Saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators zahrá 16. augusta v piešťanskom Dome umenia a 24. augusta zas v Rimavskej Sobote v rámci Jazztivalu. Kvarteto získalo na rok 2018 grant Fondu na podporu umenia na podporu koncertov komornej hudby na Slovensku, z ktorého sú spolufinancované aj tieto dva augustové koncerty.

"Tešíme sa, že vďaka Fondu na podporu umenia môže toto netradičné hudobné zoskupenie zavítať aj do menších slovenských miest. Na každom koncerte odznejú skladby vážnej hudby, niektoré budú venované slovenským autorom, iné zahraničným, ale vždy je druhá časť koncertu venovaná štýlu ragtime či už koncertne alebo ako audiovizuálny zážitok s premietaním nemej grotesky. Tento koncept koncertov sa nám po minulé roky osvedčil a je poslucháčmi veľmi pozitívne prijímaný,“ povedal umelecký vedúci Ladislav Fančovič.

Saxophone Syncopators majú v repertoári ragtime v úprave pre štyri saxofóny aj diela klasikov. Hrajú pritom na originálne historické hudobné nástroje z 20. rokov minulého storočia. V zostave pôsobia Pavol Hoďa (soprán / alt saxofón), Frederika Babuliaková (alt saxofón), Ján Gašpárek (tenor saxofón) a Ladislav Fančovič (barytón saxofón, aranžmány). Ich špecialitou sú dve nemé grotesky Charlieho Chaplina sprevádzané naživo skladbami žánru ragtime. Presne tak sa tieto filmy pred sto rokmi aj premietali.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/saxophonesyncopators