O hudobnom dianí na opačnom konci sveta nepíšeme často, no keď sa nám ozvala fanúšička Linda, že žije v Austrálii a chystá sa navštíviť jeden z najkrajších tamojších festivalov, spozorneli sme.

Jedná sa o Falls Music and Arts Festival, ktorý sa koná na štyroch rozličných miestach v približne rovnakých termínoch okolo Silvestra. Podobne ako naša Pohoda alebo Sziget, zameriava sa nielen na hudbu, ale aj na rôzne iné druhy umenia. Tento rok sa uskutoční už jeho 25. ročník.

Prvé zo série podujatí s podobným programom bude od 28. do 31. decembra v juhoaustrálskom prímorskom meste Lorne neďaleko Melbourne, ďalšie začne o deň neskôr v Marion Bay v Tasmánii (29.-31.12.), nasleduje Byron Bay v štáte New South Wales na východnom pobreží Austrálie (31.12.-2.1.) a štvrté vydanie bude 6. a 7. januára 2018 na opačnom konci kontinentu v meste Fremantle neďaleko Perthu.


Festival sa v každej z týchto lokácií odohráva pri mori, takže ide o skvelé spojenie dovolenky, spoznávania mesta a zábavy. "My sme si vybrali Tasmániu, ktorá má rovnaký lineup ako zvyšné festivaly, akurát sa nachádza na ostrove vzdialenom pár hodín od Austrálie. Letecky zo Sydney sa to dá zvládnuť za dve hodiny a cena sa pohybuje okolo 400 dolárov za spiatočný let," približuje svoje plány Linda, ktorá nám z podujatia prinesie exkluzívnu reportáž.

V žánrovo pestrom lineupe je ako hlavný headliner prezentovaný domáci austrálsky producent Flume. Z USA prídu indie-folkoví inovátori Fleet Foxes, oceňované hip-hopové duo Run the Jewels aj kalifornskí Foster the People, z Veľkej Británie zase indie rockeri The Kooks a Glass Animals alebo Liam Gallagher so svojím novým sólovým albumom.

Podujatia v Lorne a Byron Bay sa vypredali v priebehu minúty po spustení predpredaja, ale od najobývanejších oblastí Austrálie vzdialenejšie festivaly v Tasmánii a Fremantle sú stále v predaji. Ak sa teda chystáte stráviť koniec roka u protinožcov, môžete si i vy tamojšie leto vychutnať naozaj naplno aj s festivalom, na ktorého atmosféru tak ľahko nezabudnete. Privítať Nový rok v Tasmánii v sprievode Fleet Foxes je určite niečo, čo sa dá zažiť len raz za život.

Viac sa dozviete na oficiálnom webe podujatia fallsfestival.com.


Text: Hudba.sk
Foto: Bianca Holderness