V Berlíne usadená indie-popová pesničkárka Anna Vaverková vydáva debutoý album Pozdravy z Polepšovne. Na brnenskom labeli Kabinet Records vyšiel 26. mája digitálne a následne v novembri na vinyle. Album predznamenáva singel Polepšovna spoločne s videoklipom od Jana Vališa a Táni Ľvovské.

Debutový album Pozdravy z Polepšovne od Anny Vaverkovej vznikal v priebehu minulého roka v berlínskom nahrávacom štúdiu L.A. Recordings za finančnej podpory nemeckého fondu Initiative Musik. Nahrávka bola vytvorená Annou Vaverkovou a Liamom Blomqvistom, ktorých doplnili prizvaní externí hudobníci (bicie, sláčiky, dychy, harfa). Nahrávku sprevádzajú témy a pocity neistoty a obáv, ktoré odkazujú na politické dianie z počiatku roku 2022. Od nihilizmu a závanu dadaizmu až k znovupoznaniu lásky. 

Na albume sa podieľali skvelí muzikanti - Tomáš Liška (kontrabas v Kde si Aneto), Tobias Humble (bicie vo všetkých piesňach), Peter Mojzeš (husle, sláčikové a dychové aranže pre Kde si Aneto a Mama a Otec), Kelly O'Donohue (trumpeta v Ulalala), Andy Aquarius (harfa v Kde si Aneto) a ďalšie.

Anna momentálne pôsobí v Berlíne, kde so svojimi spolužiakmi z univerzity BIMM Berlin dali v roku 2018 dohromady kapelu The Flavians. S týmto zoskupením sa Anna pozrela okrem iného na festival Glastonbury alebo na festival Reeperbahn. Tesne pred začiatkom covidovej pandémie v roku 2020 skupina vydala debutový album Ordinary People in an Ordinary World, s ktorým sa na turné však kvôli koronavírovým opatreniam nevydala.

Vďaka nečakanému dostatku času Anna začala skladať vlastné pesničky. Kvôli chodníku po domove a nespokojnosti s textami v angličtine, sa speváčka rozhodla tvoriť vo svojom rodnom jazyku. Jej debutové EP Roztomilá Holka z roku 2022 zaujalo širšiu verejnosť a vlastná tvorba Anne vyniesla nominácia na tri hudobné ceny - Vinyla pre objav roku, Apollo pre najlepší singel roku 2022 a Ceny Anjel v kategórii Alternatíva a Elektronika.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Anna Vaverková.