Legenda progresívneho rocku kapela Progres 2 má po 30 rokoch nový album, a to na motívy knihy Jacka Londona. Základom pre novú koncepčnú dosku sa stal slávny román Tulák po hviezdach. Novinka prichádza v čase osláv päťdesiatich rokov od založenia The Progress Organization - priameho predchodcu súčasných Progres 2.

Kapela nahrávala v rokmi osvedčené zostave: Pavel Váně, Roman Dragoun, Zdeněk Kluka, Miloš Morávek a Pavel Pelc. Album obsahuje 17 nových piesní a na 2LP bude na štvrtej strane aj špeciálny archívny bonus. Aby nebolo tých okrúhlych výročí málo, je potrebné upozorniť, že práve uplynulo 40 rokov od premiéry pionierskeho počinu, ktorým bola v roku 1978 prvá československá audiovizuálne rocková opera Dialóg s vesmírom.

Zakladajúci člen a gitarista Pavel Váně priznáva, že správna chvíľa musela dozrieť: "Na natáčaní nového albumu nebola dlho tá správna nálada. Diskutovali sme nad radom nápadov a dokonca aj tému "Tuláka po hviezdach" som ponúkol už asi pred dvanástimi rokmi. Teraz po rokoch sme sa k tomu vrátili, ale trochu v inej podobe a v kapele to zarezonovalo." Jedna vec bola ale od začiatku istá, a to že slávnu knihu Jacka Londona z roku 1915 spracujú ako tematický celok: "My sa v tých väčších plochách cítime dobre a predpokladáme, že to poteší aj našich fanúšikov."

Nahrávalo sa v štúdiu Davida Kollera, kde vypomohlo aj niekoľko zaujímavých hostí, napríklad Dorota Barová, spoluzakladajúci člen kapely Emannuel Sideridis a ďalší. Napriek tomu však základom zostala zostava Pavel Váně, Roman Dragoun, Zdeněk Kluka, Miloš Morávek a Pavel Pelc. Do štúdia páni už prišli so spracovanými témami.

Pavel Váně popisuje, ako k celej téme pristupovali: "Napísal som krátky Sujet, všetci sme si potom rozobrali témy, ktoré nás oslovili. Na základe toho už sme všetci skladali hudbu s konkrétnou predstavou príbehu. Potom našu hudbu na vybrané témy otextoval Martin Kudlička. Na hotovú textovú predlohu sme na záver zložili ešte tri piesne na texty Ivana Petlana."

Výsledná nahrávka nadväzuje na predchádzajúci album kapely. Hudobne sa brúsi "progresácký" štýl, ktorý osciluje na hrane progresívneho rocku s mnohými hardrockovými motívmi. Kapelu to ale pri nahrávaní vôbec nezaujímalo. "Povedal by som, že toto už dnes vôbec neriešime, aký štýl máme hrať. Snažili sme sa jednoducho robiť dobrú muziku. Tak, ako to dnes cítime a najlepšie, ako to vieme." A to je pre fanúšikov tejto legendy tá najlepšia správa.

Album Tulák po hvězdách je dostupný v digitálnych formátoch, na CD ale aj v dvojvinylové edícii. Tí fanúšikovia, ktorí si zakúpia práve 2LP, získajú ako bonus doteraz nevydané živé nahrávky, a to na štvrtej strane tohto dvojvinylu. Pieseň Kľúč k poznaniu z roku 1969 a 3 piesne z koncertu vo Šlapanice z roku 1970. Obal už tradične pre kapelu vytvoril Václav Húf. Progres 2 je aj po 50 rokoch v plnej sile a nový album Tulák po hvězdách to len potvrdzuje.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Přemysl Štepánek z Indies Scope.

Súvisiaci interpreti: Progres 2