Gitarista a skladateľ David Kollar sa počas ostatného roka a pol snažil v ťažkej situácii nerezignovať a obdobia nútenej izolácie prežil vďaka kreativite. Po sérii albumov mu dnes vychádza kniha rozhovorov O hudbe a dobe a začiatkom októbra sa chystá na koncertné turné.

Počas prvých mesiacov pandémie sa David Kollar rozhodol prijať nové výzvy a ako náhradu za zrušené vystúpenia navrhol svojim pódiovým partnerom zdieľanie hudobných nápadov. Samozrejme, prostredníctvom virtuálneho priestoru.

Týmto spôsobom vznikla séria albumov, na ktorých spolupracoval s nórskym trubkárom Arvem Henriksenom (albumy Unexpected Isolation a Crime on the Bunny), francúzskym trubkárom Erikom Truffazom (10 Poems for Ronroco), ako aj s bubeníkom King Crimson Patom Mastelottom (Crime on the Bunny).

Hoci tieto CD ponúklo vydavateľstvo Hevhetia ešte začiatkom jesene 2020, možnosti prezentovať ich na pódiu boli prakticky nulové. Druhá vlna pandémie zmietla všetky medzinárodné spolupráce a Kollar sa opäť musel utiahnuť k štúdiovým projektom (albumy
Sonic Pulses a Cosmopol).

Od filmu ku knihe

Popri spolupráci na viacerých filmových produkciách (seriál Pandémia SK, dokument Fantastický stredovek, HBO Westworld Scoring Competition) začal Kollar paralelne zaznamenávať rozhovory s hudobnými kolegami, ktorí sa ocitli v podobnej situácii. "Pred pár dňami Steven Wilson definitívne zrušil svoje už raz presunuté turné k albumu The Future Bites," konštatoval David počas rozpravy s americkým hráčom na klávesové nástroje Adamom Holzmanom. "Je to šialená situácia. Ja som zažil podobnú vec, hoci v menšom: môj album Sculpting in Time vyšiel v decembri 2019 a nepodarilo sa mi k nemu odohrať jediný koncert. Podobný osud mali aj moje albumy z roku 2020."

Kollarova kniha O hudbe a dobe, ktorá v týchto dňoch vychádza vo vydavateľstve Hevhetia, nepredkladá rozhovory v klasickom slova zmysle. Autor spontánne debatuje s ikonou súčasného progresívneho rocku Stevenom Wilsonom, s členmi jeho koncertných zoskupení (bubeník Marco Minnemann, klávesista Adam Holzman), s hudobníkmi okolo legendárnych King Crimson (bubeník Pat Mastelotto, gitarista Trey Gunn), alebo s rešpektovanými skladateľmi filmovej hudby Zbigniewom Preisnerom a Johnom Van Tongerenom.

Z niektorých dialógov presakuje temnejšia atmosféra (trubkár Arve Henriksen, gitarista a producent elektronickej hudby Christian Fennesz), naopak z konverzácie s Erikom Truffazom sršia humor a nádej na lepšie časy. 
Pätnásť rozhovorov je dostatočným priestorom na vzájomné zdieľanie spôsobu tvorby a na množstvo vzrušujúcich pohľadov do umeleckej kuchyne. "Muzikanti sa najprirodzenejšie vyjadrujú hudbou," uvádza Kollar na margo svojej knihy. "Preto sú niektoré z rozhovorov dlhšie, niektoré väčšmi filozofické, iné naopak priamočiarejšie (či pragmatickejšie) a viac kĺžu po povrchu. Napriek tomu sa mi zdalo zaujímavé nechať v knihe všetku tú rôznorodosť, pretože každý z nás je iný."

Kniha O hudbe a dobe a séria Kollarových albumov na CD či v digitálnej podobe sú v ponuke vydavateľstva Hevhetiakníhkupectva Artforum, ako aj na stránkach umelca www.davidkollar.com a davidkollar.bandcamp.com.


Crime on The Bunny Live

Akýmsi spontánnym únikom z covidovej situácie bol neplánovaný Kollarov album Crime on the Bunny z jari 2020. Energický punkový storyboard, inšpirovaný znetvoreným a v lese pohodeným plyšovým zajačikom, zaujal aj Pata Mastelotta, ktorý Kollarove temné gitarové zhluky podporil razantnými vstupmi bicích nástrojov.

Jedinečnú (a zrejme aj jedinú) šancu zažiť tento dravý a nespútaný zvukový vzdor ponúka októbrové turné Crime on the Bunny Live, ktoré prebehne v šiestich slovenských mestách. Po premiérovom uvedení v klube Stromoradie v Prešove sa temno-groteskná smršť predstaví v banskobystrickom Centre nezávislej kultúry Záhrada, v breznianskom klube Bombura, v Barmuseu v Martine a v priestoroch košickej Tabačky Kulturfabrik. Jeden zo živelných koncertov Crime on The Bunny Live zaznie aj v rámci živého prenosu z Rádia_FM v Bratislave v pondelok 11. októbra.

Kollarovým pódiovým partnerom bude vynikajúci bubeník Jozef Ragan, absolvent prestížnej Hudobnej akadémie v poľských Katoviciach. Jediný voľný deň týždňového turné si prešovský gitarista a čerstvý držiteľ ceny Esprit za album roka nevyhradil na oddych. Nedeľu 10. októbra bude "svätiť" po svojom: predstaví sa ako špeciálny hosť na koncerte Erik Truffaz Quartet v bratislavskom Atelieri Babylon. S francúzskym trubkárom Erikom Truffazom by sa mal na jeseň predstaviť aj na Cairo Jazz Festivale v egytskej Káhire (5.11.).

Crime on The Bunny Live Tour 2021:

David Kollar – gitary, klávesové nástroje
Jozef Ragan – bicie nástroje, elektronika

6. 10. (streda) - Prešov, Stromoradie
7. 10. (štvrtok) - Banská Bystrica, Záhrada
8. 10. (piatok) - Brezno, Bombura
9. 10. (sobota) - Martin, Barmuseum
11. 10. (pondelok) - Bratislava, Rádio_FM - priamy prenos
12. 10. (utorok) - Košice, Tabačka Kulturfabrik

Koncerty začínajú o 19:00, okrem priameho prenosu v Rádiu_FM, ktorý si budúci pondelok môžete naladiť o 22:00.

Turné Crime on the Bunny Live z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažment Davida Kollara. Správu sme upravili.

Foto: archív hudobníka

Súvisiaci interpreti: David Kollar