Kennedyho centrum vo Washingtone rozdalo v nedeľu prestížne ocenenia za celoživotný prínos americkej kultúre. Výročné ceny dostali speváčka Cher, skladateľ Philip Glass, country hviezda Reba McEntire a džezová legenda Wayne Shorter. Výnimočne ocenili aj muzikál Hamilton, ktorému sa dostalo takejto pocty ako prvému konkrétnemu a súčasnému dielu.

McEntire si počas večera uctila Kelly Clarkson, ktorá na ceremónii predviedla jej hit Fancy, a Shorterovi vzdal hold umelecký riaditeľ Kennedyho centra pre džez Jason Moran, podľa ktorého má muzikantova hudba "špeciálne miesto v galaxii". Hudobník Paul Simon zas vyjadril poklonu Glassovi s tým, že "je právom opisovaný ako jeden z našich najväčších moderných skladateľov". Poctu Cher na slávnosti vzdali Whoopi Goldberg a Cyndi Lauper, ktorá zaspievala jej hit If I Could Turn Back Time.

Za Hamiltona ocenilo Kennedyho centrum herca a scenáristu Lin-Manuela Mirandu, režiséra Thomasa Kaila, choreografa Andyho Blankenbuehlera a hudobného režiséra Alexa Lacamoirea ako "priekopníckych tvorcov" práce, ktorá "sa vymyká kategórii".


Spomienka na Georgea H.W. Busha

Na nedeľňajšej ceremónii si Kennedyho centrum a prítomné osobnosti uctili zosnulého amerického prezidenta Georgea H.W. Busha, ktorý zomrel v piatok vo veku 94 rokov. Na začiatku slávnosti mu všetci vzdali hold dlhým potleskom v stoji a poklonu mu vyjadrili aj neskôr počas večera.

"Myslím, že je vhodné spomenúť úmrtie úžasného muža, ktorý venoval svoj život službe a ktorý počas jeho funkčného obdobia mnohokrát toto podujatie láskavo navštívil, smejúc sa, tlieskajúc, spievajúc a dokonca aj plačúc odtiaľ z prezidentskej lóže," vyjadrila sa moderátorka večera Gloria Estefan. Speváčka si tiež zaspomínala, že keď ju pozvali do Bieleho domu, Bush "doslova strávil 45 minút trpezlivým rozprávaním sa s mojím osemročným synom" o fungovaní vlády.


Prezident Donald Trump ani jeho manželka Melania sa na udeľovaní ocenení nezúčastnili. Šéf Bieleho domu a prvá dáma odmietli pozvanie na podujatie už druhý rok po sebe.

Správna rada Kennedyho centra vyberá každý rok ocenených na základe ich prínosu americkej kultúre, pričom prvý raz ceny udelila v roku 1978. Ocenenie Kennedyho centra si v minulosti vyslúžili napríklad aj hudobníci Bob Dylan, Dustin Hoffman, Johnny Cash, Sting, Barbra Streisand, Neil Diamond, Paul McCartney, Carol King, Lionel Richie či rapper LL Cool J alebo kapela Eagles.


Zdroj: SITA
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Cher, Philip Glass, Wayne Shorter