Keď sa skupina mladých hudobníkov v roku 1968 prvýkrát postavila pred hostí malého baru v bratislavskom hoteli, zrejme nikto z prítomných netušil, že je svedkom štartu jednej z najpopulárnejších kapiel česko-slovenskej hudobnej scény. Reč je o skupine Elán, ktorá na budúci rok plánuje veľké oslavy. Čo si pre fanúšikov pripravila, bude zverejňovať postupne ako prekvapenia.

Budúci rok uplynie pol storočia od prvých krokov vo svete populárnej hudby, ktoré vtedajší členovia skupiny Elán urobili. Neskôr ich skladby ako Zaľúbil sa chlapec, Kaskadér, Voda, čo ma drží nad vodou, Človečina, Zlodej slnečníc, Ulica alebo Kráľovná bielych tenisiek zľudoveli.

Prvou informáciou v súvislosti s oslavami jubilea, ktoré skupina zverejnila, je turné Elán 50, ktoré je naplánované na jeseň roku 2018. "Pretože ide o výročné turné, bude sa hlavne spomínať, a to vo veľkolepom a nevšednom štýle. Na koncertoch s fanúšikmi prejdeme retrospektívne päťdesiatročnú históriu a pripomenieme si radostné aj smutné okamihy, ktoré k životu patria," opisuje manažér kapely Michal Čimera, podľa ktorého tkvie výnimočnosť kapely tiež v tom, že vydržala hrať päťdesiat rokov.

Fanúšikov pozvú aj do zákulisia a na zvukovú skúšku

"Niekedy sa môže zdať, ako keby tu bol Elán odjakživa a bude tu stále, avšak nič nastálo v našich životoch nie je," hovorí a dodáva, že v priebehu roku kapela fanúšikom postupne pripomenie medzníky svojej histórie. "Sledujte náš web a Facebook. S ďalšou veľkou aktualitou prídeme v decembri. Bude takpovediac zásadná," dodáva.

Prvýkrát v histórii kapely ponúkne Elán fanúšikom na turné aj obmedzený počet vstupeniek Meet and Greet, ktoré im umožnia okrem stretnutia s členmi skupiny aj absolvovať zvukovú skúšku, získať lepšie miesta a ďalšie výhody. "Muzikanti nám potvrdili, že v budúcnosti nič podobné neplánujú," hovorí promotér koncertov Dalibor Vajčner, ktorý koncerty Elánu organizuje pre skupinu už od roku 2009.


Skupina Elán vznikla v roku 1968. Vydala štrnásť štúdiových albumov, päť anglických albumov a veľa kompilácií. Komerčne najúspešnejším albumom je Detektívka z roku 1986. Vznikol po zmene zostavy skupiny, ktorú rok predtým opustili Zdeno Baláž, Juraj Farkaš a Vašo Patejdl. Štafetu následne ďalej ťahal jeden zo zakladateľov Elánu Jožo Ráž a Jano Baláž, ktorý sa stal súčasťou formácie v roku 1981. Až do konca roka 1989 ich dopĺňali klávesák Martin Karvaš a bubeník Gabriel Szabó. V tejto zostave účinkovali aj vo filme Rabaka (1988).

Po roku 1990 tvorili zostavu Elánu okrem Baláža s Rážom gitarista Peter Farbnauer, klávesák Ľubomír Horňák a bubeník Juraj Kuchárek. Ten skupinu až do konca roka 2001 manažoval. V roku 1995 sa do skupiny vrátil Vašo Patejdl a Elán od tej doby pôsobí s dvoma klávesákmi. V súčasnosti hrá na poste bubeníka Štefan Bugala a súčasťou veľkých koncertov je aj trojčlenná dychová sekcia v zložení Richard Šimurka (priečna flauta, saxofón), Martin Haas (trombón) a Samuel Šimek (trúbka, trumpeta).

Elán 50 - Výročné turné 2018:

12. 10. 2018 - Ostrava
18. 10. 2018 - Hradec Králové
20. 10. 2018 - Brno
26. 10. 2018 - Bratislava
16. 11. 2018 - Zvolen
23. 11. 2018 - Košice
18. 12. 2018 - Ústí nad Labem
20. 12. 2018 - Praha

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Roman Hecl. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Elán