Koniec roka 2013 prináša ďalší zaujímavý domáci album. Po troch rokoch sa o slovo hlási skupina Home Made Mutant, ktorej novinka s názvom Paradiso Categorico prekvapí krehkou intimitou. Príbeh vyrozprávaný v jednotlivých skladbách je dospelým zhudobneným rozprávaním o láske, vzťahu, ktorý sa rozpadáva a o jeho zániku.

Prvým singlom z albumu Paradiso Categorico je skladba Kriedou, ku ktorej Enrik Bistika (Mystika Production) natočil videoklip nežne zachytávajúci príjemné momenty všedných dní. Silnú atmosféru má aj obal albumu s fotografiou Jana Durinu, ktorý vytvoril Ondrej Jób.


Skupinu Home Made Mutant založili po rozpade dnes už kultovej kapely Free Faces spevák a klávesák Maroš Hečko, bubeník a klavirista Marcel Buntaj a basgitarista/gitarista Martin Gašpar. Doposiaľ kapela vydala päť albumov. Prvé tri z rokov 2002, 2005 a 2008 tvoria trilógiu o láske a spolunažívaní. Štvrtý s názvom Koncert pre pozostalých (2009) obsahuje výber piesní z trilógie prearanžovaných do vtedajšej koncertnej podoby. Posledný album s názvom Tajomný tromf mladosti (2010) bol hravým elektro-akustickým experimentom s odkazmi na filmový svet.

Krehký príbeh o láske, rozchode a samote


Novinkou Paradiso Categorico, ktorá opäť vychádza na nezávislom labeli Azyl Music sa kapela opäť vracia k téme vzťahov, no zameriava sa najmä na ich odvrátenú stránku. "Album rozpráva príbeh muža v zrelom veku, ktorý žil vo vzťahu s výnimočnou ženou. A potom prišiel rozchod. A prázdnota. Je to album o hľadaní novej cesty, o reflexii, o tom, čo znamená ostať sám. O stavoch s tým spojenými a o nových emóciách," povedal o albume Maroš Hečko.

Album vznikal podľa jeho slov ešte v roku 2012, kedy sa kapela deň po veľkom koncerte v Slovenskom rozhlase zavrela do štúdia a tri dni nahrávala. "Asi šesť skladieb bolo pripravených, ostatné vznikli improvizáciou, rovno na mieste, mal som hotový len text. Za tie tri dni sme nahrali 16 skladieb, z nich som potom vyberal na platňu a postprodukoval ich," približuje proces vzniku albumu Hečko, ktorý finálny zvuk nahrávky piloval spolu s Vladom Bajnócim viac ako rok. Okrem toho vznikal paralelne ďalší album. "Matúšovi Širokému som dal vokály z jednotlivých skladieb a on pripravil z pesničiek remixy, z ktorých o chvíľu vyjde samostatný album Paradiso Categorico Remixy," dodal hudobník.

Na albume spolupracovali hudobníci ako Andrej Šeban (hudba k skladbe Výlet na Island), Marcel Vén (klávesy, klavír), Matúš Široký (klávesy, programovanie), Peter Bulík (gitara), či Marcel BuntajRoman Gal (bicie a perkusie). Okrem spevu Maroša Hečka nájdete na albume aj hlasy Jany Ambrózovej, Nory Ibsenovej, Andrei Bučkovej, Maje Hriešik, či Moniky Satkovej.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla za kapelu Home Made Mutant Regina Annušová. Viac na azylmusic.azyl.sk.

Súvisiaci interpreti: Home Made Mutant