Lenka Rakárová je známa z účinkovania vo viacerých slovenských muzikáloch či z dievčenského popového tria Lady Colors, pod prezývkou LeRa však tvorí omnoho tvrdšiu hudbu, akú by ste od nej na prvý pohľad asi nečakali. V rámci sólovej kariéry mala dlhú osemročnú pauzu, no teraz sa vracia s novou kapelou a singlom, ktorý patrí medzi to najtvrdšie, čo kedy nahrala.

Jej novú skupinu s názvom LeRa and the BEaST tvoria bubeník Laco Kováč, basgitarista Peter Kocian a gitarista Tomáš Vavrek a hneď prvý singel Last Day je jasným manifestom agresívneho hardrockového štýlu, na ktorý sa chce s touto zostavou zameriavať. Hudbu aj text novinky si napísala speváčka sama. Charakterizujú ju ostré gitarové riffy a zapamätateľné, no hudobne premyslené aranžmány, ktoré dopĺňajú jej chrapľák a spevácky temperament. 

"Mnoho ľudí ma odrádzalo od tohto hudobného žánru, lebo dnes je mainstream zameraný na pop, R&B a hip-hop. Ale ja som mala neskutočnú chuť robiť si moju muziku po svojom, bez kompromisov a presne tak, ako to cítim. Vybrala som si super hudobníkov, ktorí hudbu cítia rovnako a náš prvý singel je len ochutnávka z toho, čo ešte pripravujeme. Milujem tvrdú muziku, energiu kapely a ten skvelý psychoventil, ktorý tento žáner umožňuje. Človek sa vykričí zo všetkých emócií, vyskáče sa, dá zo seba von všetko, čo ho trápi a v bežnom živote si žije úplnú pohodičku," prezradila Lenka Rakárová.


Odkaz pre despotického expartnera

Skladba, ktorá sa nahrávala v bratislavskom štúdiu PULP, je drsnou výpoveďou sklamanej ženy, ktorá sa rozhodla radšej kráčať životom sama, ako s človekom, ktorý za to nestojí. V texte si LeRa servítku pred ústa rozhodne nekladie.

"Pesničku som napísala už dávnejšie, ešte keď som skúšala robiť muziku s inou kapelou, ale tam nebola cesta. Súčasťou skupiny bol aj môj expartner, ktorý bol despotický a jednoducho sa s ním nedalo ani pracovať ani existovať. Ale aspoň vďaka jednej z našich nespočetných hádok vznikol na parkovisku pred skúšobňou text a melodická linka. Neskôr som skladbu prearanžovala s aktuálnou kapelou," hovorí speváčka o pozadí piesne, ktorého ústredná fráza "je to náš posledný deň" hovorí za všetko.

"Je to text v angličtine, aj keď do budúcna nevylučujem ani tvorbu po slovensky, ale jednoducho to zo mňa celé kompletne vypadlo v nepríjemnom emočnom rozpoložení, načmárala som to na papier a rovno aj s melódiou vznikla táto pieseň. Bolo to v čase, kedy som bola v extrémne vyčerpávajúcom, nefunkčnom a náročnom vzťahu. Plná zlosti, sklamania, neustálych konfliktov a hádok. Jediné pozitívum tohto obdobia vidím len v pesničkách, ktoré som vtedy napísala. Inak to teraz cítim presne tak, ako aj spievam v pesničke - zbytočne stratené roky, čas a samé nepríjemné spomienky," priznáva LeRa.

nakrúcanie videoklipu Last Day, 2019 Zdroj: Marco Procházka

Kontroverzný klip v desivom prostredí Undead arény

Réžiu videoklipu si zobral na starosť Marco Procházka, ktorý nakrútil videoklipy aj pre Peter Bič Project, Barboru Švidraňovú či Karmen Pál-Baláž. Hlavnú úlohu si zahrala sexi brunetka Anna Majsniarová (finalistka Miss CARat Tuning 2018), ktorá sa do svojej role pomstychtivej femme fatale dokonale vžila a nerobilo jej problém zahrať aj pikantné scény. Možno to bolo aj vďaka fešnému Tomymu Kottymu, ktorý je zrejme pre väčšinu ľudí známy z reality šou Farma v televízii Markíza, no predovšetkým je to multitalentovaný chameleón, ktorý rapuje, hrá, spieva, tancuje i moderuje.

"S Anči sa poznáme už dlhšie a keď som jej povedala, do akej úlohy by som ju chcela obsadiť, bola nadšená. S Tomym sme sa reálne stretli tesne pred nakrúcaním, lebo si najprv chcel vypočuť pesničku. Bol z nej úplne hotový a to bol pre mňa znak toho, že on je presne tým človekom, ktorý by to mal hrať. Obaja zvládli natáčanie maximálne profesionálne a podali super výkony," teší sa LeRa. "Zvlášť Tomy to mal ťažké, lebo počas točenia bolo v Undead aréne, kde sa to celé odohrávalo, asi 40 stupňov. K tomu veľký štáb, horiace sudy, parostroje, vosk zo sviečok na Tomyho hrudi, musel zahrať extrémne vypäté situácie, kedy bojoval o život. A to všetko v naozaj desivom prostredí, ktoré perfektne dotvorilo atmosféru pesničky Last Day," dodáva speváčka.

LeRa vydáva novinku osem rokov po svojom debutovom sólovom albume Tebe a mne (2011). Aktuálne sa pripravuje na turné s muzikálmi Ôsmy svetadiel a Matúš Čák Trenčiansky, v ktorých stvárňuje hlavné ženské postavy. Čaká ju tiež turné s talkshow LÁSKAvá show, ktorú moderuje, a zároveň pracuje na celoslovenskej kampani zameranej na boj proti páchaniu domáceho násilia na ženách. A popritom chce všetkým pochybovačom dokázať, že Slovensko má konečne poriadnu hardrockovú speváčku, ktorej hlasové dispozície môžu konkurovať i svetovým hviezdam. Čo na ňu hovoríte vy?


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Marco Procházka