Americká raperka a speváčka Nicki Minaj vystúpi v Saudskej Arábii. Kontroverzná hviezda, ktorá mala vo februári vystúpiť aj na Slovensku, no jej koncert na poslednú chvíľu zrušili, bude headlinerkou podujatia s názvom Jeddah World Fest, ktoré sa uskutoční 18. júla v meste Džidda.

Organizátori ho označujú za najväčšie hudobné podujatie v histórii Blízkeho východu. Hoci sa podujatie, ktoré bude pokrývať aj televízia MTV, bude konať už o dva týždne, až včera zverejnili mená prvých štyroch účinkujúcich. Okrem Nicki Minaj na festivale vystúpia aj anglický spevák Liam Payne, americký DJ Steve Aoki a londýnska dvojica R3wire & Varski MC. Ďalších interpretov plánujú oznámiť v najbližších dňoch

V Saudskej Arábii, ktorá je ultrakonzervatívnou moslimskou krajinou, koncerty povolili len pred niekoľkými rokmi, no s tým, že muži a ženy musia byť v oddelených sektoroch a nesmú tancovať. Či tieto pravidlá budú platiť aj v prípade nového festivalu so svetovými hviezdami v lineupe, zatiaľ nie je známe.


Saudská Arábia je pôvodcom a šíriteľom tej najradikálnejšej militantnej vetvy islamu, takzvaného vahhábizmu, a podľa mnohých analytikov stojí prostredníctvom svojich finančných tokov aj za islamskými teroristickými skupinami. Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý je fakticky vládcom tejto krajiny, je podľa tureckých vyšetrovateľov hlavným podozrivým z objednania si vraždy novinára Džamála Chášakdžího. Novinára, ktorý bol veľkým kritikom korunného princa, minulý rok na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule zabili a následne rozštvrtili.

Napriek týmto faktom so Saudskou Arábiou väčšina významných krajín medzinárodného spoločenstva udržiava priateľské vzťahy, čo sa zvykne vysvetľovať ekonomickou dôležitosťou tejto krajiny. Jednou z mála výnimiek je Kanada, ktorá sa po vražde Chášakdžího zaradila spolu s Tureckom k veľkým kritikom saudskoarabského režimu.

Nicki Minaj, vlastným menom Onika Tanya Maraj, odštartovala kariéru mixtapeom Playtime Is Over (2007). Prvý album s názvom Pink Friday jej vyšiel v roku 2010 a v USA i vo Veľkej Británii zaň získala platinu. V roku 2012 vydala štúdiovku Pink Friday: Roman Reloaded, ktorá obsahuje napríklad hit Starships. V roku 2014 nasledoval album The Pinkprint (2014) a jej zatiaľ posledným albumovým počinom je nahrávka Queen z roku 2018.

Ako herečka sa Nicki Minaj predstavila v snímkach Jedna za všetky (2014) a Barbershop: The Next Cut (2016), pričom tiež prepožičala hlas Steffie v animáku Doba ľadová: Zem v pohybe (2012).


Zdroj: SITA
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Nicki Minaj