Slovenská kapela Elán podpísala s hudobným vydavateľstvom Warner Music zmluvu na nový album. Trojica hudobníkov tak urobila v utorok počas tlačovej besedy. Očakávaný album by mal podľa slov šéfa vydavateľstva, ktorým je Vladimír Kočandrle, vyjsť v októbri tohto roka. Len nedávno pritom kapela informovala, že album vydá nezávisle na internete.

"Budeme sa snažiť, aby to bolo lepšie ako predtým," uviedol na tlačovke Jano Baláž, narážajúc zrejme na komerčne menej úspešnú poslednú platňu Anjelska daň (MC Production, 2010). Radosť z nahrávania neskrýval ani Vašo Patejdl: "My sme hmlisto počítali s tou eventualitou, že ešte možno nejakú platňu natočíme, než skončíme definitívne. Je pravda, že toto nás tak nejako povzbudilo a vlastne sme opäť dostali úžasnú motiváciu, lebo - ako sa hovorí - termíny, to je tá najlepšia inšpirácia. V podstate sa na to aj tešíme, takže dúfame, že to všetko dobre dopadne."

Pri podpise zmluvy bol prítomný aj manažér kapely Michal Čimera, ktorý apeloval na rádiá. "Ak k tomu podpisu dôjde, tak by som si prial, aby sa to tiež naplnilo nielen na tých koncertoch, ktoré sa nám úspešne darí usporiadavať, ale aj v médiách a rádiách," uviedol. Elán sa aktuálne prezentuje piesňou Živých nás nedostanú (na konci článku), ktorá je zároveň prvým singlom z pripravovaného albumu. Jej autorom je Pavol Jursa, podľa slov Vaša Patejdla "nehrajúci člen Elánu".

Elán po podpise zmluvy s Warner Music, 3.6.2014 Zdroj: SITA/Jozef JakubčoElán na tlačovej konferencii s Warner Music - viac fotiek

Zmena plánu - album zadarmo nebude

"Nemôžem uveriť, že sme to podpísali," poznamenal bezprostredne po podpise zmluvy Jožo Ráž. Kapela si následne spolu s riaditeľom vydavateľstva a ďalšími prítomnými pripila írskou whisky. S podpisom bol spokojný aj Kočandrle. "Pre akéhokoľvek vydavateľa je takýto okamih zhmotneným snom, pretože je málo vecí nepochybných, a tou je aj to, že Elán je zďaleka najväčšia československá popová aj rocková kapela. Sme poctení, že sa lídri kapely, ktorí chceli už iba koncertovať, rozhodli vrátiť aj do štúdia a dôveru narábať s ich novými pesničkami dali práve nám," povedal.

Len nedávno pritom Elán prostredníctvom tlačovej správy informoval, že nové pesničky bude vydávať postupne na voľné stiahnutie. "Z našich poslucháčov urobíme vedome pirátov a ponúkneme im, že pokiaľ si album zadarmo stiahnu a prídu na náš halový koncert, dostanú od nás jednoduchý obal k albumu," uviedol Jožo Ráž pred necelými dvoma mesiacmi. "O všetky peniaze za nahrávky nás viacmenej okrádajú piráti, tak chceme ukázať, že ich máme na háku a rovno im to darujeme," prezradil v apríli frontman Elánu.

Možno práve táto zvláštna ohlasovaná stratégia inšpirovala vydavateľstvo Warner Music k tomu, aby skupine ponúklo zmluvu, vďaka ktorej bude môcť album vydať klasickým spôsobom. Skladieb a bookletu zadarmo, resp. v rámci ceny lístka na koncert, sa tak fanúšikovia nakoniec nedočkajú. Koncertné termíny Elán The Best Of Vol. 2 však platia a na turné zaznie okrem známych hitov aj niekoľko piesní z nového albumu. Koncerty sa budú konať v Brne (17.10.), Prahe (22.10.), Ostrave (24.10.), Bratislave (28.10.) a Košiciach (30.10.).

Aktualizácia (5.6., 17:00): Skupina Elán dodatočne poskytla Hudba.sk oficiálne stanovisko, v ktorom vysvetlila priebeh zmeny od plánov vydať album nezávisle k dohode s medzinárodným vydavateľstvom. Zároveň uviedla, že napriek tejto pozitívnej zmene časť pôvodného sľubu voči svojim fanúšikom plánuje dodržať.

"Naše vyhlásenie, že necháme pesničky na sťahovanie pirátom priviedlo vydavateľa za rokovací stôl. Nakoniec sme sa dohodli a podpísali zmluvu. Z vlastného prieskumu už vieme, že naši skalní fanúšikovia chcú klasické CD. To im prostredníctvom Warneru doprajeme. Tí, čo sťahovali skladbu Živých nás nedostanú a prídu s napáleným CD na koncert, dostanú obal! Ako sme sľúbili, tak aj učiníme. Viac sa fanúšikovia dozvedia postupne z našich stránok www.elan.cz."


Text: Hudba.sk (zdroje, SITA, TASR, archív, mž)
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Súvisiaci interpreti: Elán