Čím je termín vydania najočakávanejšej hudobnej novinky tohto roka bližšie, tým viac podrobností sa okolo jej tvorby vynára. K poodhaleniu zákulisia za opusom 25 speváčky Adele dopomohol aj jej nedávny rozhovor pre magazín Rolling Stone. V ňom 27-ročná Britka neskrývala sklamanie z Damona Albarna, frontmana legendárnej kapely Blur.

Britská speváčka Adele po troch rokoch prelomila mlčanie a behom týždňa, v ktorom odprezentovala svoj nový singel Hello, rozvírila dovtedy pokojné vody hudobnéhu mainstreamu. Už 20. novembra predstaví svetu svoj tretí štúdiový album 25 a podľa predbežne publikovaných správ mala na ňom spolupracovať okrem potvrdných umelcov aj s hviezdami staršej hudobnej generácie ako sú Phil Collins z kapely Genesis či líder skupiny Blur Damon Albarn.

V oboch prípadoch sa napokon spoločný výsledok nedostal na výsledný zoznam skladieb. Pri 47-ročnom Albarnovi však speváčke nezostali len "nesprávne skladby", ale aj ťažké pocity na srdci.

Podľa Albarna je príliš obyčajná a neistá

Ako sama povedala, kým otca projektu Gorillaz nestretla, bola veľkou fanúšičkou jeho tvorby. "Dopadlo to ako jeden z tých momentov, kedy by ste svoj idol najradšej nestretli. Najsmutnejšie na tom bolo to, že som na Blur vyrastala, ale teraz stretnutie s ním ľutujem," vyjadrila Adele svoje emócie k spolupráci s Damonom Albarnom v rozhovore pre magazín Rolling Stone.

Z jej slov dokonca vysvitlo, že ani jednu z piatich skladieb, na ktorých sa 47-ročný Brit podieľal, nedokončili. "Nie! Ani jedna nebola správna. Nehodili sa na moju nahrávku. Povedal, že som neistá, pričom ja som tá najmenej neistá osoba, akú poznám. Pýtala som sa ho na názor ohľadom môjho strachu, o tom, ako sa vrátiť na scénu, keď máte dieťa - lebo aj on má dieťa - a potom ma nazve neistou?" znepokojila sa autorka balady Someone Like You.

Narážala tým na Albarnove vyjadrenie v médiách, keď sa ho pýtali na ich spoločne strávené chvíle v štúdiu. "Adele ma požiadala o spoluprácu a ja som si pre ňu vyhradil čas. Nie som producent, takže... V skutočnosti ani neviem, čo sa deje. Použije z toho niečo? Uvidíme. Vec sa má tak, že je stále veľmi neistá. Nemá prečo, je ešte tak mladá," povedal v septembri povedal denníku The Sun. Hudobník, ktorý je známy svojou obľubou v experimentovaní a posúvaním hraníc svojej tvorby, sa tiež vyjadril, že nadchádzajúca kolekcia novej tvorby mimoriadne obľúbenej Britky je "príliš obyčajná". Vyjadrením o jej neistote tak zrejme narážal aj na nedostatok odvahy vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a spraviť niečo, čo fanúšikov prekvapí.

To, ako je speváčkina tvorba vnímaná v skutočnosti, zostáva na jej fanúšikoch, ktorí sú zatiaľ spokojní. Dokazuje to aj pokorenie niekoľkých rekordov týkajúcich sa počtu zhliadnutí videa k prvému singlu speváčkinej novej éry aj jeho predajnosti. Ďalšie kúsky budeme môcť počuť už o dva týždne po vydaní albumu.


Autor: Marek Majzon (zdroj: Theguardian.com)
Foto: Facebook.com/adele / Facebook.com/Damonalbarnofficial

Súvisiaci interpreti: Adele, Damon Albarn