Americký federálny súd rozhodol o tom, že hudobník Elton John nie je plagiátor a neukradol text piesne Nikita. Fotograf a skladateľ Guy Hobbs v žalobe tvrdil, že slávny muzikant použil pre svoj hit slová z jeho skladby Natasha, ktorú napísal už v roku 1982 a rozposlal ju niekoľkým nahrávacím spoločnostiam, no nedostal žiadnu odpoveď.

Elton John v skladbe Nikita z roku 1985 spieva o podobnej nemožnej láske medzi mužom zo západu a ženou z východnej Európy počas studenej vojny.

Na otázku, prečo so žalobou prišiel až po 30 rokoch Guy Hobbs odpovedal, že sa od roku 1984 zdržiaval v Afrike a bol teda odrezaný od diania v okolitom svete. Sudkyňa Amy St. Eve potvrdila, že medzi piesňami je istá podobnosť, no téma aj text sú príliš všeobecné a frázy sú celkom bežné na to, aby boli chránené autorským zákonom.

Prečítajte si text piesne Nikita

Hit Nikita zaznel v lete aj na bratislavskom koncerte, ktorý Elton John odohral 10. júla na Zimnom štadión O. Nepelu. Fotky z koncertu a zoznam všetkých skladieb, ktoré ponúkol slovenským fanúšikom nájdete v reportáži.

Zdroj: SITA (Aceshowbiz.com), Hudba.sk
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Elton John