Festival Pohoda už od roku 2008 každý rok 17. novembra organizuje Koncert pre všímavých, ktorého názov vznikol v reakcii na vtedy ešte čerstvý neslávny výrok expremiéra Roberta Fica: "November 1989 som si ani nevšimol". Tento rok organizátori miestami konania aj výberom kapiel symbolicky pripomínajú nielen dejiny, ale najmä to najdôležitejšie, čo pád režimu priniesol.

Koncert pre všímavých (v niekoľkých ročníkoch nazvaný Večer pre všímavých) mal počas doterajších ročníkov rôzne podoby. Konal sa v PKO, v KC Dunaj, Urban House či minulý rok na dvoch veľkých pódiách v Refinery Gallery. Práve minuloročné vydanie so silným medzinárodným programom však ukázalo, že podujatiu viac svedčí skromnejšia podoba. Tento rok to platí ešte o to viac, že rôznych akcií k 30. výročí Novembra '89 bude naozaj dosť - ľudia teda budú mať v tento deň na výber oveľa viac možností a organizovať v konkurencii ostatných podujatí niečo podobne veľké ako v roku 2018 by nemalo zmysel.

Dejiskom koncertu budú dva výnimočné priestory, pričom jedno z nich súvisí s históriou revolúcie a druhé reprezentuje súčasné centrum slobodnej undergroundovej kultúry. Tým prvým je Galéria Umelka, kde v nedeľu 17. novembra vystpúpia skupiny Bez ladu a skladu a Ještě jsme se nedohodli, druhým klub Fuga, kde sa predstavia legendárny Chór vážskych muzikantov, najlepšia súčasná slovenská punková kapela The Wilderness a vo svetovej premiére slovensko-maďarský projekt Drť.


Prepojenie minulosti a súčasnosti - hudobne i obsahovo

"Miesta koncertov sú vybrané zámerne. V reakcii na pražské udalosti zo 17. novembra sa v nedeľu 19. novembra 1989 v bratislavskej Umelke zišlo približne päťsto umelcov, intelektuálov a osobností spoločenského života, toto stretnutie viedlo k založeniu VPN. Podnet na stretnutie dal Rudo Sikora, ktorý mal v novembri 1989 v Umelke výstavu - v tomto roku tam vystavuje opäť a spolu s Ilonou Németh  bude s lídrami hnutia Stojíme pri kultúre Ninou Vidovencovou a Stanom Krajčim debatovať o úlohe umenia v spoločnosti. Existencia slobodného klubu ako je Fuga je zase dôležitým výsledkom pohybov z roku 1989. Je dôležitým centrom slobodného umenia v centre Bratislavy. Okrem kapiel tam vystúpi aj jeden z lídrov Nežnej revolúcie - Fedor Gál," približujú organizátori koncertu.

Koncert pre všímavých v Umelke otvoria Ještě jsme se nedohodli. Reprezentanti tzv. brnianskej novej vlny začali v 80. rokoch ako jednorazové recesistické vystúpenie, no zakrátko spôsobili rozruch na alternatívnej scéne. Nielen tým, že ignorovali byrokratické prekážky, ktorými si režim ponechával kontrolu nad tým, čo, kto, komu a ako hovorí, ale predovšetkým veľmi neobvyklým hudobným a textovým prejavom. "Ak chcú súčasní vyznávači hudobnej alternatívy a kapiel ako Black Midi vidieť jej korene staré 30 rokov, nemali by si nechať ujsť tento výnimočný koncert," pozýva Michal Kaščák.


Po kultovej českej kapele zahrá v Umelke nemenej zásadná slovenská odpoveď na komunistický režim - trenčianska formácia Bez ladu a skladu, ktorá sa do Bratislavy vráti po štyroch rokoch. Pred rokom 1989 hrávala kapela zväčša v českých alternatívnych kluboch, prvý album mohla oficiálne vydať až po revolúcii. Denník New York Times v roku 2009 zaradil BLAS medzi "skupiny, ktoré prispeli k pádu železnej opony".

Koncert vo Fuge otvorí undergroundová skupina Chór vážskych muzikantov (známa aj ako CHVM). Kapela vytvorila z Trenčína centrum slovenskej alternatívy, pomáhala mnohým skupinám vrátane Bez ladu a skladu. Ľuboš Dzúrik s jeho Fukkavica Records šíril na Slovensku undergroundové nahrávky. Po CHVM vystúpia The Wilderness, ktorí sú absolútnym dôkazom toho, že punk v jeho najlepšej podobe nie je mŕtvy. Skvelé texty, vynikajúca hudba a nekompromisné postoje robia z The Wilderness zásadnú kapelu na slovenskej hudobnej scéne.


Koncert pre všímavých zakončí svetová premiéra slovensko-maďarského projektu Drť. Jeho autorom je hudobný skladateľ Miro Tóth, známy aj vďaka spolupráci s Kronos Quartet. Okrem neho sú súčasťou projektu ďalší známi muzikanti: skladateľka Lucia Chuťková, Marek Buranovský (Vojdi), Márton Csernovszky (The Best Bad Trip), Áron Porteleki (Thisnis) a Michal Kaščák (Bez ladu a skladu). Ich piesne sú prebásnením a zhudobnením rozhovoru bývalého šéfa ŠTB Alojza Lorenca. O ich štylizáciu sa postaral Marek Kundlák. Súčasťou koncertu bude aj uvedenie albumu Puntičkár, ktorý je venovaný obetiam perzekúcií, represií a vrážd komunistického režimu.

Vstupné na koncerty v Umelke je 15 eur, vo Fuge 9 eur a spoločné vstupné na celý program, ktorý bude na seba časovo nadväzovať, je 19 eur. Všetky podrobnosti nájdete na Facebook evente.


Redakciu Hudba.sk informoval Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk