Ulice kalifornského Comptonu boli osemdesiatych rokoch jedným z najnebezpečnejších miest v Amerike. Na tomto mieste, ktorého život riadili drogové gangy a pravidelné policajné razie, sa narodila pätica chlapcov, ktorí odtiaľ dokázali vypadnúť. Svoju frustráciu a nenávisť sa rozhodli vyjadriť rapom.

Vytvorili žáner nazývaný "gangsta rap" a skupinu N.W.A., ktorá patrí k najkontroverznejším hudobným zostavám histórie. Režisér F. Gary Gray o nej natočil nekompromisnú životopisnú drámu plnú legendárnych beatov a ostrých textov, ktorú môžete od 17. septembra vidieť aj v slovenských kinách.

Straight Outta Compton je neprikrášleným príbehom o zrode skupiny, ktorú na začiatku tvorili Eazy-EDr. Dre a DJ Yella. Neskôr sa pridali raper Ice Cube a producent Arabian Prince, po ktorého odchode sa stal piatym členom najslávnejšej zostavy MC Ren. Texty plné brutálnej lyriky a neobvyklých rýmov spolu s hnevom a frustráciou spravili z N.W.A. hlas generácie, ktorý začali ovplyvňovať davy. Splnený sen však ničila zvýšená pozornosť štátnych orgánov. Keď nahráte pesničku, ktorá sa volá Fuck the Police, nemôžete sa veľmi diviť.

Straight Outta Compton sa už tretí týždeň drží na prvej priečke amerického rebríčka návštevnosti s výbornými ohlasmi fanúšikov aj kritikov. Na IMDB má divácke hodnotenie 8,3/10, priemerná známka od filmových kritikov vypočítaná na Metacritic.com je 72/100, a na známom portáli Rottentomatoes.com má 90%. Skrátka, pre fanúšikov rapu je tento film povinnosťou, a zaujať by mohol aj tých, ktorí chcú vedieť, prečo a ako sa zrodili agresívnejšie formy tohto žánru.


Súťaž o soundtrack Straight Outta Compton

Ak chcete vyhrať jedno z troch CD so soundtrackom filmu o N.W.A., stačí poslať odpoveď na jednoduchú otázku:

V blízkosti ktorého amerického veľkomesta sa nachádza Compton?

1. New York
2. Los Angeles
3. Washington

Svoje odpovede posielajte do stredy 9. sepbtembra na emailovú adresu sutaz @ hudba.sk (bez medzier)


Text a foto: Barracuda Movie

Súvisiaci interpreti: N.w.a