Americký hudobný skladateľ, producent, gitarista a filmár Frank Zappa bol ukážkovým príkladom nezávislého umelca. Počas svojej kariéry patril k najplodnejším skladateľom a svojím alternatívnym prístupom s ľahkosťou preklenul žánre ako rock, jazz, klasickú či avantgardnú hudbu. V utorok (4.12.) uplynulo 25 rokov od jeho úmrtia.

Francis Vincent Zappa sa narodil 21. decembra 1940 v Baltimore (Maryland) do národnostne zmiešanej rodiny. Jeho matka mala taliansko-francúzske a otec grécko-arabské korene. Hudbe sa začal talentovaný mladík venovať už na strednej škole, Antelope Valley High School, kde sa stretol s Donom Vlietom. Obaja sa zaujímali o rhythm & blues a navzájom sa umelecky ovplyvňovali. V tom istom čase začal hrať na bicie nástroje v miestnej kapele The Blackouts, no čoskoro, v roku 1957, sa preorientoval na gitaru.

V roku 1959 začal študovať na Chaffey College, no po prvom semestri zo školy odišiel. Odvtedy sa uňho zachovalo pohŕdanie voči formálnemu vzdelávaniu. Začiatkom 60. rokov písal piesne pre lokálnych hudobníkov, občas tvoril so spevákom a skladateľom Rayom Collinsom a producentom Paulom Buffom, ktorý vlastnil nahrávaciu spoločnosť Pal Recording Studio. V roku 1964 založil Zappa skupinu The Muthers, rok nato sa premenovali na The Mothers.

V auguste 1965 sa v Los Angeles uskutočnili rasovo motivované pouličné nepokoje, ktoré si vyžiadali 34 obetí a vznikli pri nich škody za viac ako 40 miliónov dolárov. Táto udalosť, ktorá sa do histórie USA zapísala ako Watts riots, sa stala inšpiráciou pre jeho skladbu Trouble Every Day.


V roku 1966 si kapelu všimol hudobný producent Tom Wilson a podpísal s The Mothers zmluvu pre hudobnú značku Verve, ktorá patrila k divízii MGM. Vydavateľstvo trvalo na tom, aby si skupina zmenila svoj názov na The Mothers of Invention (Matky invencie/vynaliezavosti).

S Wilsonom ako oficiálnym producentom nahrali Mothers of Invention a štúdiový orchester inovatívny hudobný projekt, ktorý v roku 1966 vyšiel pod názvom Freak Out!. Po Dylanovom albume Blonde on Blonde bol Freak Out! iba druhým dvojalbumom v histórii rockovej hudby. Wilson produkoval aj ďalší album Absolutely Free (1967). Kapela nahrávala albumy ako na bežiacom páse, do konca 60-tych rokov ich stihla vydať osem, medzi nimi aj dvojalbum Uncle Hot či nahrávka Hot Rats (obe 1969).

Zároveň skupina odohrala množstvo koncertov a v roku 1971 Zappa spoločne s Tonym Palmerom natočil celovečerný surrealistický dokument o živote rockovej kapely na turné 200 Motels. Provokatívny film možno považovať za predchodcu dnešných hudobných filmov a klipov. Kritiku zaujal aj epický trojdielny cyklus albumov, rocková opera Joe's Garage z roku 1979.


Zappovu bohatú tridsaťročnú tvorbu prezentuje spolu viac ako sedem desiatok albumov a kompilácií. Zomrel 4. decembra 1993 v Los Angeles. V roku 1994 bol hudobnými kritikmi v časopise Down Beat uvedený do Rock'n'rollovej siene slávy. O tri roky neskôr Zappovi udelili Cenu Grammy za celoživotný prínos. V roku 2000 ho televízny kanál VH1 dal na 36. priečku zoznamu Stovky najlepších hardrockových hudobníkov.

V roku 2005 americká Národná kancelária na uchovávanie záznamov uložila v Národnom registri nahrávok projekt We're Only in It for the Money. Označila ho za invenčný a ikonoklastický album, ktorý predstavuje jedinečný politický postoj, a to ako antikonzervatívny, ako aj antikontrakultúrny. V tom istom roku Franka Zappu umiestnil časopis Rolling Stone na 71. miesto svojho zoznamu 100 najväčších umelcov všetkých čias. V roku 2011 ho tento istý časopis zaradil na 22. miesto zoznamu Stovky najlepších gitaristov všetkých čias.

Začiatkom 90. rokov Zappa navštívil Česko-Slovensko na pozvanie prezidenta Václava Havla, ktorý bol jeho veľkým fanúšikom. Hudobník mal totiž veľký vplyv na avantgardnú a undergroundovú umeleckú scénu strednej Európy 70. rokov 20. storočia.


Zdroj: TASR (Ceskatelevize.cz, Theguardian.com)
Foto: AP Photo/Wally Fong

Súvisiaci interpreti: Frank Zappa