Píše sa rok 1988. Britská hudobná skupina Depeche Mode prichádza do Prahy a je jednou z prvých skupín zo západu, ktorá uskutočnila svoj koncert v Československu. Záujem o lístky bol nevídaný. Koncert kultovej skupiny v socialistickej krajine bol absolútnou senzáciou. Aj vďaka nemu sa pre tisícky ľudí zvuk Depeche Mode bude navždy spájať touto dobou.

Koncert slávnej britskej skupiny v Prahe viac než rok a pol pred revolúciou bol malým zázrakom a vysnívaný zázrak sa podaril aj tvorcom nového česko-slovenského filmu Amnestie. Skladby od kultovej kapely totiž znejú v traileri aj vo filme, ktorý bude mať premiéru v slovenských kinách pri príležitosti blížiaceho sa výročia Nežnej revolúcie už 31. októbra.


Film o revolúcii kapelu zaujal

"Sme prvý česko-slovenský film, v ktorom zaznie hudba Depeche Mode. Som presvedčený, že ich zaujala téma filmu a Československo. Našu krajinu a Bratislavu milujú. Radi sem chodia, vždy naplnia štadión, majú tu obrovský fanklub. Keďže mali Depeche už v 80. rokoch skladby ako People Are People alebo Master and Servant, mysleli sme si, že ich film o Nežnej revolúcii a veľkých zmenách, ktoré v roku 1989 nastali v Európe, zaujme. A stalo sa. Pomohol nám aj môj priateľ a promotér koncertov Depeche Mode na Slovensku Tomáš Marko," hovorí jeden z producentov filmu Maroš Hečko.

Pre film si Depeche Mode vybrali ako signifikantnú kapelu tej doby, ktorá burcovala proti násiliu, rasovej diskriminácii a predovšetkým proti totalitným režimom. "Film Amnestie bude pre divákov aj vďaka spojeniu s Depeche Mode dvojhodinovým návratom do doby, ktorá je už, pevne veríme, navždy za nami."


Prečítajte si tiež: Nová podoba Pasážovej revolty Karla Kryla prepája roky 1968, 1989 a súčasnosť

Zmena režimu? K tomu patrí Depeche

Vo filme Amnestie zaznejú dve skladby - nostalgická, jemná klavírna pesnička Somebody z albumu Some Great Reward (1984), ktorú spieva jej autor Martin Gore, a menej známa, neopočúvaná skladba To Have and To Hold z albumu Music for the Masses (1987), pri ktorej je však už pri prvých tónoch jasné, že ide o Depeche Mode. Vybral si ju režisér snímky Jonáš Karásek, ktorého myšlienka mať vo filme hudbu od Depeche Mode nadchla.

"Vo filme sa cez osudy postáv snažíme zachytiť komplikovanosť doby, kedy veľká časť ľudí totalitný režim nenávidela, zároveň s ním však bola ochotná kolaborovať. Film zobrazuje tiež chaos, ktorý nastal po páde režimu. Hudba Depeche Mode je absolútne kľúčová pre toto obdobie, preto sme si ich vybrali." Skladby sú vo filme použité v troch scénach a tiež v jeho novom traileri (viď prvé video vyššie).

Depeche Mode majú na Slovensku obrovskú základňu fanúšikov, ich koncerty napĺňajú štadióny, stránku Depeche Mode Sk na Facebooku sleduje takmer 400-tisíc ľudí - samozrejme nielen zo Slovenska. Na obdobie okolo roku 1989 spomína aj jeden z verných priaznivcov skupiny Jaro Pilát.

"Depeche Mode ma sprevádzali či už pri zmene režimu, ale aj pri iných prelomových udalostiach v mojom živote. Keď hrali prvýkrát v Československu na jar 1988, nedostal som sa na koncert a mal som vtedy pocit, že ich už neuvidím. Keď hrali potom v Prahe v roku 1993, pol roka po rozpade republiky, bol som nadšený a hovoril som si, že je to úžasné, že komunizmus padol. Celkovo som bol na 23 koncertoch, čo je síce možno na prvý pohľad dosť, ale nie som žiadny rekordér, sú ľudia, ktorí dali aj viac. Depeche Mode má množstvo verných fanúšikov."


Skutočné udalosti a najkrutejšia väznica v Leopoldove

Film Amnestie je inšpirovaný skutočnými udalosťami z obdobia Nežnej revolúcie a kontroverzným prepustením viac než 21 000 väzňov na pokyn nového prezidenta Václava Havla. Príbeh zachytáva svet kontrolovaný ŠtB, kde disidenti komunikujú pomocou tajných správ. Svet, v ktorom ľudia udávajú svojich rodinných príslušníkov a zároveň túžia po osobných výhodách a slobode. Fascinujúci zrod československej demokracie v novembri 1989 otvára nové možnosti pre všetkých. Platí to aj pre najkrutejšiu väznicu komunistického zriadenia v Leopoldove, kde výbuch emócií prerastie do otvorenej vzbury.

"Film je vydarený a ja viem, že by obstál aj s inou hudbou, ale Depeche je Depeche. Je to pečiatka doby. Sme radi, že všetky tieto úrovne - príbeh, atmosféru 80. rokov a hudbu môžeme naplniť tak, aby umocňovali celkovú emóciu z filmu. Divákom chceme dodať dve hodiny kvalitného filmového zážitku," uzatvára producent filmu Peter Veverka. Premiéra filmu Amnestie je plánovaná v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie - na Slovensku 31. októbra, v Čechách 14. novembra. Film do slovenských kín uvádza distribučná spoločnosť Continental film, do českých Bontonfilm.

Nový slovenský film Amnestie vzniká v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS, HomeMedia Production, ČTV a českou produkčnou spoločnosťou Endorfilm. "Do filmu Amnestie RTVS vstúpila aj preto, že je jej úlohou podporovať umelecké stvárnenie časov nedávno minulých. Je to jeden zo spôsobov ako sa spoločnosť vyrovnáva aj s vecami nemilými a pre ňu nepríjemnými. Aj tento spôsob pripomenutia si drsných časov nám pomáha vyrovnať sa s nimi a pokúsiť sa byť lepší pre zajtrajšok," hovorí riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja s názvom Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Režisérom snímky je Jonáš Karásek v tandeme s kameramanom Tomášom Juríčkom. Spolu s producentom Marošom Hečkom sú vo filmovom prostredí známi okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát. V hlavných úlohách sa diváci môžu tešiť na Juraja Baču, Natáliu Germani, Annu Geislerovú, Mareka Majeského, Mareka Vašuta či Janu Oľhovú.

Sledujte Facebook stránku filmu, kde sa dozviete mnohé zaujímavosti z nakrúcania či výpovede účastníkov dramatických udalostí súvisiacich s udelením amnestií v roku 1990.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Mirka Brindová z Ukulele Agency. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode