Vo veku 69 rokov zomrel dnes ráno český rockový hudobník Radim Hladík. Rodák z Prahy podľahol fibróze pľúc, s ktorou bojoval už dlhší čas. Smutnú správu oznámili členovia formácie Blue Effect, ktorú obľúbený hudobník spoluzaložil.

"S obrovským zármutkom v srdci vám oznamujeme, že dnes ráno na následky zákernej choroby zomrel gitarista, skladateľ a predovšetkým náš dlhoročný kamarát Radim Hladík," napísali na sociálnej sieti Facebook. 

Radim Hladík naposledy naživo vystúpil 14. septembra na podujatí na Střeleckom ostrove v Prahe, pričom musel hrať s dýchacím prístrojom. Po koncerte mu prišlo nevoľno a následne ho museli previezť na jednotku intenzívnej starostlivosti v pražskej Fakultnej nemocnici v Motole. Podľa informácií dostupných na oficiálnej webstránke skupiny Blue Effect čakal od začiatku októbra na transplantáciu pľúc. 

Radim Hladík sa narodil 13. decembra 1946. Začínal v skupine The Matadors. V roku 1968 pomáhal zakladať spomínanú bigbeatovú kapelu Blue Effect. S formáciou vydal nahrávky ako Meditace (1970), Nová syntéza (1971), Modrý efekt & Radim Hladík (1975), Svět hledačů (1979) či 33 (1981).


Na konte má mnohé kolaboratívne nahrávky ako Stůj břízo zelená (1974) či Vandrovali hudci (1976), oba s Jaroslavom Hutkom, alebo Voliéra (1997) s Dagmar Andrtovou-Voňkovou

Venoval sa i folkovej hudbe a spolupracoval tiež so slovenskými hudobníkmi, napríklad Pavlom Hammelom a Mariánom Vargom, s ktorými nahral albumy Zelená pošta (1972), Na druhom programe sna (1977) a Labutie piesne (1993).



Zdroj: SITA
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Blue Effect