Katy Perry síce v poslednej dobe vydáva jeden singel za druhým, no žiaden z nich nezaznamenal ani zďaleka taký úspech, na aký bola táto speváčka dlhé roky zvyknutá. Zdá sa, že si je toho vedomá a minimálne jej vydavateľstvu to určite nie je ľahostajné. Možno aj z toho dôvodu Katy strategicky po roku opäť vyťahuje vianočný singel Cozy Little Christmas.

Katy Perry patrila dlhé roky medzi najúspešnejšie popové speváčky. Platilo to zhruba desať rokov, počas ktorých sa s úspechom stretla takmer každá jej skladba. Jej popularita začala výrazne upadať po tom, ako v roku 2017 vydala svoj zatiaľ posledný album Witness. Z neho ani jeden singel nedokázala dostať na prvú priečku v americkom rebríčku Billboard Hot 100 a jedine pilotný singel Chained To The Rhythm sa prebojoval do TOP 20.

Od polovice tohto roka začala postupne fanúšikom predstavovať novú, zvukom aj vizuálom oveľa dospelejšiu hudbu než boli jej predošlé nahrávky. V prípade posledných dvoch vydaných singlov Harleys In HawaiiSmall Talk však o úspechu hovoriť nemožno. V takmer hodine dvanástej tak 35-ročná speváčka skúša šťastie s vianočnou skladbou Cozy Little Christmas, ktorú vydala ešte v minulom roku exkluzívne cez Amazon Music. 

V tej dobe sa propagácii skladby nijako výrazne nevenovala a väčšina ľudí, ktorí sa k nej vtedy dostali, už na ňu zrejme úplne zabudla. Na tom, že ju teraz opäť "vytiahla z klobúka", však nie je nič zvláštne, veď aj Mariah Carey už 25 rokov oprašuje ten istý vianočný hit, ktorý si rokmi získal oveľa väčšiu obľubu, než mal v dobe svojho vydania.


Pomôže jej k úspechu vyzlečený Santa Claus?

Kým v minulosti Katy Perry so svojimi singlami pravidelne prekonávala na Youtube hranicu miliardy pozretí, v posledných rokoch má problém zdolať aj desaťnásobne nižšiu métu. Nech to znie akokoľvek zvláštne, väčšina fanúšikov si ju zamilovala aj vďaka infantilným, často až gýčovým vizuálom, ktoré sprevádzali globálne hity z prvej polovice tejto dekády ako Roar, Dark Horse, Last Friday Night či California Gurls.

V podobnom duchu sa nesie aj vizuál k vianočnej nahrávke Cozy Little Christmas. Zvukovo skladba ničím výrazne nevyniká, a práve veselé video je tým, čo môže singlu výrazne pomôcť. Speváčka sa totiž pred kamerou opäť vrátila k svojmu tradičnému "cartoon-like" štýlu s výrazným mejkapom a extravagantnými kúskami oblečenia. Dokonca v jednej zo scén ju po dlhých rokoch môžete vidieť opäť aj s dlhou čiernou hrivou, ktorá boli jej poznávacím znamením na začiatku kariéry. V klipe strieda jeden kostým za druhým, kúpe sa v obrovskom pohári na Martini a užíva si ničnerobenie pri bazéne v spoločnosti dovolenkujúceho Santa Clausa, s ktorým zájde aj na masáž. Ak vám to k vianočnej atmosfére nestačí, možno vás potešia ďalší hostia jej vianočnej párty v podobe roztomilých postavičiek snehuliaka či soba.

Tak ako samotný text skladby, aj videoklip je o tom, že oveľa dôležitejšie než drahé a ligotavé darčeky sú počas Vianoc spoločne prežité chvíle plné lásky a smiechu. K napísaniu skladby Katy Perry inšpirovali Vianoce prežité s rodinou v Kodani. Nejde však o jej prvú vianočnú skladbu. Tou bola ešte v roku 2015 pieseň Every Day Is A Holiday, ktorá však nevyšla ako singel. Naspievala ju pre vianočnú kampaň značky H&M, pod ktorou zároveň uviedla svoju vlastnú kolekciu oblečenia.


Autor: Dušan Marko
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Katy Perry