Jeden z najstarších multižánrových festivalov na Slovensku - banskobystrický Barbakan - už pozná termín aj miesta konania tohtoročnej edície. Podujatie sa uskutoční od 16. do 20. októbra 2018, pričom hudobný program sa bude konať 19. a 20. októbra v Záhrade - Centre nezávislej kultúry, Farhofe a Klube 77.

Už teraz je jasné, že jedným z vrcholov hudobnej časti festivalu bude projekt Longital Suita, teda spojenie kapely Longital so sláčikovým kvartetom. Tento projekt vznikol v roku 2015 pre Festival Konvergencie a zároveň pri príležitosti 15-ročného pôsobenia formácie na scéne. Neskôr sa dočkal aj svojho zvečnenia na rovnomennom albume, ktorý vyšiel v roku 2016 vo vydavateľstve Slnko Records.

Longital Suitu charakterizuje päť slov: radosť, sebavedomie, odvaha, divokosť a temperament. Tie prináša zomknutý celok siedmich rovnocenných osobností, medzi ktorými funguje správna chémia, muzikantský rešpekt a priateľstvo. Základnú zostavu Longitalu - Shina (spev, basgitara, slák), Dano Salontay (gitary, slák, vokály) a Marián Slávka (bicie, piano) - dopĺňa a vyvažuje kvarteto v zložení Štefan Filas (husle), Milan Adamec (husle), Slavo Solovic (viola) a Jozef Lupták (violončelo). Vstupenky na tento koncert na Barbakane (20. októbra, Záhrada) sa už predávajú za 12 eur.


V rovnaký deň ako Longital sa na Barbakane, no v Klube 77, predvedie domáci projekt Malalata s programom Balkan Bashavel, v ktorom ukáže, ako vyzerá fúzia balkánskych beatov, gypsy music a reggae. 

Počas úvodného večera - v piatok 19. októbra - sa v Záhrade dostanú na pódium domáce progresívne kapely. Prvou z nich bude formácia Says, ktorá len pred pár mesiacmi debutovala štúdiovkou Recollection. Kapela, ktorá si už stihla zahrať na United Islands of Prague či na Pohode, asi najviac vystihuje škatuľka dream pop. Na pódium Záhrady sa v ten večer dostanú i Nvmeri na čele s Pištom Kráľovičom, ktorých momentálne hráva aj rakúske rádio FM4 a ktorí sú aktuálnymi držiteľmi Ceny kritikov za album roka v ankete Radio_Head Awards.

Hudobný program festivalu Barbakan 2018 v Banskej Bystrici:

19. 10. - Záhrada - Says a Nvmeri
19. 10. (22:00) - Farhof Art Club - DJ Junior
20. 10. (19:00) - Záhrada - Longital Suita  
20. 10. (22:00) - Klub 77 - Malalata Balkan Bashavel

Všetky ďalšie podrobnosti o podujatí nájdete na oficiálnom Facebook evente

 
Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér podujatia Ján Papač.