Minulý piatok sme si pripomenuli 70. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania. RTVS pri tejto príležitosti pripravila projekt Moje povstanie.sk, ktoré tvorí šesť krátkych filmov o hrdinstvách obyčajných ľudí počas SNP. V jednom z nich si hlavnú postavu zahral Majk Spirit.

Rapper stvárnil 21-ročného Milana, ktorý sa v roku 1944 zapojil do protifašistického odboja a pôsobil v partizánskej jednotke s názvom Za ideál. Milan a jeho kamarát Matej však počas presunu partizánskej jednotky lesom ochoreli, a preto ich veliteľ nechal prespať v sklade v dedine Cetuna. Na svitaní však do dediny prišli nemeckí vojaci, partizánov zajali a odviedli do Nového Mesta nad Váhom, kde ich mučili. Podľa dostupných informácií Milan ani po niekoľkých dňoch mučenia neprezradil, kde sa nachádzajú zvyšné partizánske oddiely. Dvadsiateho ôsmeho februára ho spolu s ďalšími 26 partizánmi Nemci popravili. 

Milanov príbeh sprevádza Spiritova recitácia básne Odpusťte, mamička. Séria krátkych poviedok, ktoré majú zvýšiť povedomie a záujem mladých ľudí o Slovenské národné povstanie, mala premiéru v sobotu 30. augusta na STV 1. Ďalších piatich hrdinov stvárnili boxer Tomi "Kid" Kovács, speváčka Celeste Buckingham, hokejista Miro Šatan, tenistka Dominika Cibulková a herec Lukáš Latinák.

Majk Spirit v projekte Moje povstanie.sk Zdroj: RTVS

Časť s Majkom Spiritom bola zo všetkých najlyrickejšia, jej silnej atmosfére však uškodilo, že oproti dialógom z ostatných poviedok boli rapperove slová omnoho tichšie a "utopené" v soundtracku. Pokiaľ si teda divák nedal zvuk hlasnejšie, nebolo prejavu zlomeného muža, ktorý sa k básni hodil, takmer vôbec rozumieť. Keďže išlo o súvislé pásmo, každá z poviedok by mala byť zvukovo zrozumiteľná pri rovnakej hlasitosti, čiže tu ide skôr o chybu produkcie ako samotného rappera. Na internete sú však poviedky samostatne a ak ste projekt nezachytili v premiére, odporúčame si ho pozrieť na Youtube.

Ďalšie epizódy a viac informácii o projekte Moje povstanie.sk


Novinky na domácej scéne

Delik momentálne dokončuje sľubované EP Rozlúčka so Slobodou, ktoré by malo vyjsť na jeseň. Ako ukážku, čo od neho môžeme čakať, vypustil skladbu WTF s hosťujúcim Sameyom z Haha Crew a beatom od Dalyba z tej istej formácie.

Delik feat. Samey - WTF

Dvojica Eremen & Petijee predstavila animovaný klip ku skladbe Vitaj. Tú nájdete na ich debutovom albume s názvom Únikový východ.

Eremen & Petijee - Vitaj

Ektor chce ešte tento rok stihnúť vydať dlho avizovanú sólovku Detektor. Z nej poslal von už tretí videosingel, ktorým je skladba Proč v produkcii od Konexa. Vo videu si okrem hlavného aktéra zahrali aj Momo a Ego.

Ektor - Proč

Novinky zo sveta

Po J. Coleovi a Lauryn Hill sa k úmrtiu Mikea Browna, ktorého v americkom Fergusone zastrelil policajt, rozhodol pomocou skladby vyjadriť aj The Game. Ten tak spravil naozaj vo veľkom štýle, keď si do tracku s názvom Don't Shoot (Dedication To Mike Brown) pozval celú plejádu (prevažne) známych hostí v zostave Rick Ross, 2 Chainz, Diddy, Fabolous, Wale, DJ Khaled, Swizz Beatz, Yo Gotti, Curren$y, Problem, King Pharaoh & TGT.

The Game feat. Rick Ross, 2 Chainz, Diddy, Fabolous, Wale, DJ Khaled, Swizz Beatz, Yo Gotti, Curren$y, Problem, King Pharaoh & TGT - Don't Shoot (Dedication To Mike Brown)

Joell Ortiz vypočul prosby fanúšikov a krátko pred vydaním sólovky House Slippers vypustil von jednoznačne najočakávanejšiu skladbu tohto albumu. Ide o vec Brother's Keeper, v ktorej mu asistujú ostatní traja členovia formácie Slaughterhouse - Royce Da 5'9", Joe Budden a Crooked I. House Slippers vychádza už 16. septembra.

Joell Ortiz feat. Royce Da 5'9", Joe Budden & Crooked I - Brother's Keeper

Kalifornský veterán Ras Kass spojil sily s detroitským producentom Apollo Brownom a spoločne koncom októbra vydajú album Blasphemy. Prvou ukážkou z neho sa stala skladba H20, v ktorej hosťujú Pharoahe Monch & Rakaa z Dilated Peoples.

Ras Kass & Apollo Brown feat. Pharoahe Monch & Rakaa - H20

Homeboy Sandman má už novinku Hallways vonku a ako je už uňho dobrým zvykom, pri príležitosti vydania albumu zverejnil bonusovú skladbu. Tá sa volá Hallways Out Now a produkoval ju Doc Heller.

Homeboy Sandman - Hallways Out Now

Raekwon načal druhú desiatku coververzií v rámci série Throwback Thursday, pričom tentoraz prerobil hneď dve skladby legendárneho Michaela Jacksona. Konkrétne ide o piesne Got To Be There a The Girl Is Mine, pričom druhú menovanú nahral Kráľ popu s Paulom McCartneyom. Rae však obe skladby spojil do jedného tracku.

Raekwon - Got To Be There/The Girl Is Mine

Aspects koncom minulého mesiaca vydal album Grind Over Matter, ktorý kompletne produkovali nemeckí Snowgoons. Ďalším singlom z neho, ktorý sa dočkal videa, je skladba What You Get Now. V nej hosťujú Ghostface Killah a Cody Coyote.

Aspects feat. Ghostface Killah & Cody Coyote - What You Get Now

Camp Lo pripravujú nový album, ktorý bude znova produkovať ich dlhoročný spolupracovník Ski Beatz. Názov ani termín vydania novinky síce zatiaľ nie je známy, von sa však už dostal track X Seminar, a to priamo vo forme videa.

Camp Lo - X Seminar

Producent Ricky Dubs vydal v stredu The Señor Dubs EP, pričom krátko predtým z neho ešte predstavil vec s názvom Shot A Man. V nej sa o lyrickú stránku postarali Roc Marciano a Knowledge The Pirate.

Ricky Dubs feat. Roc Marciano & Knowledge The Pirate - Shot A Man

Mayer Hawthorne síce nedávno vydal album so svojím projektom Jaded Inc., najnovšie sa však ešte vrátil k svojej vlaňajšej sólovke Where Does This Door Go a nakrútil animovaný klip k piesni Robot Love.

Mayer Hawthorne - Robot Love

Autor: Miguel Mitchél, Patrik Marflák (Moje povstanie.sk)
Foto: telkac.zoznam.sk

Súvisiaci interpreti: Game, Majk Spirit