Podmanivá atmosféra folkovej gitary v spojení s ďalšími akustickými nástrojmi a silný text, ktorý reže do živého. To je nová pieseň slovenského hudobníka, frontmana skupiny Ostrov a učiteľa hry na gitare Števa Šantu s názvom Kúpil som si tričko s nápisom Ukrajina. Ako prezrádza názov, reaguje ňou na vojnový konflikt u našich východných susedov.


"Pôvodne som nahrával piaty album s našou kapelou Ostrov, keď do toho vstúpil vojenský konflikt na Ukrajine. Zasiahlo ma to emocionálne natoľko, že som sa nevedel sústrediť na prácu na albume. Cítil som, že musím urobiť to, čo robím vždy v prípadoch, keď ma niečo trápi – pomenovať to v piesni," vraví Števo Šanta, ktorý pieseň nahral v spolupráci s učiteľmi popradských základných umeleckých škôl (sám je jedným z nich) a folkloristami z Ľudovej hudby Vagonár.

Indie-folková skladba dostala nádych etna vďaka akustickým nástrojom ako husle (Eva Koláriková), akordeón (Tibor Pokorný), metalofón (Tomáš Kvasnica) či kontrabas (Ondrej Ondruš). Jej emotívny text je viac intímnou spoveďou rodiča, než klasickým protivojnovým protestsongom.

"Dívam sa na fotku detí v protiatómovom kryte / Zatiaľ čo ich sídlisko a škôlku bombardujú Rusi / A potom vstávam a hľadám ťa, kde schovávaš sa v byte / A keď ťa nájdem v detskej hrať sa, odľahne mi, tu si," spieva pesničkár v piesni, ktorá obsahuje viac podobne silných momentov a obáv o budúcnosť našich detí ale aj drsných obrazov vojny. "A ty zatiaľ krvácaš, mocná Ukrajina / A tvoje polia orú obrnené vozidlá a tanky / Černejú tvoje mestá a miznú v rozvalinách / A vákuové bomby spievajú ti uspávanky." (Celý text na konci článku)


"Pesnička vznikla naozaj tak, že som si kúpil tričko s nápisom You Ukraine. Keď mi ho kuriér priniesol, v tej chvíli vznikol prvý verš, a postupne sa pridávali ďalšie. Cítil som, že to nebude tak celkom pieseň pre našu kapelu, preto som oslovil súčasných i bývalých kolegov zo ZUŠ, s ktorými sme ju v priebehu apríla nahrali v štúdiu Martina Barlu v Poprade," približuje vznik skladby Števo Šanta.

O sugestívny videoklip k piesni sa postarala režisérka Soňa Maletz, autorka filmu o Mariánovi Vargovi a videoklipov kapiel Queer Jane, Živé kvety a iných. Dronovými zábermi k nemu prispel fotograf a basgitarista Ostrova Richard Gerényi.

Pieseň bude mať koncertnú premiéru túto sobotu 7. mája na krste albumu Eda Klenu Duša v prešovskom Stromoradí. O týždeň neskôr, v piatok 13. mája bude Števo Šanta koncertovať na domácej scéne, v popradskom klube Lahodné nebo.

Text piesne:

Kúpil som si tričko s nápisom Ukrajina
a keď som si ho obliekol, zaplavil ma pocit beznádeje,
po tieto dni nemyslím na iné, len na vojnu a na Putina
a každých päť minút kontrolujem správy, čo na fronte sa deje.

Dívam sa na fotku detí v protiatómovom kryte,
zatiaľ čo ich sídlisko a škôlku bombardujú Rusi,
a potom vstávam a hľadám ťa, kde schovávaš sa v byte,
a keď ťa nájdem v detskej hrať sa, odľahne mi, tu si.

Sľúbil som ti v bezpečí priviesť ťa do dospelosti,
ale ktovie, aká budúcnosť ťa v tomto svete čaká,
som Molotovov koktejl zlosti, úzkosti a bezmocnosti,
kvôli sociopatovi, čo dal to na duraka.

Môj žiak mi píše, pán učiteľ, bude zajtra hodina?
A ja, iste, ak nás netrafí zblúdený Iskander, či Zirkón,
a on si pomyslí, aká je to super konina,
a pošle mi rehotajúci sa emotikon.

A život v našom meste pokojne si plynie,
a náš panelák má všetky svoje steny,
a na ulici, z ktorej nevidno k nám do kuchyne,
stretávam tvoje pekné dievčatá a ženy.

A ty zatiaľ krvácaš, mocná Ukrajina,
a tvoje polia orú obrnené vozidlá a tanky,
černejú tvoje mestá a miznú v rozvalinách
a vákuové bomby spievajú ti uspávanky.

Prepáč, že som ti nepomohol, Ukrajina,
že neprišiel som vyhnať šelmy z Mariupola,
horia tvoje vlasy, sladká Ukrajina,
a ja sledujem to všetko spoza stola.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Števo Šanta. Správu sme upravili a doplnili.