Osem štúdioviek, 22 singlov, vyše 2000 koncertov a takmer 10 miliónov predaných albumov. To je doterajšia bilancia fínskeho fenoménu Nightwish. Dvadsiate výročie kapely oslávime aj na Slovensku.

Magnet týždňa

Symfonický metal nepatrí medzi najpopulárnejšie odnože nášho žánru. Aj napriek tomu sa Fíni Nightwish dokázali prepracovať na vrchol hitparád po celom svete. Doma sú dokonca tretím najpredávanejším interpretom a z ich najúspešnejšieho albumu Once vo svete predali viac ako dva milióny kópií. Svoje úspechy a dve desaťročia na scéne sa chystajú osláviť veľkolepým celosvetovým turné, ktoré začne v marci 2018 v USA a postupne sa presunie na starý kontinent. Dokopy odohrajú 64 koncertov. Na záver dobrá správa pre slovenských fanúšikov - 13. novembra 2018 zavítajú aj do Bratislavy! Kupujte lístky, kým ešte sú, aj keď samotné vystúpenie je ešte ďaleko. (pm)


Šrot týždňa

Spor Davea Mustainea a jeho bývalých spolukapelníkov z Metallica je už tak starý a otrepaný, že ani nie je vtipný. Najnovšie kvôli nemu stopli vydanie špeciálnej kompilácie No Life Till Leather, na ktorej sú demá a vzácne skladby zo skorých osemdesiatych rokov. Dôvod? Lars Ulrich chcel spoluautorstvo na dvoch skladbách, ktoré údajne Mustaine napísal celé sám. Takže na vydanie si ešte chvíľu počkáme. (pm)

Novinky

Ak fandíte blacku a nemáte večer čo robiť, skočte do bratislavského Randalu, kde zahrajú Harakiri for the Sky zo susedného Rakúska. Na podporu im prídu LychgateAeon Winds. Bude dobre. (pm)


Pomaly sa nám skoncoročnieva, takže je čas bilancovať a tak. Nesmú teda chýbať ani Grammy Awards, ktoré sa tohto roku dožijú svojej šesťdesiatky. Minulý týždeň organizátori zverejnili nominovaných v jednotlivých kategóriách a už tradične sa nevyhli nejakému tomu faux pas. Napríklad v rockovej kategórii je nominovaný aj Leonard Cohen so skladbou You Want it Darker. Metallica si síce odniesla dve nominácie, obe však v rockových kategóriách. Z metalovej nemajú ani jednu. A tak. Tu sú všetky nominácie. (pm)

Na jar budeme mať možnosť zažiť koncerty folk-metalových titánov MoonsorrowPrimordial. Na spoločnom turné Heathen Crusade 2018 sa v dňoch od 21. do 24. apríla zastavia v Prahe, Košiciach, Budapešti a Viedni. Ako support si so sebou vezmú nemeckých blackmetalistov Der Weg Einer Freiheit. Všetkým milovníkom kožušinkového metalu, navyše s pohanskou tematikou, by niektorý zo spomenutých večerov nemal ujsť. Írski Primordial už navyše potvrdili vydanie nového albumu, ktorý sa v týchto dňoch mixuje a vyjde v marci. Bude sa volať Exile Amongst the Ruins. (ak)


Ak si chcete ešte raz zaspomínať na legendu menom Lemmy Kilmister, dajte si jeho poslednú nahrávku. Nie je však s jeho domovskou kapelou Motörhead, ale s Chrisom Declerqom. Skladba We Are the Ones vyjde na Chrisovej sólovej doske. (pm)


A keď už je reč o legendách, patrí sa spomenúť aj Black Sabbath a ich skladbu Children of the Grave, ktorá samozrejme nesmela chýbať ani na ich poslednom turné s príznačným názvom The End. (pm)


Živé video cez týždeň zverejnili aj Machine Head. Je z ich ostatného albumu Bloodstone & Diamonds, volá sa Now We Die a osobne ju mám z celej dosky asi najradšej. Táto živá verzia sa však spolu s celým koncertom objaví na digipak verzii pripravovanej štúdiovky Catharsis, ktorá vyjde už v januári. Viac info (pm)


Five Finger Death Punch sú späť a opäť rozdeľujú komunitu na pre a proti. Dôvodom je ich prerábka skladby Gone Away od The Offspring. Áno, čítate správne. Musím sa priznať, že skôr preferujem originálnu verziu, ktorá je rýchlejšia a nepôsobí tak pateticky. Na druhej strane som však práve napísal, že preferujem The Offspring, z čoho nie som zrovna nadšený. (pm)


Ak si chcete dať niečo ľahšie, skúste nové video k skladbe Sand od He Is Legend. Veľmi príjemná rockovica s dobrými riffmi. Pochádza z albumu few, ktorý už je nejaký čas vonku. (pm)


Pomerne jemnú - silne bluesovú - vec vydali aj Corrosion of Conformity. Wolf Named Crow má nádych starých dobrých čias a dám malíček na nohe do ohňa za to, že sa vám bude páčiť. (pm)


V čase Black Friday a predvianočných nákupov vyšla skladba Need od Európanov The Amsterdam Red-Light District. Pochopiteľne sa venuje konzumnému spôsobu života, nakupovaniu zbytočných vecí a všetkým zlým kapitalistickým veciam. Bububu! (pm)


Your Black Is My White je prvou skladbou od formácie Feared, ktorá ma vyslovene zaujala. Možno je to aj tým, že má silný Panteroidný nádych s Gojirovými momentmi. Čo vôbec nie je zlé. Album Svart vychádza o týždeň. (pm)


Tridsaťtri sekúnd organizovaného chaosu s názvom Enkla Svar je definícia novinky od kapely God Mother. Doprovod výborného videa je samozrejme tiež plusom. Album Vilseledd vyšiel pod labelom Party Smasher Inc., takže ho budete ľúbiť. A bodka. (pm)


Organizačný tím s prudko očarujúcim názvom Cykloseladóni Collective organizuje v bratislavskej Fuge koncert post-hardore-ových legiend Lvmen, ktorí sa vydaním albumu Mitgefangen Mitgehangen vrátili po takmer desiatich rokoch na scénu. Česká kapela, ktorej zvuk bol prirovnávaný k Neurosis, produkuje psychedelickú zvukovú stenu okorenenú úryvkami z filmových diel a tajuplnými textami, ktorých význam neodkrývajú ani číslované názvy skladieb. (ak)


Nový song Morbid Angel s navráteným Steveom Tuckerom môže byť len dobrý a dobrý naozaj je! For No Master je death metal v najčistejšom prevedení. Vonku je aj celý album Kingdoms Disdained a vravím vám - musíte ho počuť. (pm)


Pre fajnšmekrov je tu aj niečo od Napalm Death. Kapela aktuálne pracuje na novej štúdiovke, ktorá by mala vyjsť niekedy budúci alebo ten ďalší rok, skladba Nurse the Hunger je z čias nahrávania albumu  Apex Predator Easy Meat (2015) a vyšla v rámci série Flexi Disc magazínu Decibel. (pm)


Posledná vec môže byť jedine na konci, lebo je to úplný koniec. Avizovaný dvojalbum kapiel The BodyFull of Hell - Ascending a Mountain of Heavy Light. Je v ňom úplne všetko od black metalu, cez jazz, až po noise. Atmosféra je mimoriadne ťaživá a znepokojivá. Ideálny soundtrack k decembrovému počasiu. Ak chcete tento experiment skúsiť, vaše kliky by mali smerovať na Bandcamp. (pm)

Haluz týždňa

Dánsky premiér Lars Løkke Rasmussen si odbehol na návštevu Indonézie, počas ktorej sa stretol aj s jej prezidentom. A keďže Joko Widodo je známy metlák, ako darček dostal aktuálnu reedíciu albumu Master of Puppets od Metallica, podpísanú Larsom Ulrichom. Podľa fotky na Twitteri vyzerá, že ho naozaj potešila, len sa už nevedel dočkať, kedy ju konečne rozbalí a pustí na plné pecky. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Tim Tronckoe / Nightwish.com

Súvisiaci interpreti: Metallica, Nightwish