Stredajšia správa o smrti velikána československej popovej scény zasiahla aj Petra Nagya, ktorý práve v tento deň odohral prvý koncert svojho dlho pripravovaného jesenného turné. Predstavil sa v Nitre a počas vystúpenia venoval majstrovi pieseň Aj tak sme frajeri, ktorú diváci odspievali spolu s ním.

Spevák, skladateľ, hudobník, textár a producent Peter Nagy v apríli oslávil 60. narodeniny, ktoré sa rozhodol s fanúšikmi osláviť na koncertoch v slovenských i českých mestách. Prvý sa konal v nitrianskom PKO v stredu 2. októbra, teda v deň, kedy všetko ostatné zatienila správa o smrti Karla Gotta. Nevyhol sa jej samozrejme ani rodák z Prešova, ktorý sa s legendárnym českým spevákom roky stretával na rôznych podujatiach, a dokonca sa mu v roku 1985 ako jednému z mála spevákov podarilo "vyfúknuť" mu Zlatého Slávika.

Na pódiu v Nitre venoval Gottovi slová vďaky za všetkých fanúšikov a symbolicky aj skladbu Aj tak sme frajeri, pretože zlatý hlas z Prahy ním nepochybne zostáva aj po svojej smrti. Na jeho počesť dokonca Nagy pozmenil časť textu - namiesto "Tento ľahký úsmev nič už len tak neskriví, aj tak sme stále frajeri" v závere skladby zaspieval "Tak nech sa ti Karel krásne spieva so zborom anjelov, aj tak si stále v našej pamäti".


Na jubilejnom Peter Nagy 60 CZ/SK Tour predstavuje spevák úplne nový program so starými hitmi v novom šate, ale aj úplnými novinkami. "Koncert som začínal sám s gitarou a s malou dušičkou - ako to už po prvýkrát a na premiére býva. Ale po prvom potlesku vo vypredanej sále, som vedel, že to bude krásny koncert pre fanúšikov. Ľudia spievali s nami a moja kapela hrala ako hodinky... Tá drina skúšok sa oplatila, ľudia nám to vrátili potleskom a tromi vyžiadanými prídavkami. Mám naozajstnú radosť," teší sa Peter Nagy.

Celá sála s ním spievala piesne ako Profesor IndigoLáska je tu s nami, Marcel z malého mesta, S nohami na stole, Sme svoji, Korálky od Natálky či So mnou nikdy nezostarneš. "Vymysleli sme nové kozmetické úpravy aranžmánov, tak, aby sme sa nedotkli podstaty piesne, ktorú fanúšikovia poznajú. Musí zostať text aj melódia. To ako keď dáš žene nové šaty, musí sa sama sebe páčiť. A trochu sme prekopali playlist, skombinovali neskombinovateľné. Je to výzva urobiť jubilejný program postavený z hitov, ktoré by mali odznieť, ale zároveň ponúknuť niečo nové," prezradil hudobník.

Tri skladby dokonca zazneli na koncerte v Nitre v unplugged verzii. "V každom koncertnom programe som mal tiché gitarové či klavírne pesničky, kedy sa publikum stíši a počúva. Mám rád tie momenty, vtedy cítim najviac to porozumenie medzi mnou a fanúšikmi. Na to sa teším aj na novom turné. Moja srdcovka je teraz pieseň 50 žiráf a hráme aj úplne novú skladbu Láska, Smrť a Sloboda z čerstvo vydaného albumu Pianko 2," konštatuje Peter Nagy.


Peter Nagy hrá na turné spolu s osvedčenými hudobníkmi zo skupiny Indigo. S kapelníkom a gitaristom Michalom Kovalčíkom a klávesákom Marekom Mečiarom vystupuje spevák už od roku 2001. Na basgitare hrá Luboš Ďurech, ktorý skvele ovláda aj bezpražcovú basu. V Indigu sa predstaví aj nový bubeník Jozef Gorel.

"Moja kapela je pre mňa veľkou oporou, zvlášť preto, že moje piesne sú aranžované rozmanito. Jedna je rocková, iná viac do popu alebo trochu latino a trochu reggae. Muzikanti v Indigu sú veľmi flexibilní a profesionálni. Vedia zahrať rôzne štýly, ktoré mám v repertoári. Je radosť stáť s nimi na pódiu. Aby sa na turné piesne rozsvietili, prizvali sme si dve vokalistky Katku ŠčevlíkovúEvu Pšenkovú. Ľudia ich poznajú z obľúbeného televízneho projektu Milujem Slovensko. Veľmi sa teším na celé turné," uzatvára Peter Nagy, ktorý sa v rámci slovenskej časti turné predstaví ešte v Košiciach (9.10.), Žiline (10.10.) a Bratislave (15.10.). V Českej republike potom odohrá ďalších sedem koncertov.

Peter Nagy 60 CZ/SK Tour v Nitre, 2.10.2019 Zdroj: Pavol KarellPeter Nagy v Nitre, 2.10.2019 Zdroj: Pavol KarellMichal Kovalčík, Peter Nagy 60 CZ/SK Tour Zdroj: Pavol KarellViac fotiek z koncertu v Nitre

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Pavol Karell

Súvisiaci interpreti: Karel Gott, Peter Nagy