V sobotu 31. augusta sa na rôznych miestach Vysokých Tatier konal už tretí ročník festivalu Tatra Flowers. Návštevníci, ktorí prišli na koncerty cielene, aj náhodní okoloidúci z radov turistov, ktorých citlivo zorganizované podujatie príjemne prekvapilo, si tak užívali nielen skvelé počasie, ale aj spestrenie svojich výletov vo forme umeleckých zážitkov.

"Priebeh festivalu bol bezproblémový, všetky kocerty sa odohrali vo veľmi príjemnej atmosfére a užili si ich aj zapojení umelci. Zmeny, ktoré sme urobili už pri druhom ročníku, sa ukázali ako správne, a preto pokračujeme v tomto novom koncepte aj naďalej," hovorí organizátor festivalu František Tököly

Program 3. ročníka Tatra Flowers sa začal presne o polnoci z piatka na sobotu koncertom Michala Smetanku v evanjelickom kostolíku v Tatranskej Lomnici. "Takéto otvorenie Tatra Flowers sme vyskúšali už minulý rok a osvedčilo sa. Ľudia opäť prišli a hlavne tí, ktorí Michala a jeho tvorbu nepoznajú, si odniesli nezabudnuteľný zážitok," dodáva Tököly.

Presne o 12 hodín neskôr, na pravé poludnie, vystúpil Michal Smetanka ešte raz, tentokrát v parku v Tatranskej Lomnici so svojím zoskupením muzikantov KarpaTon. Svoje účinkovanie na festivale napokon ukončil hudobným workshopom, ktorý sa odohral už mimo pódia, v príjemnom prostredí parku.

Michal Smetanka, Tatra Flowers 2019 Zdroj: Dorota HolubováMichal Smetanka v evanjelickom kostolíku (foto: Dorota Holubová)

Klasika, folk aj alternatíva na Skalnatom plese

Na Skalnatom plese otvorili program o 11:00 otvorili prvý tympanista Slovenskej filharmónie Kiril Stoyanov a huslistka Lucia Harvanová. "Pre mňa bolo dobrodružstvo už to, ako sme sem hore v piatok viezli moje nástroje. Ešte nikdy neboli - a už asi ani nebudú, v takejto nadmorskej výške a sám som zvedavý, ako zareagujú," povedal Kiril Stoyanov.

Nástroje to zvládli, diváci boli nadšení a koncert príjemne dokreslil slnečnú atmosféru na Skalnatom plese. Dvojica filharmonikov si o 20:00 zahrala ešte raz, tentokrát v Galérii Poliankovo v Tatranskej Polianke. Atmosféru koncertu podčiarkol vizuálny zážitok v podobe projekcií vytvorených špeciálne pre tento koncert.

"Ja som mala tú česť účinkovať na Tatra Flowers už minulý rok a som šťastná, že som sa vrátila, tentokrát spolu s Kirilom. Minulý rok som hrala iba v interiéri, preto som sa potešila, že si tento rok zahrám aj 'na vzduchu'. Pri koncerte na Skalnatom plese som mala veľmi príjemné pocity, ťažko to opísať. A atmosféra v Poliankove bola úžasná, hlavne vďaka početnému a veľmi vnímavému publiku. Ďakujeme a veríme, že sa sem budeme môcť opäť vrátiť," hovorí Lucia Harvanová.

Lucia Harvanová a Kiril Stoyanov, Tatra Flowers Zdroj: Martin HavranLucia Harvanová a Kiril Stoyanov v Galérii Poliankovo (foto: Martin Havran)

Presne na poludnie sa na tom Skalnatom plese predstavil kanadsko-slovenský pesničkár Milan André, ktorý vystúpil sám s gitarou Na otázku, či sa cíti byť viac Slovákom alebo Kanaďanom odpovedal: "Je to tak 50% na 49%, ale nepoviem, ktoré číslo je ktoré. A to jedno percento tvoria moje kubánske korene. Narodil som sa a vyrastal v Kanade, moja mama je Slovenka a keď som bol malý chlapec, chodili sme na Slovensko každé prázdniny a ja som chodil vždy do Tatier na dva týždne do tábora. Mám z toho iba matné spomienky, a preto som veľmi rád, že možem byť teraz tu a aj si tu zahrať."

Posledný koncert pri jednom z najnavštevovanejších tatranských plies odohrali Longital. "Páči sa mi, že som tu videla ľudí, ktorí sa vybrali objaviť niečo, čo ešte nikdy nevideli, výhľady a prírodu, aká dole nie je. Mnohí sa sem vyvezú lanovkou a do prírody ináč veľmi nechodia alebo by tam bez jej pomoci možno nevyšli vôbec, napríklad kvôli zdravotným dôvodom. A tak mi pripadá pekné, že zrazu môžu začuť na takom mieste aj hudbu, inú, ako tú z bufetových reproduktorov, hudbu, ktorú možno nikdy nepočuli, ktorú nepočujú dole v rádiách, ktorá je iná a tak trochu nedosiahnuteľná pre bežného poslucháča, ktorý nehľadá," povedala po koncerte basgitaristka a speváčka Shina.

Longital, Tatra Flowers 2019 Zdroj: Dorota HolubováLongital na Skalnatom plese (foto: Dorota Holubová)

V tom čase už v parku v Tatranskej Lomnici hrala kapela Vidiek, po ktorého koncerte nasledovala tradičná charitatívna dražba. Táto časť programu bola súčasťou uzavretia Tatranského kultúrneho leta a hľadisko bolo úplne plné. Následne sa už park premenil na večerné prírodné kino. Tento rok dostal priestor Rastislav Hatiar, ktorý prišiel spolu s Petrom Hámorom, o ktorom bol aj prvý uvedený film Vrcholová príťažlivosť. Po ňom mladý filmár uviedol svoje dva staršie a kratšie filmy Teória šťastia a Slepá dôvera.

"Chodievam síce na festivaly horských filmov, ale účasť na takomto festivale bola pre mňa premiérou. A veľmi zaujímavou. Skvelá atmosféra, veľa divákov, veľa záujemcov o podpisy, podanie ruky či spoločnú fotografiu - aj keď to bolo asi skôr kvôli Petrovi," hovorí s úsmevom Rasťo Hatiar, ktorý si spolu s Petrom Hámorom stihol pozrieť aj časť koncertu Longitalu. "Na Tatra Flowers sa zúčastňujem už od začiatku, na prvom ročníku sme premietali filmy spolu s Paľom Barabášom, minulý rok som bol sám a teraz som rád, že tu môžem byť s Rasťom Hatiarom. Je to šikovný chlapec, ceny, ktoré jeho filmy získavajú, to iba potvrdzujú," dodal Peter Hámor.

Tatra Flowers 2019 Zdroj: Dorota HolubováPremietanie filmov v parku v Tatranskej Lomnici (foto: Dorota Holubová)

Inteligentný rap na Hrebienku aj v Humne

Na Hrebienku sa počas dňa odohrali štyri koncerty. Modré hory vystúpili ako mini live band, Vec, Sisa Fehér a Billy Barman pritiahli veľa svojich fanúšikov a všetky koncerty sa odohrali v atmosfére, kde účinkujúci a diváci mali k sebe naozaj blízko. Kapela Billy Barman sa na Tatra Flowers vrátila po dvoch rokoch a jej koncert bol vyvrcholením programu na Hrebienku. "Pred dvoma rokmi vznikla na tomto festivale naša spolupráca s dievčatami zo SĽUKu. Sme radi, že vás prišlo toľko a ďakujeme za pozvanie," povedal frontman Juraj Podmanický.

"Hralo sa nám veľmi dobre, cítili sme sa tu príjemne a mimo plánu sme zahrali aj zopár skladieb spolu s Brančim, čo bolo super. Ďakujeme najviac, bolo to skvelé!" komentovali svoje účinkovanie na Tatra Flowers Bene a Lyrik z Modrých hôr. Oni aj Vec so Škrupom sa potom spoločne premiestnili do klubu Humno v Tatranskej Lomnici, kde večer odpálili párty pre mladších a zábavychtivých návštevníkov Tatier. A opäť jedno prekvapenie - pridal sa k nim nečakane aj Tono S., takže zazneli aj skladby veľmi aktuálneho projektu Ultrazvuk.

Vec a Škrupo, Tatra Flowers 2019 Zdroj: Martin HavranVec a Škrupo na Hrebienku (foto: Martin Havran)

Organizátori počas dňa urobili aj jednu programovú zmenu. "Na základe žiadostí od viacerých ľudí sme posunuli koncert Ada Juráčka a Sone Horňákovej o hodinku, aby ich bolo možné pohodlne stihnúť po ukončení programu na Hrebienku. Tento krok sa ukázal ako správny, z Hrebienka sa ľudia presunuli dole do Starého Smokovca a zvýšili tak návštevnosť koncertu Ada Juráčka a počet divákov na koncerte Sone Horňákovej príjemne prekvapil nás aj samotnú Soňu," vysvetľuje dôvod zmeny František Tököly.

Oproti minulému roku nastala ešte jedna zmena. Edukatívno-zážitková zóna, ktorú organizátori Tatra Flowers pripravujú každoročne spolu so Správou TANAP, sa tento rok presunula do parku v Tatranskej Lomnici. Týmto krokom sme ešte viac priblížili túto obľúbenú zónu k rodinám s deťmi, pre ktoré je hlavne určená. "Naše zapojenie do programu Tatra Flowers je našou najväčšou aktivitou, ktorú takto pre verejnosť počas roka pripravujeme. Na naše prekvapenie sme zhodnotili, že pri našich edukačných aktivitách bolo oveľa viac ľudí ako na Popradskom plese, z čoho sa veľmi tešíme a ak budeme opätovne prizvaní k spolupráci, radi prídeme," uviedla Martina Proháczková, ktorá má v Správe TANAP na starosti environmentálnu výchovu.

Soňa Horňáková, Tatra Flowers 2019 Zdroj: Martin HavranSoňa Horňáková v Starom Smokovci

"Z účinkujúcich, ale hlavne z divákov a návštevníkov Tatier sme cítili príjemnú energiu. Tešíme sa, že sa naši diváci vracajú, mnohí z tých, ktorí sa zúčastnili minulého ročníka, prišli tento rok znova a na miesta koncertov chodili cielene, práve kvôli programu Tatra Flowers. Ich reakcie ukazujú, že náš festival si pri treťom ročníku našiel svoje publikum," hodnotí podujatie František Tököly.

"Zároveň si Tatra Flowers nachádza nových priaznivcov, čo sa odzkrkadlilo zvýšenou návštevnosťou koncertov a filmových projekcií. Mnohí z divákov pritom boli návštevníci Tatier, ktorí o Tatra Flowers ani netušili a spríjemnenie ich dňa naším programom bolo nečakané a o to príjemnejšie. Veľká vďaka patrí všetkým zapojeným umelcom a taktiež našim partnerom, bez ktorých by to celé nebolo možné a vďaka ktorým si môžete vychutnať náš program zadarmo, stačí iba prísť," dodáva organizátor festivalu.

Partnermi Tatra Flowers sú Grand Hotel Bellevue, Mesto Vysoké Tatry a OOCR Región Vysoké Tatry. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR a z verejných zdrojov ho podporil aj Fond na podporu umenia.

Viac fotiek z festivalu

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Dorota Holubová, Michal Havran