V Berlíne zverejnili päťdesiat najúspešnejších albumov výročného rebríčka World Music Charts Europe (WMCE) za rok 2017. Album slovenskej speváčky a skladateľky Kataríny Málikovej Pustvopol sa umiestnil v jeho prvej polovici a stal sa v celosvetovej konkurencii najvyššie umiestneným albumom spomedzi všetkých nahrávok z krajín východnej Európy.

Album Pustvopol slovenskej hudobníčky Kataríny Málikovej skončil na základe skvelých umiestnení v mesiacoch marec, apríl a máj v celoročnom súhrne rebríčkov WMCE na krásnej 23. priečke. Odborníci z oblasti world music hodnotili celkovo 798 albumov zo všetkých kútov sveta. "Je to šialené. Podľa mňa je to zázrak. Ďakujem všetkým, čo sa na tom celom podieľali - nielen na výrobe, ale aj na propagácii a exporte albumu," hodnotí historický úspech slovenskej world music Katka Máliková.

Jej debut sa v päťdesiatke najlepšie hodnotených albumov roka ocitol nielen vyššie ako iní interpreti z krajín východnej Európy - napríklad Warsaw Village Band, Maniucha i Ksawery, či Hartyga s Albertom Kuvezinom - ale predbehol aj aktuálne nahrávky viacerých oveľa známejších interpretov z rôznych kútov zemegule. Nižšie sa v rebríčku umiestnili napríklad fanúšikom world music dobre známy Angolčan Bonga, americkí The Klezmatics, Baba Zula z Turecka, Viex Farka Toure z Mali, či Elida Almeida z Kapverdských ostrovov.

Výročný rebríček WMCE je výsledkom sčítania bodov za jednotlivé mesiace roka v rebríčku, v ktorom pravidelne hlasuje 43 rozhlasových dídžejov z 21 európskych krajín. Celkovým víťazom za rok 2017 sa stal album Ladilikan, ktorý nahralo Trio-Da-Kali z Mali v spolupráci so svetoznámym kvartetom Kronos Quartet.

Katarína Máliková, 2017 Zdroj: Barbora Vaculová

Prelomový rok výnimočného talentu

Pustvopol vyšiel na konci novembra 2016 vo vydavateľstve Slnko Records a už vtedy bolo jasné, že talentovaná speváčka a autorka je zjav, aký slovenská hudba dávno nemala. Tento rok to potvrdila ziskom mnohých ocenení - v marci získala v rámci Radio_Head Awards, hudobnej ankete Rádia_FM a Rádia Devín, tri sošky zo štyroch nominácií. V jarných mesiacoch zároveň trikrát po sebe bodovala v prvej dvadsiatke rebríčka WMCE, čo sa doposiaľ nepodarilo žiadnemu slovenskému umelcovi. Najvyššie umiestnenie zaznamenala v apríli (8. miesto), no omnoho vzácnejšie je, že sa na najvyšších pozíciách udržala tak dlho, čo sa premietlo aj do skvelého koncoročného umiestnenia.

Veľké úspechy, ktorým predchádzalo množstvo pozitívnych článkov a recenzií, zároveň zapríčinili, že Katarína Máliková so svojím ansámblom odohrala za necelý rok od vydania svojej prvej štúdiovky takmer 50 koncertov na rôznych podujatiach - od klubov cez vernisáže a módne prehliadky až po veľké multižánrové festivaly ako Pohoda v Trenčíne a Colours v Ostrave. Výnimočné boli aj hrania na na festivaloch špecializovaných na world music: Etnokraków v Krakove, Budapest Ritmo v Budapešti a World Music Festival v Bratislave.

Na showcaseovom festivale Czech Music Crossroads v Ostrave, kam Katarínu Málikovú s ansámblom nominovali zástupcovia platformy World Music from Slovakia, získala hlavnú cenu poroty. Samotná hudobníčka to všetko zhrnula slovami: "Môj rok s Pustvopolom bol úplne prelomový. Teším sa z toho, ako pozitívne mi zmenil život. Bolo to ťažké, ale hlavne krásne. Veľa som sa naučila."

O tom, že jej tvorba zasiahla okrem odbornej verejnosti aj pomerne široký záber poslucháčov, svedčí okrem iného aj počet prehratí videoklipu k titulnej skladbe albumu Pustvopol. V týchto dňoch totiž na Youtube presiahol 100-tisícovú hranicu, čo je pre nové meno v menšinovom žánri na slovenskej scéne veľmi slušné číslo.

Rozhovor: Objav roka Katarína Máliková: V ľudových piesňach hľadám seba a svoj príbeh


Čoskoro otvorí novú kapitolu, druhý album bude intímnejší

Katka Máliková, povzbudená úspešným rokom, počas ktorého sa stala hviezdou domácej nezávislej scény a prekročila hranice, stále hľadá novú hudbu a nové podnety. "Momentálne sa zaoberám skôr vlastnou tvorbou ako folklórom. Stále píšem texty a pesničky. Idem za tým, čo ma baví najviac a čo možno nie je kalkul, ale skôr ďalší krok do neznáma. Druhý album bude veľmi intímny a bude mapovať moje ďalšie životné obdobie," prezrádza.

Dôkazom toho, že aj v čase veľkej zaneprázdnenosti prichádzajú nové hudobné nápady - a zároveň akýmsi preklenutím medzi Pustvopolom a tým, čo ešte len príde - je nová pesnička A vy hory, ktorú Máliková zverejnila minulý týždeň. Skladba vyjde na kompilácii Ostrov hudby 2 pod kuratelou občianskeho združenia LALA Slovak Music Export a združených slovenských nezávislých vydavateľstiev. Prvá kompilácia pod týmto názvom získala "rádiohlavu" za hudobný počin roka 2016.


Tip redakcie: Pozrite si nedávno zverejnený záznam magického koncertu v unikátnom priestore Gong na festivale Colours of Ostrava 2017.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla manažérka Martina Kotláriková. Text Vladimíra "Potkana" Potančoka (Hudba sveta_FM) sme upravili a doplnili.

Foto: Barbora Vaculová