Talentovaný slovenský saxofonista a skladateľ Nikola Bankov, študujúci na prestížnej The Royal Academy of Music v Dánsku, nedávno vydal svoj debutový album s názvom Bright Future. Album vyšiel pod hlavičkou nórskeho vydavateľstva AMP Music & Records a hosťuje na ňom svetová hviezda, americký tenor saxofonista Seamus Blake.

Album Bright Future vďaka vydaniu na prestížnej škandinávskej značke okamžite po vydaní zarezonoval v zahraničí a má výborné ohlasy a recenzie. Okrem jazzových portálov o debute 20-ročného Humenčana s nadšením píše aj americký časopis Stereogum, ktorý patrí pod jeden z najväčších svetových hudobných magazínov Billboard. Redaktor Phil Freeman ho zaradil do svojho septembrového výberu najzaujímavejších nových jazzových nahrávok. Album, na ktorom sa súčasný jazz stretáva s prvkami rocku i elektronickej hudby, prirovnal k tvorbe amerického saxofonistu Donnyho McCaslina, s ktorým svoju poslednú štúdiovku nahral legendárny David Bowie.

Freeman špeciálne vypichol skladbu Song for my Country inšpirovanú melodikou slovenskej ľudovej hudby, ku ktorej Nikola Bankov v auguste zverejnil aj videoklip. "Prudké vytrysknutie s hymnickou melódiou podoprenou hutnými syntetizátorovými stenami, do ktorých si saxofonisti striedajú svoje sóla a Ridell (bubeník John Riddell, pozn. red.) rozbíja biciu súpravu," napísal o skladbe redaktor magazínu Stereogum. Prekladať anglické texty o hudbe nikdy nebolo ľahké, v každom prípade je skladba skutočne jedným z vrcholov oceňovaného albumu. Veľmi pozitívne celú nahrávku hodnotí aj slovenský portál Jazz.sk.


Nikola Bankov na albume posúva hranice svojho nástroja do nevídaných polôh. Bright Future zachytáva autentickú výpoveď, ktorá spája inšpirujúce a chytľavé melódie s osviežujúcim originálnym zvukom. Na albume sa nachádza sedem originálnych kompozícií mladého saxofonistu, ktorý ich postupne zbieral od svojich šestnástich rokov.

Jeho vízia bola spokojiť elektroniku so saxofónom, pričom experimentuje s rôznymi FX efektmi. Zvyšok skupiny tvoria jedni z najlepších a najžiadanejších mladých jazzmanov v Dánsku - Jonas Gravlund (gitara), August Korsgaard (klávesy), Jens Mikkel Madsen (basgitara) a John Riddell (bicie). Američan Seamus Blake (tenor saxofón) hosťuje v piatich skladbách. Celkovo ide o veľmi sebavedomý, vyzretý a pestrý debut, na ktorom by ste zbytočne hľadali slabšie miesta. Pre milovníkov jazzu povinnosť.

Nikola so svojou kapelou aktuálne chystajú európske turné, ktoré by malo začať na jar 2020. Snáď neobídu ani Slovensko.

Album Bright Future môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe. Nájdete ho aj na ďalších streamingových službách ako Deezer, Spotify, Apple Music a ďalších.



Text: Hudba.sk (zdroj: Nikola Bankov, Stereogum.com)
Foto: archív hudobníka