Maličkostiam v podobe každodenných ruchov venujeme len minimálnu pozornosť (ak vôbec) - jednoducho sme si na ne zvykli. To, čo sa okolo nás deje, sme paradoxne začali pokladať za ticho.


Hudobný skladateľ Richard Grimm v novom projekte s názvom Ticho neexistuje, ktorý vyšiel 30. septembra pod značkou Dekompozícia, skúma pracovné prostredia skrz ich autentický zvuk. Pýta sa, aký má na ľudí, ktorí sa v nich pohybujú, vplyv, či si ho vôbec sú vedomí a ako (a či) naň reaguje ich okolie.

V priebehu tohto a minulého roku vzniklo 10 nahrávok - zvukových kompozícií - zachytávajúcich "zvukové bubliny" rôznych profesií. Ich forma je rôzna, hovoriť by sme o nich mohli aj ako o fragmentálnych zvukových kolážach. Grimm zopár nahrávok zapracoval do podoby zvukovej skladby (mimoriadne zábavný výsledok priniesla Posilňovňa), v iných je súčasťou rozhovor s osobami vykonávajúcimi dané zamestnanie, vďaka čomu majú bližšie skôr k audio dokumentu. Niektoré sú ponechané v ich čistej surovosti.

Vzhľadom na autorský DIY prístup varíruje aj ich kvalita. "Pracovali sme s rôznymi lacnými i drahými nahrávačmi, mikrofónmi - s tým, čo práve bolo po ruke. Treba spomenúť aj to, že väčšina nahrávok bola snímaná na binaurálny posluch. Niektoré časti sú dlhé niekoľko minút, iné trvajú o čosi dlhšie a jedna z nich je záznam prednášky na vysokej škole, ktorá má vyše 40 minút," hovorí o procese študent bakalárskeho ročníka odboru Skladba na HAMU v Prahe.

Okrem vysokoškolského profesora bola nahrávaná aj zubárka, psí útulok, stolárska dielňa, motoristický novinár či fitness trénerka. "Zvláštnym je, že som podvedome inklinoval k zachytávaniu rôznych motorových princípov zvuku. Motor auta, motor v strojčeku, motor v tlačiarni, motor v zubnej vŕtačke, motor v obyčnej vŕtačke/pílke," dodáva Richard a ďalej už radšej nepokračuje. My len dodáme, že už aj pred týmto projektom sa skladateľ zamiloval zvuk ručného mixéra, ktorý použil v skladbe Perfect Song jeho skupiny God and Eve. A nosí ho so sebou aj na koncerty.



Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Dekompozícia (Hudba.sk edit)