Americká speváčka Madonna sa v skladbe Vogue z albumu I'm Breathless (1990) nedopustila plagiátorstva. Rozhodol o tom súd, ktorý sa konal vo štvrtok v kalifornskom meste Pasadena.

Zástupcovia spoločnosti VMG Salsoul LLC uviedli, že producent Shep Pettibone použil v spomínanom hite bez povolenia časť skladby Ooh, I Love It (Love Break) od už nefungujúcej skupiny Salsoul Orchestra.

Pettibone sa pritom podieľal aj na piesni Ooh, I Love It (Love Break). Podľa súdneho rozhodnutia však bežné publikum nerozozná podobnosť medzi skladbami, ktorá sa podľa dokumentov týka dychovej sekcie. Okrem 57-ročnej speváčky a producenta čelila žalobe za plagiátorstvo aj spoločnosť Warner Bros. Records.


Madonna, celým menom Madonna Louise Ciccone, patrí k najvplyvnejším hudobníčkam všetkých čias a mnohí ju označujú za kráľovnú popu. Hudobnú kariéru odštartovala začiatkom 80. rokoch v kapelách Breakfast Club a Emmy, no krátko na to sa vydala na sólovú dráhu. V roku 1983 vydala debutový, eponymný album, po ktorom nasledovali nahrávky Like A Virgin (1984), True Blue (1986), Like A Prayer (1989), Erotica (1992), Bedtime Stories (1994), Ray Of Light (1998), Music (2000), American Life (2003), Confessions On A Dance Floor (2005), Hard Candy (2008), MDNA (2012) a Rebel Heart (2015).

Medzi jej úspešné single patria okrem spomínanej piesne Vogue aj skladby Like A Virgin, Material Girl, Papa Don't Preach, Like a Prayer, Express Yourself, This Used To Be My Playground, Justify My Love, Frozen, Ray Of Light, Don't Tell Me, Music či 4 Minutes (feat. Justin Timberlake a Timbaland). Na konte má sedem cien Grammy a od roku 2008 je členkou Rock'n'rollovej siene slávy.  

Zdroj: SITA
Foto: Rich Fury/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Madonna