Martyrs, Our Last Night alebo Landmvrks.

Borrowed Time je po februárovej skladbe Nobody druhým tohtoročným singlom kapely. V tomto roku plánujú Landless vydať ešte minimálne dva ďalšie single spolu s videoklipmi a na jeseň chce uviesť na trh svoj prvý dlhohrajúci album. 


Text: Hudba.sk (zdroj: Landless)
Foto: archív skupiny