Vo Veľkej Británii sa podľa štatistiky Official Charts Company celkovo predalo už vyše 100 miliónov digitálnych albumov. Najpredávanejšími nahrávkami v digitálnom formáte sú 21 od Adele, + od Eda Sheerana a debutová štúdiovka Lady Gaga s názvom The Fame.

Z týchto albumov sa vo Veľkej Británii predalo vyše 250-tisíc digitálnych kópií. Čo sa týka celkového trhu s albumami, digitálne nahrávky v krajine už tvoria 34 percent z celkového predaja. V prvej päťke najpredávanejších sa umiestnili i albumy od Kings of Leon a Rihanny.

Stomiliónová hranica sa podarila prekonať za šesť rokov a tri mesiace od spustenia digitálneho predaja vo Veľkej Británii a len dva roky po tom, odkedy sa predalo 50 miliónov digitálnych albumov. V roku 2006 bol najpredávanejšou digitálnou nahrávkou v krajine album Eyes Open skupiny Snow Patrol, ktorý im aj vďaka singlu Chasing Cars priniesol celosvetovú slávu.

O rok neskôr prvenstvo získala Amy Winehouse a jej Back to Black, v roku 2008 Viva La Vida formácie Coldplay. Nasledujúci rok patril kontroverznej Lady Gaga a spomínanému albumu The Fame, v roku 2010 ju vystriedali Angličania Mumford & Sons a ich Sigh No More. V roku 2011 predaju digitálnych albumov bezkonkurenčne vládla Adele a jej 21. Rok 2012 sa zatiaľ nesie v znamení nahrávky Born to Die americkej speváčky Lany Del Rey.

Rebríček najpredávanejších digitálnych albumov všetkých čias vo Veľkej Británii:

1. Adele - 21
2. Ed Sheeran - +
3. Lady Gaga - The Fame
4. Kings of Leon - Only by the Night
5. Rihanna - Loud
6. Florence and the Machine - Lungs
7. Coldplay - Mylo Xyloto
8. Mumford & Sons - Sigh No More
9. Plan B - The Defamation of Strickland Banks
10. Bruno Mars - Doo-Wops & Hooligans

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Jeff Christensen

Súvisiaci interpreti: Adele