Novú skladbu a videoklip predstavuje slovenská speváčka Veronika Rabada. Singel so známym motívom ľudovej piesne Páslo dievča pávy nesie názov Husičky a klip ponúka krásne pohľady na slovenskú prírodu z vtáčej perspektívy.

"Pieseň Husičky som napísala asi pred rokom, s hudbou mi bol veľmi nápomocný môj huslista Miško Brandys. Spievala som si ju cestou do práce, keď som viedla deti do školy, škôlky," prezrádza Veronika Rabada, pričom vraví, že pieseň vznikla doslova za pochodu. "Keď mi niečo nové napadlo, hneď som zapla mobil a bez hanby si to nahrala priamo na chodníku. Pri tom sa mi stále objavoval motív skladby Páslo dievča pávy, tak sme ho tam použili," vysvetľuje svoje kroky autorka a speváčka.

Na aranžmán piesne Veronika oslovila Matúša Pavlíka, ktorý jej už upravoval pieseň Zabudni. Skladba ho oslovila a úprava bola hotová veľmi rýchlo. O zvuk sa postaral speváčkin manžel Roman Šoltys a živé nástroje nahrala jej kapela v zostave Lukáš Krivda (bicie), Lukáš "Kolja" Kolivoška (basa), Mária Šabáková (akordeón), Michal Brandys (husle) a Lukáš Hirko (gitara).

Tvorcom klipu dala voľnú ruku

Videoklip nakrútili Štefan Koreň a Milan Surový z Ružomberka. "Od začiatku som vedela, že v klipe nechcem byť a chcela som, aby to zahrali herci. Za chlapcami sme často chodili do Ružomberka a rozprávali sa o klipe. Mala som predstavu, vymyslela som si aj scenár, ale keď mi začali hovoriť o plošinách a niekoľkých dronoch, tak som zo svojej predstavy upustila a nechala to na nich. Nechcela som popisnosť a keďže som študovala herectvo, veľmi mi záleží na myšlienke a príbehu v klipe," vraví speváčka. "Keď niekto čaká v klipe husi, bude sklamaný... Celé je to nakrútené z vtáčej perspektívy, tak už tam nebolo treba nasilu vtlačiť husi," dodáva. 


Husičky sú o túžbe ženy, ktorá chce odísť od problémov a bolestí, ktoré jej život priniesol. Chce na chvíľu na všetko zabudnúť a dospieť k odpusteniu. Túto túžbu vloží do šatky, ktorá vzlietne a letí nad krásnou slovenskou krajinou. Napriek pôvodným plánom sa Veronika v klipe predsalen objaví. Môžu za to jej deti. "Na prvú verziu, v ktorej som nebola, moje deti zareagovali vetou: Mamka, a ty si kde, za kameňom? Tak som im urobila radosť, ale musia vždy klip dopozerať až do konca," povedala s úsmevom speváčka.  

Klip sa však skutočne nakrúcal bez účasti Veroniky, pretože práve v ten deň nakrúcala klip pre anketu Zlatý Amos, pre ktorú spolu s bratom Petrom napísala a s kapelou naspievala špeciálnu pesničku Učiteľ. Jej scéna sa preto do klipu Husičky nakrútila až dodatočne.

Veroniku s kapelou čaká tento rok koncertné leto, počas ktorého si musia nájsť čas aj na dokončenie albumu. "Bude to náročné a určite nás to bude stáť veľa síl, ale spolu s kapelou sa na koncerty a album veľmi tešíme. Tak verím, že to spolu všetko dobre zvládneme," dodala na záver Veronika Rabada. Novú nahrávku plánuje vydať už v najbližších mesiacoch.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Rado Mešša z pro:messa. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR