Kapela Divokej Bill, ktorá vlani oslávila plnoletosť, tento rok v máji ukončila štvorročné čakanie na svoju novú, v poradí už siedmu štúdiovku. Album s názvom Tsunami vyšiel presne rok po rovnomennom singli, ku ktorému kapela zostrihala live video z koncertu vo svojich rodných Úvaloch.

Tam sa Divokej Bill vracia pravidelne každý rok v auguste, aby odohrala veľký open air koncert pre svoje verné domáce publikum. Dá sa povedať, že práve v Úvaloch sa nachádza epicentrum pomyselného zemestrasenia, z ktorého následne koncertná vlna tsunami mieri do ďalších českých i slovenských miest.

Kapela, ktorá je na scéne už takmer dve desaťročia, si práve vďaka energickým vystúpeniami vybudovala v oboch republikách početnú základňu fanúšikov. Tých slovenských poteší už v novembri jesenným turné, ktoré vyvrcholí 1. decembra v bratislavskom Majestic Music Clube.

Rozhovor: Divokej Bill: "Zázemie verných fanúšikov je pre trvalejší úspech podstatné"


Sloboda, priateľstvo, láska, melanchólia aj obľúbená námornícka téma

Okrem hitového singla Tsunami, ktorý má na Youtube od mája 2016 už viac ako dva milióny prehratí, nájdu fanúšikovia na albume aj ďalších jedenásť typicky divokých a zvukovo pestrých "billovských" vypaľovačiek, okamžite rozpoznateľných vďaka hlasu lídra Vaška Bláhu, gitare Romana Procházku, husliam Adama Karlíka či akordeónu Martina Pecku.

"Pesničky sme ako vždy zbierali dlhšiu dobu, niektoré vznikli v medziobdobí od poslednej platne ako úplne nové, iné boli rozpracované už dlhé roky a čakali na realizáciu. Taktiež sme dokončili nejaké nápady, ktoré sa nezmestili na predošlú platňu. Pomalé aj rýchle, vážne aj veselé, je to tak pol na pol," komentuje vznik a charakter novinky frontman Divokého Billa.

Tucet nových piesní nahrávala kapela v úvode tohto roka. Autorsky sa na nich najviac podieľali Vašek Bláha a Roman Procházka. Celkové aranžmány sú ako vždy spoločným dielom celej kapely a veľkou mierou prispel taktiež producent Pavel Karlík. Okrem zvyčajného nástrojového zloženia možno v niektorých piesňach počuť aj na fúkaciu harmoniku v podaní banjistu Jacka, Jurdov kontrabas alebo na sláčikové pasáže, ktoré má na svedomí Apollon Quartet. Živelný kapelový zvuk efektne dopĺňajú syntetické zvuky a okrem spevu môžete práve v titulnej skladbe počuť aj rapovú vsuvku.


"Tematicky je platňa taká "billovská" klasika, takže všehochuť. Texty sú o slobode, priateľstve, láske, veľa radosti, trochu melanchólie, ale taktiež o žúroch a živote s kapelou. A nechýba ani naša obľúbená námornícka téma. Práve námornícka pieseň Naděje v sebe skrýva aj veľmi zaujímavý príbeh, kde si každú slohu napísal na mieru jeden z nás, a taktiež si ju na platni zaspieval," dodáva Vašek Bláha. "Ďalšia zaujímavosť je pieseň Země draků. Vznikla na podnet nášho kamaráta grafika a spisovateľa Jana Bodrova, ktorý nás poprosil o pesničku k svojej krásnej fantasy knihe," dodáva Roman Procházka.

Nový album kapela predstavila naživo na českom koncertnom turné Divokej Bill Lobkowicz Tour 2017. "Česká šnúra sa vydarila nad očakávania! Prišlo veľa ľudí a počasie nám prialo. Atmosféra bola úžasná. Ľudia sa bavili, smiali, žúrovali a všetci sme si to veľmi užívali. Bolo to pekné leto!" zhodnotil české turné Adam Karlík. Ako to má Divokej Bill vo zvyku, nezabúda ani na svojich slovenských fanúšikov. Na záver jesene chystá slovenskú časť Divokej Bill Tsunami Tour, ktoré sa začne 9. novembra v Trenčíne a skončí sa 1. decembra v Bratislave. "Na Slovensko sa tešíme, už sme tu dlho neboli. Sme po turné dobre rozohraní a plní sily. Budeme hrať nové 'pecky' i staré 'peklá'. Dojdite a uvidíte, že nebudete ľutovať," odkazuje Divokej Bill svojim slovenským priaznivcom.

Divokej Bill Tsunami Tour 2017:

9. 11. - Trenčín, Piano Club 
10. 11. - Košice, Collosseum
11. 11. - Vrútky, RC Mlyn
17. 11. - Žilina, Smer Music Bar
18. 11. - Zemianske Kostoľany, Club La Striga
1. 12. - Bratislava, Majestic Music Club

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Vypočujte si album Tsunami na Deezeri:

  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Radka Budská

Súvisiaci interpreti: Divokej Bill