Miro Žbirka pokračuje v rekapitulácii svojho viac než štyridsaťročného úspešného pôsobenia na hudobnej scéne. Po filme Meky prichádza spevák s výberovým albumom The Best Of Miro Žbirka a knihou Miro Žbirka – Songbook, ktoré dnes vydáva Universal Music.

The Best Of Miro Žbirka je výber najväčších hitov, ktorý prináša celkom 68 skladieb na troch CD v luxusnom obale. Poriadna dávka hitov a dôležitých skladieb z tvorby československej hudobnej legendy mapuje všetky doteraz vydané albumy a aktuálnu novinku. Výber skladieb nebol náhodný a dramaturgicky ho zostavil sám Miro Žbirka. V booklete nechýbajú odkazy na originálne albumy, na ktorých skladby pôvodne vyšli. Trojalbum uzatvára nová skladba Slovenská, ktorá sprevádza nový film Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety (premiéra 3.12. 2020). Všetky skladby z výberu The Best Of Miro Žbirka boli tento rok remastrované v londýnskom štúdiu Abbey Road, kde dostali súčasný zvuk, ktorý sľubuje ešte intenzívnejší poslucháčsky zážitok. Výberový album je zároveň aj soundtrackom k filmovej biografii Meky, ktorá po júlovom vstupe do slovenských kín okamžite zaznamenala veľmi priaznivé ohlasy divákov aj recenzentov.

Reprezentatívna kniha Miro Žbirka - Songbook mapuje kariéru Mira Žbirku prostredníctvom 180 textov jeho piesní s akordovými značkami. Texty sú chronologicky usporiadané na 224 stranách, vždy podľa albumu, z ktorého pochádzajú - od Balady o poľných vtákoch, až po novinku Slovenská z filmu Perinbaba a dva svety. Každý album má v knihe svoj autentický príbeh svojho vzniku, ktorý podľa Mekyho rozprávania napísal renomovaný český hudbobný publicista Václav Hnátek.  Slávnostné uvedenie a autogramiáda novej knihy a výberového 3CD bude na Slovensku 18. septembra o 17:00 v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei Poštová. Do života ich uvedie autor mnohých textov skladieb Mira Žbirku Kamil Peteraj, ktorý práve v ten deň oslávi významné životné jubileum.

Výberový album The Best Of Miro Žbirka a Miro Žbirka- Songbook budú k dispozícii aj na exkluzívnom Cinema Acoustic Tour 2020. Netradičné koncerty budú v Čechách prebiehať v kinosálach Cinestar (15.9.2020 - Ostrava, 16.9.2020 – Olomouc, 23.9.2020 – Liberec, 29.9. a 30.9.2020 – Praha Anděl) a na Slovensku v historických kinách (2.10.2020 – Prešov, kino Scala, 4.10.2020 – Martin, kino Moskva, 6.10.2020 Bratislava, Ateliér Babylon). Diváci na nich uvidia nový dokument Meky a akustický koncert. Obmedzená kapacita kinosály zaručuje jedinečnú možnosť vidieť a zažiť Mira Žbirku na plátne a naživo celkom zblízka. Vstupenky na bratislavský koncert sú už vypredané, na ostatné koncerty sú stále v predaji.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Rado Mešša. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.zbirka.cz, www.facebook.com/MiroZbirka a www.instagram.com/mirozbirka.

Foto: Khalil Baalbaki

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka