Od roku 1996 udeľuje Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam štatistické aj honorárne ceny. Obvykle sa odovzdávajú na slávnostnom galavečere, ktorý sa vzhľadom k pandémii Dozorná rada SOZA rozhodla zrušiť. Ušetrené prostriedky presunie na pomoc svojim členom postihnutým dôsledkami opatrení štátnych a samosprávnych orgánov.

Keďže Ceny SOZA svojím spôsobom vytvárajú historickú pamäť slovenskej hudby, súčasťou rozhodnutia Dozornej rady SOZA bolo, že kým honorárne ceny za rok 2019 sa budú vyhlasovať spoločne s cenami za rok 2020 až na galavečere v septembri 2021, štatistické ceny za rok 2019 budú vyhlásené ešte v tomto roku. K odovzdaniu tentokrát nedôjde pred svetlami divadelných reflektorov, ale individuálnou formou na jeseň tohto roka.

Tak ako vlani, aj tento rok SOZA zverejňuje širšie nominácie (longlisty) desiatich najúspešnejších skladieb, autorov, zvukových nosičov resp. rozhlasových staníc v rámci štatistických kategórií, nakoľko pre hudobnú i laickú verejnosť presnejšie a plastickejšie zobrazuje obraz slovenskej hudobnej scény. Tieto nominácie vzišli zo štatistického spracovania údajov, ktoré získala SOZA v rámci svojej činnosti. Širšie nominácie sú zoradené abecedne.

Kategória najhranejšia skladba

V desiatke najhranejších skladieb má viacero autorov viacnásobné zastúpenie. Najviac (4) má textár Vlado Krausz, ktorý za rok 2018 získal Cenu SOZA vo svojej kategórii. Trojnásobné zastúpenie má Adam Ďurica, dvojnásobné Ivan Tásler a Sima Martausová. Medzi nominovanými je aj minuloročná najhranejšia skladba - Words speváčky Emmy Drobnej. Vôbec najstaršou skladbou v najlepšej desiatke je Keď ťa stretnem, ktorú po prvý raz nahrala skupina Para ešte v roku 2004 na album Brutálna zostava a jej spoluatorom je aj súčasný bratislavský primátor Matúš Vallo. V tejto kategórii sa vyhodnocuje celkový počet minút, počas ktorých konkrétna skladba bola hraná vo vysielaní slovenských rozhlasových a televíznych staníc alebo bola predvádzaná naživo na vystúpeniach.

Anjel - Karmen Pál-Baláž
(hudba: Adam Ďurica, Matej Turcer / text: Adriana Pusztová)

Budeme to stále my... - IMT Smile
(hudba: Ivan Tásler / text: Vladimír Krausz)

Holubička - Adam Ďurica
(hudba: Adam Ďurica / text: Sima Martausová)

Keď ťa stretnem - Para
(hudba: Matej Kubičár, Matúš Vallo / text: Oliver Sadovský, Matúš Vallo)

Láva - Peter Bič Project
(hudba: Peter Bič / text: Vladimír Krausz)

Môžme si už odpustiť? - Zuzana Smatanová
(hudba a text: Zuzana Smatanová)

Nenahraditeľná - Sima Martausová & For You
(hudba a text: Sima Martausová)

Poď so mnou - IMT Smile feat. Kali
(hudba: Ivan Tásler / text: Vladimír Krausz)

Words - Emma Drobná
(hudba: Peter Graus, Tomáš Zubák / text: Emma Drobná)

Zatancuj si so mnou - Adam Ďurica
(hudba: Adam Ďurica, Matej Turcer / text: Vladimír Krausz)

Kategória zvukový nosič

V desiatke albumov je aj minuloročný víťaz Kali - vlani bol najúspešnejším zvukovým nosičom jeho album Dovi Dopo, tento rok to môže zopakovať s nahrávkou Ale ne. Dvojnásobné zastúpenie majú, čo sa týka interpretov, IMT Smile a Karol Duchoň. V tejto kategórii je rozhodujúcim ukazovateľom, v zmysle štatútu, výška autorského honoráru pre členov SOZA, pričom nosič musí obsahovať minimálne 50% repertoáru zastupovaného SOZA. V tejto kategórii sa nehodnotia nosiče vyrobené na špeciálny propagačný resp. marketingový účel a nie sú k dispozícii v rámci bežného predaja.

Ale ne - Kali / Kali records
Bazén - Korben Dallas / InnoSense
Budeme to stále my - IMT Smile / Universal Music
Najvyšší čas - Elán / Warner Music Czech Republic
Real Newz - Kontrafakt / Tvoj Tatko Records
Super kamoši - Fíha Tralala / Jelen Drums
Východná - IMT Smile & Kandráčovci / Universal Music
Zdvihni svoj hlas - Espé / GD Identity
20 Naj - Karol Duchoň / Opus
20 Naj II. - Karol Duchoň / Opus

Kategória skladateľ najhranejších hudobných diel

V tejto kategórii, ktorá vznikla v roku 2011 rozdelením pôvodnej "spoločnej" kategórie autor, zvíťazil sedemkrát za sebou Ivan Tásler, ktorý má na svojom konte aj jednu "spoločne-autorskú" Cenu SOZA za rok 2005.

Peter Bič
Peter Dudák
Adam Ďurica
Vladimír Gnepa
Marián Kachút
Dušan Minka
Václav Patejdl
Marek Šurin
Ivan Tásler
Miroslav Žbirka

Kategória textár najhranejších hudobných diel

Podobným fenoménom v tejto kategórii je Kamil Peteraj, ktorý má nielen na svojom konte nielen sedem textárskych, ale aj desať "spoločne-autorských" cien. Za minulý rok získal Cenu SOZA v tejto kategórii Vladimír Krausz, ktorý aj teraz patrí medzi jeho "konkurentov".

Boris Filan
Daniel Hevier
Vladimír Krausz
Koloman Magyary (Kali)
Simona Martausová
Richard Müller
Kamil Peteraj
Zuzana Smatanová
Ľuboš Zeman
Martin Žúži (Fefe zo skupiny Hex)

Kategória najúspešnejší mladý autor

V tejto kategórii určenej pre autorov do 25 rokov zvíťazila v posledných dvoch rokoch Celeste Buckingham, ktorá nechýba ani v tohtoročných nomináciách.

Nikola Barľaková
Celeste Buckingham
Marek Danko
Emma Drobná
Martin Harich
Simona Hégerová
Michal Choma
Filip Kazimír
Jana Palajová
Ela Tolstova

Kategória najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní

V marci tohto roka zmenila Dozorná rada SOZA štatút v tejto kategórii tak by v nej mohli "súťažiť" aj programové okruhy verejnoprávneho Slovenského rozhlasu. Pri výpočte výsledkov sa zohľadňuje rozdielny zákonom stanovený podiel domáceho repertoáru pre verejnoprávneho vysielateľa a pre vysielateľov, ktorí prevádzkujú rozhlasové vysielanie na základe licencie.

Rádio Aligátor / (od 1.4.2019 Rádio The End)
Rádio Best FM
Rádio Jemné
Rádio Liptov
Rádio Lumen
Rádio Regina
Rádio Sity
Rádio Slovensko
Rádio Yes
Záhorácke rádio

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR a mediálny konzultant SOZA Juraj Čurný.

Foto: SITA/Jana Birošová