Pasážová revolta od Karla Kryla bude titulnou skladbou k novému slovensko-českému filmu Amnestie, na ktorom sa koprodukčne podieľa aj RTVS. Novú verziu piesne v pondelok vo Veľkom koncertnom štúdiu nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR). Naspievali ju Viki Olejárová, Richard Müller a David Koller.

Počas nahrávania piesne sa zároveň vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo nakrúcal aj videoklip. Ten bude pozostávať zo záberov orchestra a interpretov a bude popretkávaný momentami z filmu. Tvorcovia snímky by ho chceli premiérovo odprezentovať už o mesiac na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch, ktorý sa uskutoční od 28. júna do 6. júla. Premiéra samotného filmu Amnestie je plánovaná na november tohto roka, teda v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie.

Ukážka z nahrávania piesne a klipu:


Autor aranžmánu Nikolaj Nikitin: Bola to veľká výzva

Za novým aranžmánom skladby Pasážová revolta (1969) v symfonicko-romantizujúcom prevedení v podaní 50-členného orchestra stojí slovenský hudobník Nikolaj Nikitin. "Rozmýšľal som, ako pieseň upraviť, keďže pôvodná nahrávka je veľmi silná a autentická s typickým spevom a gitarovým sprievodom Karla Kryla. Väčší kontrast ako symfonický orchester som si nevedel predstaviť. Bola to veľká výzva a keďže som mal k dispozícii kompletné obsadenie orchestra, tak som to využil," povedal známy jazzový saxofonista s skladateľ počas pondelkového stretnutia s novinármi, ktorí sa zúčastnili nahrávania skladby priamo v Slovenskom rozhlase.

Pri tvorbe aranžmánu pre orchester sa Nikitin inšpiroval okrem iného aj cyklom Bedřicha Smetanu Má vlast.
 "Najprv som chcel vedieť, aká ďalšia hudba ešte vo filme bude a vďaka producentom som sa dostal do budovy Slovenského národného divadla, keď tam nahrávali Vltavu zo Smetanovho cyklu Má vlast. Napokon som sa inšpiroval motívmi z celého cyklu. Chcel som, aby bol v tom aranžmáne zachovaný duch Československa z roku 1989, aby bol zvuk tej skladby charakteristický pre tú dobu, niečím národný a niečím aj revolučný,“ priblížil Nikitin.

Ako dodal Peter Valentovič, šéfdirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, hlavný rozdiel v prevedení piesne je v jej inštrumentácii. "Farby v približne 50-člennom orchestri sú úplne iné ako v origináli. Som veľmi rád, že môžeme robiť aj takúto hudbu, pretože čím viac štýlov môžeme robiť a prezentovať publiku, tým je to pre orchester zaujímavejšie," uviedol s tým, že texty a hudbu Karla Kryla vždy obdivoval.  

Nikolaj Nikitin a David Koller, nahrávanie skladby Zdroj: archív N. NikitinaNikolaj Nikitin a David Koller

Koller o Krylovi: Pomáhal nám prežiť tú dobu

Do orchestrálneho základu nahrala hlasy trojica Richard Müller, David Koller a Viki Olejárová. "Keď som sa rozhodoval, či naspievať túto pieseň, hovoril som si hlavne to, že je, bohužiaľ, stále aktuálna. Myslím si, že pokým sa nevyrieši ten komunistický hnus, poriadok tu nebude. 30. výročie Nežnej revolúcie je pre nás dôležité v tom, že si môžeme spätne uvedomiť, čo sa skutočne stalo," vyjadril sa na stretnutí s novinármi David Koller.

Ku Krylovej tvorbe má člen skupiny Lucie veľmi blízko už od detstva. "Často som ho hrával ako chlapec, pri táborákoch a na mejdanoch. Poznám všetky jeho pesničky. Bolo to niečo, čo nám pomáhalo prežiť tú dobu," zaspomínal si spevák. "Kryl mal pre nás veľmi dôležitú úlohu, hovorili sme si, že niečo je ešte normálne," povedall pre TASR. 

V spoločnej piesni sa David Koller a Richard Müller objavia po 19 rokoch. "S Davidom sme sa prvýkrát stretli v štúdiu v roku 2000, keď som nahrával album Richard Müller a hosté. S Davidom a Robertom Kodymom sme na tento album nahrali pesničku Flétna do žita. Zo začiatku som o pripravovanom filme nevedel skoro nič. Keď som sa to podozvedal, tak som na nahrávanie prikývol," uviedol pre TASR Richard Müller.
 
"Keď som sa dozvedel, že budem na pesničke spolupracovať s Richardom, veľmi som sa potešil. Mám Richarda rád. Tá naša pesnička spred 19 rokov moc neprežila, táto Krylova skladba je naopak aktuálna aj po 30 rokoch. Dnes to vznikne, tak sa budem snažiť," poznamenal skromne Koller, ktorý sa v poslednej slohe skladby pripojil k orchestru aj hrou na gitare.

Viki Olejárová v Slovenskom rozhlase, 3.6.2019 Zdroj: TASR – Dano VeselskýViki Olejárová (foto: TASR - Dano Veselský)

Pesničkárka spieva Krylove piesne už dve dekády

Hviezdnu česko-slovenskú dvojicu doplní širokej verejnosti menej známa prešovská speváčka Viki Olejárová, ktorá je však logickou voľbou - pesničky legendárneho pesničkára totiž hráva na gitare a spieva už 20 rokov. "Veľmi sa teším, že nezostal v zabudnutí a že jeho skladba bude znieť v takomto podaní, pretože orchester ju ešte viac povznesie a dodá jej vážnosť," konštatovala. Ako dodáva, na spoluprácu ju oslovil David Koller: "Som rada, pretože spievať s legendami, ako sú Müller a Koller, je úžasné."

Pasážová revolta je poslednou skladbou na prvom, dodnes oceňovanom albume Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka, ktorý vydal v marci 1969. O pol roka neskôr sa kvôli cenzúre rozhodol požiadať o politický azyl v NSR. V roku 1971 nahral v Nemecku koncertnú verziu platne Bratříčku, zavírej vrátka. Tá sa potom do Československa dovážala ilegálne v obale platne ako Viedenské valčíky. 

Prečítajte si tiež: Tíšený pesničkár a symbol odporu. Uplynulo 75 rokov od narodenia Karla Kryla

Novinka od tvorcov Kandidáta

Film Amnestie je aktuálne v postprodukcii, do kín sa dostane na jeseň. Režisérom snímky je Jonáš Karásek v spolupráci s kameramanom Tomášom Juríčkom a producentom a scenáristom Marošom Hečkom. Táto trojica je vo filmovom prostredí známa okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát (2013).

Predlohou k scenáru bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Film zobrazuje príbeh troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, no venuje sa i vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990 len niekoľko dní po svojom zvolení za československého prezidenta.

Dramatický príbeh sa tak odohráva na pozadí veľkých spoločenských zmien, rozpadu komunizmu a návratu k demokratického štátnemu zriadeniu. Osudy všetkých troch rodín sú vzájomne prepletené, spájajú ich práve Havlove amnestie a následné udalosti v leopoldovskej väznici. Je to prvý česko-slovenský film, ktorého dej sa reálne odohral aj nakrúcal v autentickom prostredí tejto väznice. 

Snímka vzniká v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS, HomeMedia Production a českou produkčnou spoločnosťou Endorfilm. V hlavných úlohách diváci uvidia Juraja Baču, Natáliu Germani, Aňu Geislerovú, Mareka Majeského, Mareka Vašuta, Norberta Lichého, Romana Luknára, Jána Jackuliaka, Gregora Hološku, Mareka Fučíka, Erika Oleho, Sávu Popoviča, Martina Havelku či Janu Oľhovú. 

Pozrite si trailery k očakávanému filmu:


Zdroj: RTVS, SITA, TASR (Hudba.sk edit)
Foto: archív N. Nikitina (titulná fotografia a prvý fotka v článku), TASR - Dano Veselský