Členovia legendárnej skupiny Depeche Mode opäť potvrdili, že slovenskí fanúšikovia majú v ich srdciach svoje pevné miesto. Dnes na tlačovej konferencii v Berlíne ohlásili nový album a svetové turné, na ktoré vyrazia päť rokov po úspešnom Global Spirit Tour (2017-2018). Aj tentokrát do zoznamu zastávok zaradili naše hlavné mesto.


Od slovenskej premiéry v roku 2006 to bude už piate turné po sebe, v rámci ktorého Depeche Mode vystúpia aj v Bratislave! Koncert sa uskutoční 28. mája 2023 a miestom konania bude prvýkrát Národný futbalový štadión. Doterajšie štyri bratislavské koncerty legendárnej kapely pod holým nebom sa konali na starom, chátrajúcom štadióne Pasienky a jeden s menšou kapacitou sa odohral na Zimnom štadióne O. Nepelu.

Od svojho posledného albumu a turné boli Depeche Mode uvedení do Rock'n'rollovej siene slávy (2020), ale utrpeli aj veľkú stratu, keď v máji tohto roka náhle zomrel Andy Fletcher. Bol dlhoročným členom skupiny, ktorý spolu so spevákom Daveom Gahanom a skladateľom a multiinštrumentalistom Martinom Goreom tvoril tvrdé jadro Depeche Mode. Z hľadiska hudobnej tvorby a koncertov však nebol kľúčovou osobnosťou zostavy, preto nie je prekvapením, že kapela pokračuje ďalej bez neho. Napokon, sám by si určite nič iné neželal.

Martin Gore a Dave Gahan, Depeche Mode Zdroj: Marko Erd
Dave Gahan: Fletchovi by sa tento album veľmi páčil

Novinky ohlásili hudobníci dnes (4.10.) dopoludnia na špeciálnom podujatí v Berlíne, pričom svetové turné už tradične nadviaže na vydanie ich nového, v poradí už 15. štúdiového albumu. Nahrávka dostala názov Memento Mori a na trh sa dostane v marci 2023 pod hlavičkou vydavateľstva Columbia Records.

"Na tomto projekte sme začali pracovať na začiatku pandémie a jeho témy boli priamo inšpirované týmto obdobím. Po Fletchovej smrti sme sa rozhodli pokračovať, pretože sme si istí, že by si to želal, a to dalo projektu špeciálny význam," priblížil novinku Martin Gore a Dave Gahan dodal: "Fletchovi by sa tento album veľmi páčil. Veľmi sa tešíme, že sa s vami oň čoskoro podelíme, a už sa nevieme dočkať, kedy vám ho budúci rok predstavíme naživo na koncertoch."

Memento Mori World Tour odštartuje 23. marca špeciálnou limitovanou sériou koncertov v severoamerických arénach ako Madison Square Garden v New Yorku, United Center v Chicagu, Kia Forum v Los Angeles alebo Scotiabank Arena v Toronte. Následne sa skupina od 16. mája vydá na letné turné po najväčších štadiónoch Európy, navštívi napríklad Stade de France v Paríži, Olympijský štadión v Berlíne, štadión San Siro v Miláne, štadión Twickenham v Londýne a mnoho ďalších. "Dúfame, že vám svojou hudbou aspoň trocha prinesieme pocit radosti a spolupatričnosti vo svete, ktorý je neustále v chaose," uviedol 60-ročný Gahan.

Bude to už devätnáste turné skupiny Depeche Mode a prvé po viac ako piatich rokoch. Zatiaľ posledná koncertná šnúra Global Spirit Tour bola doteraz najdlhšou v histórii kapely. Zároveň to bolo jedno z najvýnosnejších turné v rámci svetovej hudobnej scény v danom období (2017 a 2018), keď kapela počas 130 koncertov v Európe a Severnej Amerike hrala pre viac ako tri milióny fanúšikov. Na Slovensku vtedy Depeche Mode vypredali spomínaný futbalový štadión Pasienky a tak, ako aj pri ich predošlých koncertoch, spôsobili pravý "depešácky" fanúšikovský ošiaľ - aj napriek vytrvalému dažďu.

Prečítajte si reportáž: Depeche Mode nezostali Slovákom nič dlžní. Aj v daždi ponúkli prvotriednu šou

Svoje najväčšie hity ale aj novinky z avizovaného albumu Memento Mori tentoraz naživo predstavia 28. mája 2023 na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave. Vstupenky budú v predaji od piatka 7. októbra od 10:00. Organizátorom bratislavského koncertu je agentúra Vivien (www.vivien.sk).

Ďalšie informácie o trase turné a termínoch predaja vstupeniek nájdete na oficiálnej stránke kapely www.depechemode.com.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Janka Marczellová/Vivien)

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode