Horkýže Slíže oslavujú 30. výročie svojej existencie. Nitrianska kapela začínala v skúšobni na kúpalisku, neskôr v kultúrnom dome a jej členmi sú bývalý cukrár, poisťovací agent aj učiteľ. Všetko chalani s veľkým zmyslom pre humor.


Kýže sliz
je piaty štúdiový album Horkýže slíže a je z ich diskografie komerčne najúspešnejšou nahrávkou, ktorá z nich definitívne urobila jednu z najžiadanejších koncertných skupín. Z rádiového éteru pred dvoma dekádami pravidelne zneli pesničky Vlak, L.A.G. song, Brďokoky či vysmiata Malá Žužu a prišla aj medializácia, ktorú chalani neobľubujú, s piesňou Denník.

Album získal platinovú platňu a Slíže sa začali pravidelne objavovať na slovenských a českých festivaloch. Samotný album miestami pripomína desaťčlenný ansámbel, keďže členovia sa držali hesla: "Kto sa náhodou zastaví v štúdiu, treba ho odchytiť, aby nám čosi nahovoril." Tak sa tam objavili aj ich kamaráti, manželky, kolegovia, dokonca aj zahraniční hostia. Samozrejme, nenechali všetko na náhodu a na album si pozvali aj vopred vytipovaných hostí, ako napríklad herca Stana Dančiaka, ktorý vystupuje na albume ako komisár Derrick.

Album Kýže sliz považujú Peter "Kuko" Hrivňák, Mário "Sabo" Sabotér, Juraj "Doktor" Štefánik a Marek "Vendel" Viršík za bod zlomu, po ktorom začal stúpať predaj ich nosičov aj počet ľudí na koncertoch. Presne dvadsať rokov od vydania vychádza tento skvost prvýkrát na vinylovej platni a dopĺňa tak diskografiu obľúbenej formácie, ktorá postupne vychádza v tomto formáte.

"Ty brďo, fakt?" reagujú na tlačovú správu Sabotér, Doktor a Vendel. "Ti vravím no, ty koky!" odpovedá Kuko.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Text správy sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže