Druhý ročník dvojdňového pouličného jazzového festivalu Kremnická Jazzda sa začína v piatok 6. júla. V exteriéroch mesta vystúpi dvanásť zoskupení, hudobníkov v žánrovom rozpätí od bluesu, jazzovej klasiky, world music, šansónu, swingu až po bebop.

Zahraničnou hviezdou programu Kremnickej Jazzdy bude Mike Parker. "Mike je typický Newyorčan, ktorý momentálne žije v Krakove. Kritici Parkerovu hudbu opisujú ako dômyselnú syntézu všetkých hudobných žánrov a zmes post bopu, indie rocku, avantgardy a modernej klasiky. Spolu s ním sa predstaví dlhoročný spoluhráč Slawek Pezda na tenor saxofóne a Frank Parker na bubny," uvádzajú organizátori. 

Hviezdou domácej scény bude vyhľadávaný hudobník a popularizátor jazzu Martin Valihora. "Na námestiach a v uliciach Kremnice bude počas dvoch letných dní znieť muzika, ktorú bežne rádiá nehrajú, ale dokáže zaujať, potešiť a zabaviť. Pozývame preto milovníkov dobrej hudby, aby si ju prišli vychutnať do atmosférou nabitého mestečka," hovorí hlavný organizátor Zdenko Gális zo združenia turizmu Kremnica region.

Žánrová pestrosť

Kremnickej Jazzdy sa zúčastní tiež hráč na ústnu harmoniku Juraj Schweigert. V roku 2012 sa stal objavom roka Slovenskej Bluesovej Spoločnosti. Na na gitare ho sprevádza Lukáš Hrončiak. Vodami chicagskeho blues divákov prevedú skúsení bluesmani fusion jazzové duo Zdžaf. Tvorí ho speváčka Michaela Hrbáčková a Juraj Šulek, ktorý strieda gitaru a klavír. Ich autorská tvorba v sebe nesie prvky jazzu, rhythm’n’blues a folku. Návštevníci Kremnice sa môžu tešiť aj na gitaristu Petra Palaja či nomádske zoskupenie San Borondon Cyclo Fanfaria, ktoré prinesie pestrú zmes world music.

Gero Band zase potešia publikum coververziami známych klasických i moderných jazzových melódií. Sólovým nástrojom je flauta, na ktorej hrá Barbora Krišková. Šansónierka Beata Cipovová zaspieva zemito, živelne až živočíšne, čo šansónu rozhodne pristane. Autorkou textov aj hudby je Ria Ferčáková. Ich hudobné spojenie v kapele Bez pardonu je plné emócií a pozoruhodnej hudby.
Mladí konzervatoristi zase stoja za projektom Conquet, pričom ich vystúpenie prinesie bossa novu, swing, groove, latinské rytmy alebo bebop.


Ak má niekto hlavu v oblakoch, potom je to práve dídžej Dr.Zeppelin z prestížneho československého bookingu Electro Swing Bohemia. Na parket sa nebojí vletieť s rýdzo klasickým swingom, ani s tvrdšími electro-swingovými frekvenciami. Gitarové duo Sivák & Belančat sa inšpirujeme hlavne odkazom gitarového tria Al di Meola, John Mclaughlin, Paco De Lucia, vo vlastných úpravách však hrajú aj Bélu Flecka, Grega Howea alebo Chicka Coreu. V programe tiež nebude chýbať jazzrockové trio The Swines. Predstavili sa na viacerých slovenských jazzových festivaloch, medzi nimi aj Bratislavských jazzových dňoch. Spolupracovali s viacerými zahraničnými hudobníkmi, napríklad s talianskym pianistom Lucom Del’Anna.

Kapela The Groove Time predvedie svoj štýl West Coast Blues, ktorý je charakteristický svojimi chytľavými swingujúcimi a shufflujúcimi rytmami s prvkami jazzu. V roku 2014 kapela získala ocenenie v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Blues hudobníci miešajú jazz so sambou, ska či fusion. 

Bohatý sprievodný program nielen pre milovníkov jazzu

Jazz bude znieť na pešej zóne, v medzibrání, na Štefánikovom námestí, na nádvorí Čierna veža, v amfiteátri v Zechenterovej záhrade, aj v kine Akropola. Návštevníci festivalu Kremnická Jazzda si budú môcť zatancovať na pouličnej lekcii tanca s tanečnou školou B-Swing a budú mať možnosť sa tak naučiť slávny Charleston a ďalšie swingové tance populárne v dvadsiatych až štyridsiatych rokoch minulého storočia.


Pre deti je v piatok pripravený výtvarný workshop aj letné kino. V sobotu večer premietne letné kino na nádvorí Čiernej veže dokumentárny film o gitaristovi, spevákovi, hudobnom skladateľovi a nositeľovi Rádu Britského Impéria - Ericovi Claptonovi. Okrem festivalového programu budú môcť návštevníci zhliadnuť aj výstavu diel svetoznámeho maliara Marca Chagalla v galérii, expozíciu Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska, Kremnický mestský hrad, alebo absolvovať exkurziu v Štátnej mincovni.

Otvorené bude Múzeum gýča, Múzeum lyžovania a návštevníci budú môcť sfárať do štôlne Andrej. Všetky festivalové vystúpenia vrátane koncertov najväčších hviezd Martina Valihoru a Mika Parkera sú bezplatné. Vstupné sa bude vyberať iba na letné kino a nočné podujatia - piatkovú jam session a sobotňajšiu afterpárty.

Festival sa uskutoční vďaka finančnej podpore od Fondu na podporu umenia, Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turiec - Kremnicko, Banskobystrického samosprávneho kraja, mesta Kremnica a akciovej spoločnosti Elba. Kremnická Jazzda je súčasťou osláv 690. výročia mesta Kremnica.

Redakciu Hudba.sk informoval jeden z organizátorov Zdenko Gális. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Tibor Kuna

Súvisiaci interpreti: Martin Valihora