Nastaviť si hranice, zobrať silu a nahlas sa vymedziť voči situáciám a vzťahom zaháňajúcich nás do kúta, práve o tom spievajú v novom singli a videoklipe Givin' You Up Iggy Mayerov spoločne s Jakubom Kaifoszom aka Lazer Vikingom. Spoznali sa kedysi počas účinkovania v súťaži Štartér Rádia Wave, pred rokom debaty prerástli v spolupráci. Ako producent priniesol Kaifosz indie-popovej kapele nový pohľad na skladanie a proces tvorby a dodal odvahu robiť si veci po svojom.

"Dokázal nás vybičovať až za hranicu našich schopností a vytiahnuť z nás úplné maximum. Je nám inšpiráciou, aby sme tvorili tak, ako nám hovorí intuícia a neustále sa posúvali. Aj keď to občas bolí. Pre mňa je Givin' You Up pripomienkou, že nemusím byť stále dobré dievča a spĺňať niečie očakávania. Môžem si dovoliť byť sama sebou a naplno prejaviť svoj potenciál, hoci ma pri tom občas brzdí strach z toho, čo si o tom budú myslieť ostatní. Text sme napísali spoločne s Kubou, obaja sme doň prelínali osobné skúsenosti. Nahrávanie bolo emotívne a nezaobišlo sa bez sĺz, malo však až terapeutický účinok. Spoločne sme pieseň tiež začali spievať a zistili, že naše hlasy dobre ladia," hovorí autorka textu a speváčka Tereza Dusilová.

Pieseň Givin' You Up vznikla neplánovane v ústeckom Tajném štúdiu, kde sa mal pôvodne nahrávať iný kus. Keď Kaifosz vyhlásil, že "tri dni na jeden song sú veľmi veľký luxus, nahráme ešte jeden", skupina síce strnula, ale nakoniec sa podvolila. Hravý videoklip so železničiarskou tematikou natočil režisér Petr Vlček s tímom študentov FAMU.

"Idea vznikla ešte dávno pred vznikom Givin' You Up. Cestou z festivalu sa Terka zmienila Kubovi, že jej rodičia majú obchod s modelovou železnicou. Všetci sme sa pre to nadchli, a keď sme zložili novinku rytmicky pripomínajúcu jazdu vlakom, bolo jasné, že musíme nápad zrealizovať. Inšpiráciou nám boli filmy Karla Zemana a Wesa Andersona, hlavne pre ručne vyrábané modelové krajiny z dielne scénografa Jana Piskača. Pri natáčaní modelu motorčeka sme tajili dych a pripadali si ako malé deti. Chceli sme celému klipu votknúť nostalgickú atmosféru, ktorú podporil historický vagón "Rybák". Ten sa nám zhodou rôznych náhod a za veľkej pomoci známych podarilo pristaviť do vršovického depa," dodáva k vzniku klipu gitarista Michal Pilař.

Iggy Mayerov vydali vlani debutový album Millennial Cliché – rovnomenný singel zaradilo rádio Expres FM medzi najlepšie piesne roku 2022. V júli sa kapela, v zložení speváčky Terezy Dusilovej, gitaristu Michala Pilaře, basáka Kuby Pilaře a klávesáka Martina Grinera, chystá do štúdia, kde bude pracovať na novom EP s dátumom vydania v septembri tohto roku, nasledovať bude aj turné. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.