Tisícky fanúšikov slovenskej a českej hudby sa počas uplynulého víkendu stretli v Jazdiarni Banát v Častkovciach, kde sa konal 29. ročník festivalu Topfest. Podujatie tento rok výrazne ovplyvnilo piatkové nepriaznivé počasie, kvôli víchrici nevystúpili hlavné hviezdy prvého večera Team a Lucie. Organizátori rokujú s kapelami a sľubujú fanúšikom náhradu.


"Úprimne všetkým ďakujeme za podporu, účasť a za dôveru. Veľmi si vážime každého a uvedomujeme si, že ste to najdôležitejšie v skladačke menom Topfest. Radi by sme vám umožnili vidieť skupiny TeamLucie naživo, a preto intenzívne rokujeme o možnostiach, ako to urobiť. Prosíme vás, odložte si pásky na ruky," uviedli organizátori vo vyhlásení po festivale.

Fanúšikom tak chcú vynahradiť sklamanie zo zrušených koncertov, ale aj organizačné nedostatky tohto ročníka, ako boli na poslednú chvíľu zrušená kyvadlová doprava, nedostatočný počet stánkov s jedlom, či nie ideálna krízová komunikácia, keď boli návštevníci až po troch hodinách čakania v zlom počasí informovaní o tom, že koncerty dvoch hlavných hviezd prvého festivalového dňa sa neuskutočnia. Slabou náplasťou za zrušené večerné vystúpenia bolo pre vytrvalých fanúšikov až po polnoci vystúpenie punkovej skupiny Konflikt.

Kabát, Topfest 2022 Zdroj: Pavol Karell
Dvojdňový program podujatia odštartovala v piatok popoludní prešovská skupina Hrdza, s ktorou si napriek horúčave zatancovali fanúšikovia folklóru aj rocku. "Také pekné leto sme už dávno nemali, pripravili sme nový program, od januára sme poctivo cvičili, máme už pripravený nový album, ktorý vydáme na jeseň. Dopyt po koncertoch je veľký, dva roky všetko stálo, tak to teraz chcú všetci dobehnúť," povedal pre TASR líder Hrdze Slavo Gibarti.

Potom si publikum zaspievalo so skupinou Gladiator hity Kúpim si pekný deň, Keď sa láska podarí, Bonboniéra či Pesnička o Medulienke. "Hralo sa nám vynikajúco, veľmi sme si to užili. Síce bolo 36 stupňov Celzia, ale nevadilo to, ľudia sa tešili a bavili. Zahrali sme prierez našou tvorbou a aj novinku Štíty hôr. Sme radi, že sa fanúšikom páči. Dnes si s nami nezahral môj brat Maroš Hladký, ktorý náhle ochorel. Nahradil ho náš kamarát a technik Paťo Antal, ktorý veľmi dobré pozná naše pesničky. Marošovi želáme skoré uzdravenie," vysvetlil líder nitrianskej pop rockovej stálice Miko Hladký.

V piatok sa predstavila aj skupina Kollárovci, ktorá má napriek inému hudobnému žánru na festivaloch podobný divácky úspech ako rockové kapely a potvrdila to aj na Topfeste. "Boli sme prekvapení, že aj napriek tomu, aká bola veľká horúčava, tí ľudia žili, akoby bolo iba 20 stupňov. Leto máme veľmi nabité, pretože dva roky sa nehralo, jednoducho si nemôžeme dovoliť ani letné dovolenky, pretože pracujeme počas leta, máme to plné do septembra, tak uvidíme čo prinesie doba. Na každého muzikanta a interpreta dobre pôsobí, keď vidí tú nefalšovanú ľudskú radosť a zábavu z toho, že tá muzika im prináša pozitívne emócie, je to skvelé pre každého muzikanta, že rozdáva ľuďom radosť. V našej kapele je problém zahrať hodinový koncert, pretože my máme 12 vydaných CD. Prídeme z pódia dole a naši fanúšikovia hovoria – chlapci, túto či túto ste nehrali. Nedá sa všetko obsiahnuť, museli by sme mať trojhodinový koncert," povedal Štefan Kollár pre TASR.

Topfest 2022 Zdroj: Pavol Karell

Po nich prišiel na pódium Peter Nagy so skupinou Indigo a zazneli hity Láska je tu s nami, So mnou nikdy nezostarneš či Svet je krásny zadok. Zahral aj novinku z ostatného albumu Petrolej s názvom Bez ženy som stratený. "Hralo sa mi veľmi dobre. Pre nás muzikantov je veľmi dôležitá spontánnosť. Fanúšikovia hovoria, že vy nám dáte energiu, ale pri tom si nevšimnú, že my vysávame energiu z nich. Čiže je to taká výmena, ktorá nás strašne baví. Na Topfeste bola dokonalá festivalová atmosféra, po tých dvoch zamračených rokov, je konečne slnečno," nešetril chválou Peter Nagy, vtedy ešte netušiac, že kvôli "zamračenému" počasiu bol poslednou veľkou hviezdou piatkového programu.

Potom sa totiž nad festivalom strhla víchrica a organizátori museli kvôli bezpečnosti návštevníkov program na tri hodiny prerušiť. Skupina Team s Pavlom Haberom a česká legenda Lucie sa na pódium už nedostali. "Naše koncertné leto je tento rok husté a česko-slovenské! Cestujeme Piešťany, Karlove Vary, Praha - samé dlhé prejazdy medzi Tatrami a Krkonošami. Koncert a festival je pre nás sviatok, na ktorý sa vždy veľmi tešíme. Konečne sa vidíme osobne, čo je po tých dvoch rokoch pandémie fantastické. A pokiaľ to neprekazí počasie, tak ako dnes, tak lepší hudobný sviatok nepoznám," povedal Michal Dvořák z kapely Lucie.

Peter Nagy, Topfest 2022 Zdroj: Pavol Karell
Druhý deň festivalu začal program na hlavnom pódiu Braňo Mojsej, ktorého vystriedala skupina Fuera Fondo. Potom už pódium patrilo skupine Desmod, ktorá vystúpila v novej zostave, ktorú tvoria Kuly (spev), Ján Škorec (bicie) a noví členovia klávesák Zoli Tóth, gitarista Adam Mičinec, basgitarista Juro Varga a gitaristka Mirka Šimková. Fanúšikom ponúkli hity Nevrav mi, aký som, Chýbanie, Kométa, Čierna diera, Vŕba, Lavíny, To nie je možné, Vyrobená pre mňa či Na tebe závislý.

"Bolo to naozaj úžasné. Hrali sme trošku skôr, ako sme zvyknutí. Ale ľudia prišli a dali nám neskutočnú energiu, výborne sa mi spievalo. Pokojne by som hral ešte hodinku navyše. Pre mňa boli uplynulé dva roky veľmi depresívne, strávil som ich v garáži. Nevedeli sme, čo budeme robiť, čo nás čaká a k tomu prišlo ešte aj rozdelenie kapely. Bolo to divoké. No a potom nová partia, s ktorou sme sa potrebovali zohrať. Na pódiu nás to spolu veľmi baví, myslím si, že toto je naša najsilnejšia zostava," prezradil Mário "Kuly" Kollár"Leto máme rozbehnuté už od mája, musím povedať, že máme veľmi veľa koncertov, tým, že hráme 50 na 50 Čechy a Slovensko, tak sme vyťažení každý víkend. Rok a niečo sme využili na to, aby sme sa zohrali, aby to na pódiách fungovalo," dodal pre TASR.

Desmod, Topfest 2022 Zdroj: Pavol Karell

V sobotu vystúpili aj kapely Škwor a jeden z najlepších KISS revivalov na svete – KISS Forever Band z Budapešti. Členovia skupiny hrajú s presnými kópiami hudobných nástrojov, kostýmov aj líčenia tváre ako ich veľký americký vzor. Nechýbali hity Crazy Crazy Nights, I Was Made for Lovin' You, Lick It Up, Shout It Out Loud alebo New York GrooveJediným členom maďarského revival bandu, ktorý pochádza z Českej republiky, je bubeník Radek Šikl.

"Nalíčiť sa do podoby KISS mi trvá toľko, ako ženám namaľovať si linky, čiže asi hodinu. Hralo sa nám výborne, takéto veľké pódium je úžasné. Ja som síce na jednom mieste, ale gitaristi majú viac priestoru na pohyb. Ľuďom sa to páčilo a nám sa hralo fantasticky. Stretli sme sa niekoľkokrát so skutočnými KISSákmi a veľmi nás chválili. Skrátka, hanbu im nerobíme," skonštatoval Šikl s úsmevom. "Ja som v kapele 17 rokov, kapela existuje 27 rokov. Než som sa do kapely dostal, keď som prišiel, musel som všetko dohnať. Od tej doby sme nástroje aj kostýmy niekoľkokrát vymenili, takže sa dá povedať, že obmenu robíme celú dobu. Ešte nás to čaká, dúfam, že budú nové kostýmy, nové nástroje, veľa tých nástrojov je robených čisto pre nás, nie je to žiadna sériová výroba," dodal bubeník.

Kabát, Topfest 2022 Zdroj: Pavol Karell

Najväčším ťahákom soboty bola už tradične česká rocková stálica Kabát, bez ktorej si fanúšikovia už Topfest nevedia ani predstaviť. Kapela to odpálila od prvej minúty so skladbou Corrida či ďalšími ako Stará Lou, V pekle sudy válej, Bára, Malá dáma, Pohoda, BurlaciEbenové hole, Raci v práci, Walkýra, Western Boogie, Bruce Willis, Šaman, Banditi di Praga, Kdoví jestli, Žízeň a na záver veľký hit Moderní děvče. Ich 90-minútový koncert bol skutočným vrcholom festivalu, po ktorom sa ešte na hlavnom pódiu predstavila prešovská formácia Heľenine Oči a fanúšikom, ktorí mali ešte dosť energie, zahrala skladby ako Hoja hop, Uhorčík, Plavčík Milan, Marianna či NAKA z nového albumu Cirkus 22.

Na festivale si fanúšikovia mohli užiť aj menší Runway Stage, kde popri menej známych a začínajúcich kapelách z hudobných súťaží Rocková Maturita a Skuteční liga zahrali aj Zóna A, Sematam či Ploštín Punk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Správu sme upravili a doplnili o ďalšie informácie a citácie z TASR.